Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oslňující filmový debut slavného Claude Rainse, jež bravurně ztělesnil tajemného lékaře, kterému se podařilo objevit sérum neviditelnosti. Maskován bandáží a černými brýlemi, Rains přijíždí na Anglický venkov, aby utajil svůj ohromující objev. Stejné sérum, které mu umožnilo stát se neviditelným, v něm vzbuzuje nutkání páchat čím dál tím strašlivější zločiny. Mistr hororů James Whale natočil podle románu H.G. Wellse film, který dalece předběhl svou dobu a dodnes zůstává nezapomenutelným milníkem světové kinematografie. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Klasický horor o rozpoutání velkého zla objevenými nadpřirozenými sílami a úzkostlivému boji proti tomuto zlu ukrývá v tomto téměř stoletém provedení až neuvěřitelně nadčasovou působivost. Pokud pominu nesnesitelně teatrální výkon herecké představitelky hospodyně v první polovině, nenapadá mě jediný další aspekt, v čemž by tohle zpracování mrazivého, hrůzyplného příběhu s ponurou černobílou atmosférou a nádherně jednoduchými triky mohlo působit vyčpěle. Neviditelný muž v režii Jamese Whala pro mě nezestárl, spíše nadále v rámci žánru potvrzuje, že největší hrůzu a strach často dokáže v člověku vyvolávat právě takové zlo, které zůstává zahalené tajemstvím, či přímo neviditelné... [90%] ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Lahůdka pro pamětníky i filmové nadšence, odshora až dolů napěchována skvělými nápady, které ve spojení s tehdejší těžce omezenou technikou vzbuzují upřímný údiv. Hlavní hrdina se mi sice svým chováním těžce protivil a počínání strážců zákona zase často nutilo k úsměvu, takže jsem moc neměl komu fandit, avšak svým vypravěčským drajvem a přímočarostí si mne film okamžitě získal a zcela se vymyká tehdejším uspávacím snímkům o vědeckých kiksech, Frankensteinem od samotného Whalea počínaje. V rámci žánru velký skok vpřed. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Exhibícia trikových záberov čo bez debaty predbehli dobu. Z takéhoto námetu sa ale mohlo vyždímať omnoho viac. Vedec ktorý túžbou po moci prepadá postupne šialenstvu a s diabolským smiechom si to užíva je niečo čo mohlo dopadnúť ako veľmi znepokojivý triler. Tu sa na to ale ide polopatisticky a bez potrebného rozvoja vzťahov medzi postavami. Whale vie vytvoriť atmosféru a ajkeď v jeho skoršom filme to dokázal o niečo lepšie, tak Neviditeľný muž výrazne nezaostáva. V prvom rade je napínavý a to som v ostatných klasikách od Universalu až tak necítil. Ma skvelú kameru, fajn tempo v podstate hneď od začiatku a Claude Rains je famózny ajkeď ho nie je vidieť. Tá práca s hlasom ma veľmi bavila. Občas síce film nechcene pôsobí komediálne, no nevadilo mi to až tak moc. Pocity výnimočnosti som necítil (okrem efektov), hororom by som film nenazval, no určite ide o originálný príbeh pri ktorom sa nebude nudiť. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Kromě neuvěřitelně úžasných triků (nejen neviditelnost, ale i scéna vykolejení vlaku nebo pád auta ze srázu) má film skvělou režii Jamese Whalea, výborný scénář R. C. Sherriffa a výtečného Clauda Rainse, který není vidět, ale dokonale hraje hlasem a jeho proslov o neviditelnosti a ovládnutí světa je naprosto perfektní. Z dalších herců stojí za pozornost především William Harrigan (Dr. Kemp) a Gloria Stuart (Flora Cranley) Film má strhující tempo a velmi dobrou hudbu a kameru. Nejlepší horror 30. let. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Neviditeľného muža mám od Whale ešte radšej, ako známejšieho a legendárnejšieho Frankensteina, pretože má medzi dobrom a zlom sa viac zmietaného šialeného vedca, väčšiu a zlovestnejšiu hrozbu - tak pre ľudstvo, ako aj pre asistenta Kimpa - v neposlednom rade aj z môjho subjektívneho hľadiska krajšiu herečku a naozaj výbornú výpravu a réžiu. a sám neviditeľný muž síce maskérsky nemá na frankensteina, ale ten kostým je podľa mňa ešte desivejší, pretože zahaľuje a neukazuje - a to ľudí desí viac. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (14)

  • Neviditelného muže hrál obvykle Claude Rains, ale někdy ho zastupoval dublér. Od Rainse se dá rozeznat podle toho, že je vyšší a má výraznější nos, což je viditelné i přes obvazy. (Pavlínka9)
  • Efektu neviditelnosti bylo dosaženo složitým maskujícím procesem, kvůli němuž musel být Claude Rains (Dr. Jack Griffin) celý zahalen do černé, těsně přiléhající sametové kombinézy. Točilo se na černém pozadí a záběry se kombinovaly se záběry prázdné scény, takže ve výsledku bylo vidět jen oblečení bez herce. (Pavlínka9)
  • Když se šel Claude Rains (Dr. Jack Griffin) po letech na film podívat do kina, tak ho obsluha u pokladny hned poznala po hlase a mohl jít na představení zdarma. (Kulmon)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Hvězda Hill House se zneviditelní

Hvězda Hill House se zneviditelní

13.07.2019

Herec Oliver Jackson-Cohen (The Haunting of Hill House, Drákula) získal hlavní roli v chystaném remaku hororové klasiky Neviditelný muž z roku 1933. Snímek chystá režisér Leigh Whannell (Insidious 3:… (více)

Remake Neviditelného muže shání posily

Remake Neviditelného muže shání posily

13.03.2019

Studio Universal ještě před pár lety plánovalo po vzoru Marvelu a DC Comics své vlastní propojené univerzum. Nikoliv komiksové, ale hororové. Jenže prvním snímkem tzv. Dark Universe se stala Mumie s… (více)

Reklama

Reklama