Reklama

Reklama

Vykopávky

  • Velká Británie The Dig
Trailer

VOD (1)

Britská vdova si v předvečer druhé světové války najme amatérského archeologa, aby prozkoumal záhadné útvary na jejím pozemku. A jeho objev vyrazí leckomu dech. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Téma snímku mě příliš nezajímalo a nejprve jsem si film nechal proplout pod radarem a vrátil se k němu až po výborných ohlasech, což přece jen u Netflixu není tak běžné (většinou má štěstí jen s hotovými filmy, které nakoupil na festivalech). A musím vznést takový apel na nerozhodné diváky jako já, že pokud nehledají čistě drahý blockbuster na nudné sobotní zasněžené odpoledne, rozhodně byste měli dát Vykopávkám šanci. Ač nijak extra nevyhledávám Ralpha Fiennese, zde je skutečně srdcem celého projektu a dobře se zejména s jeho postavou ztotožňuje. Největší poklona samozřejmě směřuje k režisérovi Simonu Stonovi, který z potenciálně nudného historického dramatu dle skutečné události udělal svěží, zábavný a skvěle odsýpající film, který člověku zvedne náladu a dokáže v něm vyvolat nějaké ty tížené emoce...80% a to jen kvůli pomalejšímu začátku. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Tenhle film v současné době patří nejspíš k nejsledovanějším v mé filmové sociální skupině, tak jsem neodolal a musel jsem ho vidět taky a rozhodně nelituju, protože podobné malé lidské filmy se silnými příběhy docela můžu. Ani to není film přímo o archeolozích, ale o "vykopávkařích", jak si asi tihle nadšenci spíš říkají ;-)). Především je to pocta lidem, kteří se o něco zasloužili a bez nich by to nešlo, ale přitom se o nich nikde moc nemluví a slávu si přivlastní jiní. Ke konci to mírně sklouzává k sentimentalitě, ale zase tak moc mi to nevadilo a k tomu filmu to sedí, takže nemám důvod ho nedoporučit dále. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] - motto na závěr: v této práci nejde o minulost, ale o budoucnost, aby příští generace věděly, odkud pocházejí a aby věděly, co je pojí s předky. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který bych nedoporučoval hyperaktivním lidem, jelikož by při jeho poklidném až líném tempu mohli přijít o nervy. Mně rozhodně nuda nehrozila, jen jsem si připomněl seriál Detectorists, který měl podobnou náladu, přestože pojednával o lidech, na něž by archeologové hleděli jen s pohrdáním. Snímek vychází ze skutečných událostí a pojednává o okolnostech významného archeologického nálezu, pro mě to byl ale hlavně film o lidech. A líbil se mi. 4*+ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„OD PRVNÍHO OTISKU LIDSKÉ RUKY NA STĚNĚ JESKYNĚ JSME SOUČÁSTÍ NĚČEHO, CO STÁLE TRVÁ…“ /// Malý a lehce dojemný dobrodružství z jednoho pole… Nikam to nechvátá a furt to má vo čem vyprávět. Brzy jste postavám tak blízko, jak jen to jde a protože tady jde právě o tohle (a taky trochu o kopání do hlíny) je ten film pro moji citlivou duši strašně fajn. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2007 napsal John Preston, neznám. 2.) Jedu jen kusy podle skutečnosti(Navíc se zajímám o archeologii) 3.) Thx za titule „Miroslav Pošta“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Archeológ sa v roku 1938-9 púšťa do historicky dôležitého výkopu Sutton Hoo, ktorý je miestom dvoch včasnostredovekých cintorínov, ktoré pochádzajú zo 6. až 7. storočia, hlavnou korisťou je helma Rædwalda z Východného Anglicka. Filmu chýba a dynamika. Chápem, že kopať sa nedá rýchlejšie no predsa, životopisný film by mohol mať aj väčšie tempo. Takže ak čakáte niečo strhujúce, nedočkáte sa, ale ak máte radi romantické vsuvky, tak niečo sa tu vyskytne. Ja môžem pochváliť len veľmi dobrú prácu kamerou a peknú hudbu v prechodových pasážach. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Natáčet se začalo v říjnu 2019 v Shacklefordu, Surrey a částečně i v blízkosti Sutton Hoo v Suffolku, kde skutečný Basil Brown (Ralph Fiennes) učinil svůj objev. (J.F.B.)
  • Rory Lomax (Johnny Flynn) je fiktivní postava. Skutečnými fotografy vykopávek byli Mercie Lack a Barbara Wagstaff. (Will_X)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama