Reklama

Reklama

Služka

(seriál)
Trailer 2
USA, 2021, 9 h 5 min (Minutáž: 48–60 min)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Matka samoživitelka zápasí s chudobou, vidinou ztráty střechy nad hlavou a byrokracií. Aby se uživila, začne pracovat jako uklízečka. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (118)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělal díru do zdi, navíc musela vytahovat rozbité sklo z vlasů téměř tříleté dcery. Trpělivost došla. Noční úprk a zoufale rychle klesající zásoba peněz. Margaret Qualley se sice dokázala (prozatím) napřímit, ale bude to mít sakra těžké. Je patrné, že budeme spíš klesat hlouběji do deprese a komplikovaný americký sociální (i justiční) systém ukážou svoji nekompromisní tvář. Protože jsou sociálně znevýhodnění a sociální znevýhodnění. A když stačí peníze sotva na benzín, školku pro malou nebo ten zpropadený trajekt... Význam a aktualita zvolených témat jsou nezpochybnitelné. Světlem v tunelu má být job v úklidové firmě, kdy u prachatých klientů poznává hlavní hrdinka Alex jejich marnivost. Toalet nakonec vyčistí stovky, vyzkouší sedm typů státní podpory a čeká ji několik stěhování. A bude psát. A možná vyjde i stipendium. Jenže ona „naneštěstí“ neměla modřiny. A to může být problém. Neustálé kupení tragédií může vyznívat účelově, ale ono se to postupně vyváží. Autorka Molly Smith Metzler solidně kloubí množství motivů a vesměs seriálový John Wells už v případě dramatu Blízko od sebe dokonale využil mistrovství svých hereček a nabídl dramaticky i emocionálně rezonující dílo. Nakonec velká spokojenost. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Průměrná záležitost, zde za mne silně nadhodnocená. Silné a společensky aktuální téma, jenž vsadilo na komorní způsob podání. To by samo o sobě nebylo vůbec marné, ale problém byl v tom, že až na vyjímky, zcela chyběly emoce, pozitivní i negativní. Celý příběh, který se odvíjí divákovi před očima, působí sterilně a odtažitě.  Přitom se z takto ožehavého tématu dá vytřískat celá škála emocí a pocitů. Zde, po shlédnutí posledního dílu, ve mně nezůstává nic, prostě nula. Takže za mne 50%. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Něco mezi mateřským (melo)dramatem, thrillerem a socioekonomickou studií. Mladá matka v první epizodě s dcerou prchá od násilnického partnera. Nemá peníze, práci, střechu nad hlavou ani nikoho, kdo by jí pomohl (maniodepresivní matka, která odmítá terapii i léky, jí naopak přidělává starosti). Následujících devět dílů poměrně realisticky ukazuje výzvy, s nimiž se člověk v její situaci musí vypořádat (podkladem byly memoáry Stephanie Land, která se s chudobou a emočním zneužíváním potýkala několik let). Jak získat opatrovnictví a státní příspěvek na školku a bydlení? Jak uniknout agresivnímu ex a vypořádat se s PTSD? Jak uspořádat dětskou narozeninou oslavu jen za stravenky? Jak z toho všeho nezešílet? Nekouká se na to lehko, brečet budete často, ale zároveň nejde o patetické misery porn. Alex v podání skvělé Margaret Qualley (z Tenkrát v Hollywoodu) zažívá – hlavně s dcerou – plno radostných a vtipných okamžiků a není charakterově bezchybnou obětí domácího násilí a nesolidárního systému, které by se děla jen samá příkoří (podobně není její bývalý partner jednorozměrný padouch). Chvílemi to sklouzává k lehké didaktičnosti, ale vzhledem k důležitosti tématu (a jeho neviditelnosti pro velkou část společnosti) mi snaha popsat co nejvíc peripetií samoživitelek a ukázat možná východiska nevadila. Velké překvapení a jeden z nejúspěšnějších mainstreamových pokusů přiblížit se Kenu Loachovi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Seriál, který i když neukazuje mnoho dobrého na vše kouká s určitým nadhledem. Začíná to útěkem mladé matky s dcerou od partnera alkoholika a její cesty za práci, bydlení i souboj o dceru. A co se může pokazit to se pokazí a každá světla chvilka je vykoupena dalším průserem. Problém je v tom, že celý seriál se podobně jako hlavní hrdinka, točí v kruhu a diváka po čase začne unavovat sledování stejného kolotoče. Ale minimálně kvůli skvělým hercům stojí seriál za vidění, jen by stačilo kolem 5 dílů, do kterých by se vešlo vše podstatné. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nečekal, že se mě seriál ze sociálního prostředí bude tak líbit. Vtáhl mě do děje hned od prvního dílu. Nebýt reklamy na Netflixu a oslavných ód tak by mě naprosto minul. Mít tak odpornou práci s ještě odpornější šéfovou a odpornými zaměstnanci, tak nebýt malého dítětě bych si to radši hodil(a). Navíc spousta překážek a byrokracie, ale leckdy za svůj osud člověk nemůže ať se snaží sebevíc. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (7)

  • Obaja hlavní herci Margaret Qualley (Alex) a Nick Robinson (Sean) pochádzajú z oblasti, kde sa seriál odohráva. Margaret Qualley pochádza z Kalispell, Montana, čo je neďaleko Missouli, kde býva postava Alex. Nick Robinson pochádza priamo zo Seattlu, kde sa seriál odohráva. (Arsenal83)
  • Minisérie je natočena podle knihy „Maid: Hard Work, Low Pay and Mother's Will to Survive“ od Stephanie Land. Kniha se umístila na třetí příčce bestsellerů podle The New York Times. (Axarus)

Reklama

Reklama