Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Milostivá paní... tfuj, tfuj, tfuj! - Co na mě pliváš, ty prase?! Geniální sci-fi komedie slavného tvůrčího dua Vorlíček - Macourek, z dob zlaté éry českého filmu, kdy jsme ještě uměli točit zábavu a bavit diváky. A to herecké obsazení, v čele s dokonalou Ivou Janžurovou, to je hvězda vedle hvězdy! Nadčasový skvost. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale s humorem v tomto filmu jsem se nedokázal absolutně ztotožnit. Sice je stejně ztřeštěný a originální jako další nezapomenutelné komedie 70. let, ale zde ta ztřeštěnost hraničí s velkým kýčem. Na trio Sovák, Filipovský, Menšík jsem se těši jako vždy opravdu hodně, ovšem pod Vorlíčkovým vedením na mě celý příběh působil tak nějak mdle, nesmyslně a hlavně nezábavně. Zítra vstanu a opařím se čajem se mi líbilo mnohem, ale mnohem více.. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

V roce 1970 to s českou komedií nevypadalo dobře. Nové vlně definitivně odzvonilo, Martin Frič byl stále mrtvý, Zdeněk Podskalský definitivně rezignoval na vlastní vkus a točil čím dál loajálnější komunální satiru. Za vraty Barrandova netrpělivě uslintávali uvědomělí komouši Trapl, Sequens a Kachlík, připraveni točit ty nejpodřadnější ódy na Veřejnou neBezpečnost, budování paneláků a bodré soudruhy v odpovědných funkcích. Ale pánové Macourek a Vorlíček se nedali rozhodit a přišli s něčím úplně jiným. Crazy komedie o koktavém astrologovi, transplantacích mozků a vražedném potenciálu telecího masa dala řadě herců a dalších spolupracovníků ukázat, co skutečně umějí. A přišel film, který ucpal huby malověrným. Film TAK NEUVĚŘITELNĚ skvělý, že nad precizností všech jeho složek by poklesla čelist i Billymu Wilderovi. Nejlepší český film v historii si víc než kterýkoli jiný zaslouží 100 % ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Pane, vy jste vdova! je jednou z těch komedií, na jejichž reprízy jsem se v době, kdy mi televizor zprostředkovával pouze čtyři programy (ČsT 1, 2 a TVP 1, 2), vždycky těšil. Dnes jsem se po letech podíval na film znovu a zjistil jsem, že na mě jeho humor stále spolehlivě funguje. Vědecký pokrok byl obrovský, děj byl dostatečně ujetý a všechno ještě vylepšoval Jiří Sovák svými hláškami, jejichž humor byl tak suchý, až se od nich prášilo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kandidát na Nejlepší veselohru století (a ne S tebou mě baví svět, která to vyhrála). Tohle je prostě největší chláma a to herecké obsazení každé role, roličky či miniroličky je geniální. Mohl bych napsat stránky superlativů. Přece jen největší machr je Vladimír Menšík, ten co tam předvádí, to je hotovej URAGÁN!!! Tisíckrát se na tento film můžu dívat a bavit se pořád stejně parádně. A to se opravdu nestává u mnoha filmů! Nejvíce tady a u Švejka s Rudolfem Hrušínským. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Pre scénu, kde priemyselník Kelleti príde o život, bola pri vile vyhĺbená jama, do ktorej si Otto Šimánek vliezol, okolo krku mu bolo postavené debnenie a zasypané hlinou a vysadené ružami. Natáčanie niekoľkých sekúnd deja, kedy Kelletiho zoťatá hlava s vyčítavým výrazom leží v záhone, trvalo necelú polhodinu. Až pri vyhrabávaní vyšlo najavo, že v hline boli červené mravce a Otto Šimánek tak musel vydržať mnoho desiatok ich bolestivých a pálivých uhryznutí do krku, ktorý mal následkom toho celý červený. (Raccoon.city)
  • Film sa v roku 2009 dočkal divadelného spracovania v Západočeskom divadle v Chebe. (Raccoon.city)
  • Rozhodnutí zrušit ve filmu armádu bylo dle vyjádření režiséra Václava Vorlíčka protestem proti okupaci v roce 1968. Z filmu také nakonec vypadla politicky "nevhodná" scéna, v níž při tenisu debatuje Evelyna Kelettiová (Iva Janžurová) s Rosebudem IV. (Jiří Sovák) právě o důležitosti armády. (rakovnik)

Reklama

Reklama