Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedm královských dcer proměnila zlá Jezerní královna v sedm labutí. Jedné z nich, princezně Odettě, se podaří z podmořského zámku uprchnout. V podobě labutě je zraněna Štěpánem, přitroublým sluhou prince Viktora. Mladíci místo labutě najdou zraněnou dívku. Princ se do krásné dívky zamiluje, ale pro záchranu své lásky musí podniknout dlouhou a nebezpečnou cestu… Filmovou pohádku pro celou rodinu natočil v roce 1998 režisér Václav Vorlíček podle scénáře Miloše Macourka. Tentokrát se tvůrci inspirovali klasickou pohádkou "Labutí jezero" i legendárním baletem Petra Iljiče Čajkovského. Tragický děj baletního představení však přepracovali do podoby dobrodružné pohádky se šťastným koncem. (Česká televize)

(více)

Recenze (182)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V dobách totalitného režimu bol Václav Vorlíček výnimočný režisér, ktorého diela boli plné fantázie, humoru a dobrodružstva. Stačí spomenúť snímky ako napríklad "Dívka na koštěti", "Jak utopit Dr.Mráčka", "Tri oriešky pre Popolušku" alebo úžasne televízne seriály "Arabela", "Létajíci Čestmír" a "Křeček v noční košili". To sú výborné filmové diela, ktoré si vždy rád pripomeniem. Avšak po roku 1989 začala Vorlíčkova tvorba viditeľne upadať. No do úplnej krízy sa dostal až v novom miléniu. V roku 1998 ešte zvládol natočiť ambicióznu, avšak nie už celkom podarenú, rozprávku "Jazerná kráľovná". Je to taký rozporuplný koprodukčný projekt, v ktorom si hlavnú zápornú úlohu strihla Ivana úChylková a klaďasa stvárnil beztvárny Nemec Max Urlacher. ** ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Pohádka vyniká ponurou až hororovou atmosférou. Chýlková v roli jezerní královny byla skvělá. Ta její „hubená štíhlost“ mě fakt bere za srdce. Perfektní byla i zubatá ryba. Dnešní haranti jsou už dost psychicky otužilí díky sledování internetu, takže tento motiv možná úplně nedocení, ale dřívější děti by vřískaly hrůzou a měly by z toho zlé sny. Film na mě tak trochu působil dojmem politické alegorie vykořisťovatelského kapitalismu (děti sbírají perly, ale nedostanou ani pořádně najíst) s totalitními manýry (zbavit lidi řeči, proměnit je v ryby nebo v mušle) završená šťastnou revoluční koncovkou, ale není pravděpodobné, že by byl takto míněn, protože v roce 1998 se tady ještě celkem dalo žít. ()

Reklama

Gig 

všechny recenze uživatele

Král s královnou se mi líbili a ač to byli Němci, tak mi to nepřišlo, stejně jako v Popelce, díky tomu, že je výborně namluvili rodiče Vaška z Veleryby :). Zlou jezerní královnu si nemohl Vorlíček líp zvolit. Hudba byla fajn, nebo-li převzatý motiv z Labutího jezera. Tak, krutí brko, proč se mi to nelíbilo? Asi nejlíp to vystihla @Jezinka.Jezinka. Jo a co ubíjí ještě tento počin jsou dialogy. Proč tu musí být takove zbytečnosti jako - dnes neulovíme ani krtka. A stačilo tak málo jako - dnes neulovíme ani veverku - hned to zní líp. A takových hovadin, co film sráží je víc. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Jezerní královna patří mezi nejpovedenější novodobé pohádky. Slušný hlavní pár, i herci ve vedlejších rolích - především Jiřina Bohdalová jako "paní Vodníková" ("Drahá, ty kouříš?!" - "E, ehm, ne...":) Také hudba (jejíž výňatky jsou původem z proslulého "Labutího jezera"), která pohádku doprovází, je kouzelná. Zápornou stránkou tak zůstává hlavně nepoměr mezi světlým a tmavým prostředím ve prospěch druhé možnosti... Nutno říci, že dle Vorlíčka to bylo na přání německých producentů. I tak "Jezerní královna" slušně plní poslání moderní romantické pohádky. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho mě trvalo než jsem tuhle pohádku zkouknul celou a stejně se mě zase povedlo u toho na pár minut usnout. Nejspíš to asi hovoří o kvalitě. Přesto to není špatná pohádka. Má to nápad a vtip. Sice občas se tam objevují stejné nápady jako jinde třeba přebírání perel (Popelka přebírala hrách či čočku), ale to nevadí. Pohádka situovaná pod vodní hladinu je dobrý nápad. A je to vlastně poslední pohádka dua Macourek / Vorlíček. Na vánoce se to dobře hodí, je to sice průměrná podívaná, ale v rámci žánru slušná. (aspoň někdo se do filmových pohádek pouští) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Pohádka se natáčela na zámcích Ploskovice, Libochovice a Hluboká nad Vltavou. Jezero, které představuje vchod do podvodní říše, je Plešné jezero na Šumavě. (Cucina_Rc)
  • Režisér Václav Vorlíček nebyl spokojen s kameramanem, kterého dosadili němečtí koproducenti. Kameraman špatně zasvítil scénu a tak jsou záběry, které se odehrávají pod hladinou jezera, velmi temné, a herci na nich nejsou pořádně vidět. (J R C Pecuchet)
  • Původně měl být součástí filmu také Jiří Krytinář, který však na své dovolené v tureckém Bodrumu zažil krach cestovní kanceláře a nebyl mu umožněný včasný návrat. A tak jeho role musela být přeobsazena. (CANNIBAL)

Reklama

Reklama