Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

topi 

všechny recenze uživatele

Kandidát na Nejlepší veselohru století (a ne S tebou mě baví svět, která to vyhrála). Tohle je prostě největší chláma a to herecké obsazení každé role, roličky či miniroličky je geniální. Mohl bych napsat stránky superlativů. Přece jen největší machr je Vladimír Menšík, ten co tam předvádí, to je hotovej URAGÁN!!! Tisíckrát se na tento film můžu dívat a bavit se pořád stejně parádně. A to se opravdu nestává u mnoha filmů! Nejvíce tady a u Švejka s Rudolfem Hrušínským. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

V roce 1970 to s českou komedií nevypadalo dobře. Nové vlně definitivně odzvonilo, Martin Frič byl stále mrtvý, Zdeněk Podskalský definitivně rezignoval na vlastní vkus a točil čím dál loajálnější komunální satiru. Za vraty Barrandova netrpělivě uslintávali uvědomělí komouši Trapl, Sequens a Kachlík, připraveni točit ty nejpodřadnější ódy na Veřejnou neBezpečnost, budování paneláků a bodré soudruhy v odpovědných funkcích. Ale pánové Macourek a Vorlíček se nedali rozhodit a přišli s něčím úplně jiným. Crazy komedie o koktavém astrologovi, transplantacích mozků a vražedném potenciálu telecího masa dala řadě herců a dalších spolupracovníků ukázat, co skutečně umějí. A přišel film, který ucpal huby malověrným. Film TAK NEUVĚŘITELNĚ skvělý, že nad precizností všech jeho složek by poklesla čelist i Billymu Wilderovi. Nejlepší český film v historii si víc než kterýkoli jiný zaslouží 100 % ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Sám sobě se divím, že jsem tak dlouho otálel se shlédnutím. Jedna z našich nejlepších komedií, kde není podle mě zase tolik hlášek jako např. v Jáchymovi či Srdečném pozdravu, nicméně se to vynahrazuje výbornými nápady, jako je například nadstandartní klinika Miloše Kopeckého či modrá krev. Humor se mi zdá sice jako bláznivý, což není zrovna moje parketa, ale Vorlíček a Macourek z toho dokázali udělat zároveň příjemný a milý film. Příjemný, stejně jako byl humor Monty Pythonů, jimž se asi výše zmíněná dvojice nevědomky inspirovala. Škoda, že takové komedie už dnes nevznikají, aspoň si můžeme díky nim vážit takovýchto klenotů. Pochvalu si zaslouží i herecké výkony, a to nejen hlavní role, kde nejvíce zářil hláškující Jiří Sovák, ale i menší role kupříkladu Vladimíra Menšíka, Františka Filipovského či Zdeňka Svěráka. Sice jsem na hodně herců zapomněl, jako například na Ivu Janžurovou, jejíž kvality jsem prvně docenil až zde, ale nemyslím to nijak zle. I díky v některých případech bohužel už věčné absenci těchto veličin už nemůže dnes nic takového vzniknout. A když se někdo o něco takového pokusí, skončí to trapasem. Když jsem to takhle široce a zároveň pochvalně shrnul, tím pádem vás asi hodnocení nepřekvapí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nevšedne originálny scenár nevyužíva naplno svoj potenciál. No aj tak to stačí, aby boli bránice divákov v neustálom namáhaní, zámena osôb je vygradovaná v nevídaných scénkach s komicky totálne premyslenými postavami, ktoré by zatienili aj podobné známe klasiky (Eddie Murphy - jasný príklad) spoza Veľkej mláky. Navyše nápady, nad ktorými by normálne stál rozum tu nadobúdajú úplne iný, nenormálne bláznivý nádych. 85%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Milostivá paní... tfuj, tfuj, tfuj! - Co na mě pliváš, ty prase?! Geniální sci-fi komedie slavného tvůrčího dua Vorlíček - Macourek, z dob zlaté éry českého filmu, kdy jsme ještě uměli točit zábavu a bavit diváky. A to herecké obsazení, v čele s dokonalou Ivou Janžurovou, to je hvězda vedle hvězdy! Nadčasový skvost. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Film se také mohl jmenovat "Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou!" nebo "Pane, vy jste dvojnásobná vdova". Pracovní název pak zněl "Kdo chce zabít krále?". (alonsanfan)

Reklama

Reklama