Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (113)

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Nebýt tak vysokýho hodnocení, asi bych do holandskýho válečnýho dramatu nikdy nešel. Příběh, kterej dává hlavu a patu sleduje tři postavy - britskýho pilota kluzáku, německýho vojáka a dívku, jejíž otec pracuje jako lékař pro němce a bratr je v odboji. Ono je to spíš drama než válečnej film, jediná pořádná bitva je až v poslední čtvrtině filmu, ale právě za tu bitvu na mostě, která byla precizně natočená, dávám hvězdu navíc. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Něco jsem se naučil. Pokud je lež dost velká a opakuješ ji dost často, tak jí lidí začnou věřit. Víš, kdo to řekl? Ministr propagandy, Joseph Goebbels.“ Už úvod mě vtáhl. Tahy s vlaječkami jsou možná až primitivně jednoduché, ale i diváka neznalého dobových reálií během chvilky zpraví o vývoji. A dokonce i na to seznámení s postavami, které mi zpočátku nepřišlo úplně dostatečné, postupně dojde. Líbilo se mi vizuálně ladění filmu, to pochmurno, šedo a blátivo ke snímku báječně sedne. Holanďani si dali záležet a na výpravě to jde poznat, ostatně i samotné válečné scény mi přišly velmi dobře zpracované, daří se jim diváka přemístit do ohniska dění (do kokpitu při letecké scéně, do zákopů při ústupu před sovětským tankem či při dobývání/bránění „Hitlerovy pevnosti“). K postavám si postupně najdete cestu a fandíte jim. A s vnitřním napětím vnímáte jejich odvážná a závažná rozhodnutí, které ovlivňují nejen je, ale i všechny okolo. A stejně ve výsledku zůstává jen pocit zmaru, žádné oslavy s vlaječkami…až na pár drobných výtek dám solidní 4*. ()

Reklama

korok 

všechny recenze uživatele

Tak toto je, dle mého názoru, velkolepý válečný film, jako z hollywoodské dílny nejvyššího kalibru a ono to je přitom v koprodukci Nizozemska, Belgie a Litvy. Nepříjemná válečná atmosféra i s doprovodnou hudbou, by se dala krájet. Místy velmi depresivní film zobrazující zvěrstva války a to jak válka dělá z lidí bezcitné svině. Omlouvám se, tomuto ušlechtilému domácímu zvířeti. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Rok a půl jsem se těšil, že dostanu pořádnou válečnou nálož. Navíc když se jedná o nejdražší holandský film. Nemůžu se však zbavit dojmu, že do toho Heijningen nepraštil se vším všudy. Bitva v ústí Šeldy, neboli také v angličtině Zapomenutá bitva. Zapomenutá dá se říct opravdu je. Prostý člověk, jenž se o tuto tématiku nezajímá, tak se s touto bitvou setká poprvé a samotná, v češtině dostupná, literatura vesměs snad neexistuje. Už proto jsem byl tak neskutečně natěšen, že se tuto událost rozhodl někdo zfilmovat. Antverpy, jenž byly spojenci osvobozeny, se nemohly naplno a bezpečně využívat, dokud nebyly protější, vzdálenější břehy vyčištěny od nepřítele, a které byly pod neustálou nepřátelskou palbou. Ale dost historie. Sledujeme osudy tří lidí. Holandskou příznivkyni odboje, holandského kolaboranta bojujících v řadách Německa a pilota kluzáku se svoji posádkou. No a hned tady nastává kritický okamžik. Na tu stopáž je to místy děsně, ale děsně utahaný. Pokud bychom sledovali pouze příběh z jedné strany ( kolaborant ) a druhé, například jen odbojářky, mohlo to být rozhodně daleko zajímavější. Takhle se tu přeskakují scenérie jednotlivých postav, někdy jen na pár minutek a mě to prostě nebavilo. Navíc to putování přeživších po mokřadech a zatopených pláních ze sestřeleného kluzáku, to je prostě zabitých 20 minut. Já dle traileru doufal, že budeme svědky válečné vřavy, která s námi pořádně zalomcuje. Taky jsem čekal nějaký, alespoň trošičku globálnější pohled na celou operaci, nějaký rozbor. Nic takového rozhodně nečekejte. S Bitvou o Šeldu to má společný opravdu jen název. Pokud by někdo film pojmenoval jinak, asi bych si netipl, že se o tuto bitvu vážně jedná. Akce je tady pramálo ale zase stojí zato a jsou velmi dobře natočeny. Chválím i kameru, která je obzvláště při bojových scénách skvělá, a za kterou by se nemusel stydět ani Deakins s Kaminskim. Po technické stránce snad nemám výhrady. Od techniky po uniformy, tady si tulipáni dali záležet. Ten rozpočet jde značně cítit. Za víc jak tři hvězdy ale prostě hodnotit nemůžu. Škoda, čekal jsem, že vystřelím z gauče jak u Černé knihy. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že taková ta 4 hvězdičková klasika... Něco tomu chybí, ale je to hodně promáknutej film. Podobnej je poměrně málo. Film o tak trochu jiným vylodění než sme zvyklý... Jeden podobnej sem nedávno viděl, taky to bylo od těch seveřanů. A víš jakej je rozdíl mezi severským a americkým válečným filmem? V tom americkým se víc střílí (většinou). Tady se taky párkrát vystřelilo, ale jen na začátku a pak na konci. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Přibližně v 18. minutě filmu říká voják Waffen-SS, že je důstojník (konkrétně poručík), ale podle jeho límcových výložek a nárameníků je rotmistr. (Reinhard122)
  • Ve své době se jednalo o druhý nejdražší film v nizozemské historii s rozpočtem 13–14 milionů eur, hned po Černé knize (2006) Paula Verhoevena, která stála asi 16 milionů eur. Přesto vytvořil rekord v nejdražší holandské scéně: pro sekvenci, v níž je sestřelen kluzák, byla postavena kopie letadla Airspeed Horsa, které se zřítilo na kus zaplavené zemědělské půdy, a to za 1,2 milionu eur (1,36 milionu dolarů). Letadlo bylo později opraveno a darováno Válečnému muzeu v Bestu (Nizozemsko). (Johnny.ARN)
  • Německý důstojník při proslovu ke svým mužům před bitvou mluví o „Hitlerově redutě“. Měl říci „Vůdcova reduta“ nebo „Reduta našeho vůdce“. Použít jednoduše jméno Hitler by bylo pro fanatické vojáky odhodlané bojovat zcela neuctivé a nemyslitelné. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama