Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Američanka Bronte Parrishová je půvabná, ale poněkud upjatá mladá vegetariánka, nekuřačka, abstinentka a bojovnice za ekologii. George Faure je francouzský emigrant, spontánní a bezprostřední, labužník holdující biftekům, cigaretám a vínu. Jak se vůbec tihle dva mohli stát manžely? Jednoduše. Bronte si chce pronajmout byt s obrovským skleníkem, podmínkou majitelů je však manželský pár. George potřebuje povolení k práci a pobytu v USA, tzv. zelenou kartu. Formální sňatek, jehož prostřednictvím dosáhnou splnění svých snů, je otázkou půlhodinky. To ovšem ještě netuší, že imigrační úřad podrobuje podobné "podezřelé" manželské páry přísnému dohledu. Bronte a George čeká perný víkend, kdy musí pod přísným pohledem úředníků sehrát roli dokonale fungujícího a milujícího se manželského páru. (TV Nova)

(více)

Recenze (270)

lamps 

všechny recenze uživatele

Předně musím konstatovat, že Peter Weir je jedním z mých vůbec nejoblíbenějších režisérů, což se tady koneckonců hodně projevilo. Jeho inteligentní scénář a plynulá režie společně s výtečně obsazenými Gérardem Depardieu a Andie MacDowell daly vzniknout poněkud nenápadnému, ale přesto nesmrtelnému zástupci svého žánru, jehož kvality jsou pro dnešní zástupce nedosažitelné. Velmi příjemný ironický nadhled a jednoduchá zápletka, která ale díky hereckému koncertu ústřední dvojice nemůže ztratit své kouzlo ani na opakované zhlédnutí. Ten malý detail, že název manželčina krému může rozvrátit manželství, tentokráte velice rád ignoruji...Přesně mezi čtyřmi a p*ti. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 15 minut mi ten film vůbec nesedl a tak nějak jsem se bál, že mě Weir poprvé zklame. Díky bohu, nakonec se tak nestalo a potom mě ten film už začal bavit čím dál tím víc a víc. Ve finále je to příjemná romantická komedie, která pobaví, rychle uteče a pár dost dobrých scén (hlavně tu s klavírem, ale třeba i ta s návštěvou rodičů). Prostě se mi to nakonec líbilo a i když je mi teda líto, že se Weir už nevěnuje tomu žánru, který mu jde nejlíp (mysteriózní - hlavně kvůli Pikniku na Hanging Rock), i žánr romantické komedie mu naštěstí sedl překvapivě dobře. Děkuji tátovi za tip. 5* ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

!!! ---- SPOILER ---- !!! Osviežujúci zážitok, pretože najslabšia je Zelená karta presne tam, kde iní podávajú vrcholný výkon. Aspoň pre mňa bola kontrola v "ich byte" doslova utrpením; až takí hlupáci neboli, aby sa nezvládli aj lepšie pripraviť. Ale to je len epizóda. Inak bez výčitiek, to pre žáner najdôležitejšie (chémia medzi ústrednou dvojicou) zafungovalo až tak, že som pri finálnom lúčení veril obom každé slovo a mal tak z toho úplný happy end. A vôbec mi to nevadí. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nemám pocit, že by bola niekde MacDowellová tak krásna a okúzľujúca ako tu. Weir natočil pre neho netradičný žáner, ale očividne to bola srdcová záležitosť a je to z toho cítiť. Jeden z tých filmov, ktorý spoluutváral žáner. Podobne ako keď Harry stretol Sally alebo iná podobne ladená chuťovka. Chémia medzi ústredným duom funguje. Je to nenásilné. Plné ľahkého humoru a príjemných emócií. Len trošku zamrzí, že niektoré veci ( kamoška, otec, Phil) vyšumia do prázdna. Možno je to tak dobre. Film má správne tempo a nenudí. Ale trošku to uberá tej komplexnosti z ktorej som bol počas sledovania tak potešený. Každopádne je to veľmi pekný film s veľmi dobre spraveným záverom. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Peter Weir je znám především jako tvůrce napínavých a mysterózních filmů. Mám s ním skvělou zkušenost s Truman Show. Zde mi ale překvapivě posloužil jako tvůrce vhodného filmu na Valentýnskou projekci (:D), když zabrousil do oddychové romantické komedie, která je navíc známá a dobře hodnocená. A musím říct, že výsledek byl celkem příjemný, byť jsem se zpočátku skoro zapomněl, že chci sledovat romanťárnu a začal se spíše těšit na komediální střet ekoložky a konzervy a na veselé obelsťování úřadů.:D Taky můžu trochu litovat, že nejsem zatížen nostalgíí, ani jsem nebyl účastněn nějakého společného sledování s rodinnou či  abstraktní partnerkou, na které je tohle asi lepší než na sólo projekci. Navíc Andie MacDoweel mi moc nesedla už v (jinak skvělém filmu!) Na hromnice o den více a tady to dopadlo ještě hůr. .Ale například nápad s fotkami se mi líbil moc. Oceňuji i ten otevřený, ne vyloženě happy endový závěr. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Ačkoliv byla velká část filmu zaplacena z australských fondů, nezahrál si v něm žádný australský herec a nebyl natočen v Austrálii. Jedinými australskými členy štábu byl režisér, scenárista a producent v jedné osobě Peter Weir, kameraman Geoffrey Simpson a několik asistentů. (HellFire)

Reklama

Reklama