Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V kraji vinic na jižní Moravě, v malebných Pálavicích, budeme sledovat další osudy jejich obyvatel. Opět se setkáme s Michalem Janákem, předsedou JZD Rozvoj a vinařem tělem i duší, který musí tentokrát řešit víc problémů než jen svůj žlučník. Má starosti se stavbou sušírny kukuřice a navíc se ostře postaví proti názorům nového předsedy Urbana, který chce v družstvu zavést přidruženou výrobu nábytku. Do celé záležitosti se připlete podnikavý pan Weber – zloděj a podvodník, který Janáka připraví o velké peníze. Michal však společně s přáteli zosnuje plán jak podvodníka nachytat na hruškách a navíc získat zpět družstevní peníze i svoje úspory… Film Zralé víno je volným pokračováním komedie Bouřlivé víno z r. 1976. (TV Prima)

(více)

Recenze (111)

Bohdy67 

všechny recenze uživatele

Oproti prvnímu dílu zde bylo podle mě víc humoru a hlavně hlášek. Docela mě překvapil i počet sprostých výrazů, hlavně od pana Sováka.....Ono "zpičovat se" mám také velmi rád :D Ikdyž tu jsou komentáře, že to vtipné nebylo, mě to naopak přišlo dost zábavné...A když k tomu člověk přidá méně té propagandy (tedy alespoň z mého pohled, kdy jí sice bylo hodně, ale oproti jedničce která na ní byla založená), a stejný počet "zasloužilých umělců" s klasickou rolí pana Sováka, je druhý díl, za mě o dost lepší než první a popravdě si ho někdy zase rád s chutí pustím...  72% ()

atmen 

všechny recenze uživatele

Je snadné odsoudit tehdejší dobu, ale proč shazovat film o té době pojednávající? Věřím, že takto natočeno, to mohlo vypadat. Slušní lidé i grázli byli, jsou (troufám si tvrdit, že jich je ještě více a páchají větší škody) a budou ( bude ještě hůře?). To, že se točilo o obyčejných pracujících lidech není na škodu. Já jsem třeba unaven sledováním různých kriminálek, lékařských příběhů a starostí horních 10000 lidí. Dnes jsou sice v kurzu sobečtí jedinci ( z naprosto jiného soudku vybírám Dr. House, Barney z HIMYM a třeba Dexter), ale já věřím, že se vrátí doba, kdy slušnost hlavního hrdiny bude ctností, tou nejvyšší a ten nebude všem jen pro smích.... Je škoda, že tolik dobrých herců nedostalo propracovanější scénář. Výtka míří především k chatrnému nešvaru úplatkářství, přesto dávám nadhodnocené, zcele určitě nazasloužené 4 hvězdičky. :-) ()

Reklama

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování komedie Bouřlivé víno.Znovu se setkáme s občany vesnice Pálavice.Je období slučování družstev a Michal Janák už není předsedou,ale místopředsedou.Postava plukovníka ve výslužbě Čestmíra Semeráda,který chce,aby se každý choval tak jak má a proto je směšný, je platná i pro dnešní dobu.Bohužel dnes by byl ještě směšnější a možná by slízl i pár žalob u soudu. Myslím,že tento díl je lepší než Bouřlivé víno.Celkově se mi filmy tohoto typu líbí,protože ukazují život obyčejných lidí.Samozřejmě je tady také zdůrazněna politika strany,ale tak to bylo a nikomu to tehdy nepřipadalo nenormální.S odstupem času je snadné kritizovat to nebo ono,ale proto nelze šmahem odsoudit všechno. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Druhý díl "moravské" trilogie představí opět herce známého z první části, ale i některé nové. Tématy jsou přidružená výroba a podvodníčci.   Opět jsme ve vesnici na jihu Moravy, s jejími svéráznými, a ne vždy poctivými obyvateli. Tentokrát se předseda JZD střetne s kolegy kvůli názoru na možnost přidružené výroby, tedy nábytku. Navíc do vesnice zavítá podvodník (v podání Miloše Kopeckého), který se snaží vydojit ze socialismu pro sebe nějaké ty prebendy. Ale vesničané ho samozřejmě včas prokouknou. Vše opět stojí na výkonech Vladimíra Menšíka, Ivy Janžurové, Jiřího Sováka, Františka Němce, nově Ivany Andrlové, a mnohých dalších. Moravské reálie jsou podávány tradičně kýčovitě - bohaté vinné lány -, protože však jde často o uvěřitelné příběhy, vyznívá výsledek i po letech velmi dobře. Ostatně scenárista Miloš Macourek se při přípravě na film na Moravu div neodstěhoval. Disk nabízí graficky nijak hezké menu, stereo zvuk u filmu, protipirát na úvod disku, a v bonusech ilmografie, fotogalerii (1:36 - i z natáčení) a rozhovory (s CZ titulky). Václav Vorlíček (4:50) vlastně jen popíše děj), Jiří Lábus (3:27) vzpomíná na herce a jak nekuřák hraje vášnivého kuřáka a Pavel Taussig (8:09) rozebere celou trilogii.   Publikováno: 10.05.2009 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Druha cast volnej vinarskej normalizacnej trilogie Bourlive Vino -Zrale Vino - Mlade Vino. Ideologickeho balastu je o cosi menej ako v prvom dieli . Spoiler! No a objavila sa tu dokonca dejova linia : spor miestopredsedu Janaka /Vladimir Mensik/, ktory chce postavit sypku, kontra predseda JZD, ktory ma svoje plany /vyroba nabytkovych stien/. Koniec Spoileru! Pan Mensik teraz dostal aj vyraznejsiu herecku podporu- Sovaka /Svetaci, Marecku - podejte mi pero, Chalupari/ - takze prekvapivo ide o vyrovnany druhy diel oproti jednicke Bourlive Vino. 76 % ()

Galerie (17)

Zajímavosti (9)

  • Filmovalo se v obci Velké Bílovice, Mutěnice, zámečku Tyrolský dům v Květově,Svatém Mikuláši a nemocnici Příbram. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Na začátku filmu jede Iva Janžurová s Jiřím Sovákem v trabantu. Vždy, když je záběr zevnitř vozu, mají puštěné stěrače, a to při vysoké frekvenci. Při každém záběru z venku jsou však stěrače vypnuté. (Terva)

Reklama

Reklama