Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (603)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Roztomilá blbina těžící z výkonu hlavní představitelky a té správně nastavené atmosféry. A strašně mi sedl ten její černý humor a suché hlášky. A pak hlavně božská ruka a fakt, že tam Zeta-Jones nemá až až tolik prostoru, tohle všechno ve mně hlodá jak červotoč v krokvi, abych to ještě zvednul . Zatím tři a něco, zaokrouhlených po pár dnech pěkně, rychle nahoru. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozjezd byl absolutně světovej, konfrontace Wednesday s okolním světem byla neuvěřitelně zábavná, přesně takovej sarkastickej humor je můj nejoblíbenější šálek kávy. Postupně se seriál proměnuje na fantasy krimi což nepopírám, že mě taky bavilo, ale ubíralo to na zábavnosti od Wednesday. Mírně mě nějaké scény či rekvizity připoměly dvě nejslavnější filmové fantasy série což není zrovna k ocenění na druhou stranu ta prostřihávka na hřbitově s odkazem na Burtonovi filmy byla luxus. Celkově se jedná, ale o nápaditej, svižnej, zábavnej seriál, kterýmu naprosto kraluje Jenna Marie Ortega. luxusní herečka. ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po nátlaku rodičov je Wednesday Addams nútená navštevovať novú školu s názvom Nevermore Academy. Ide o školu pre odlišné deti, ktoré nedokážu zapadnúť do normálneho sveta. Wednesday už po krátkom čase zistí, že nie každý je z jej prítomnosti v škole nadšený, pretože sa stane obeťou útoku, ktorý mal vyústiť v jej smrť. Musí zistiť, kto sa ju pokúsil zavraždiť. – Po tejto strede patrí Jenne koruna hororovej královny roku 2022. Štyri kvalitné celovečerné horory s väčšími alebo menšími úlohami  plus seriál, v ktorom bez problémov zatieňuje všetkých ostatných hercov. To už sa v dnešnej dobe často nevidí a má u mňa obrovské uznanie. Už po sequele k The Babysitter som vedel, že toto dievča bude úžasnou herečkou. Ťažký charakter Wednesday Addams stvárnila bravúrne. Hláškuje s top formou, resting bitch face zvládla na jednotku a v podstate si ani neviem predstaviť, kto by sa ako náhrada Christiny Ricci hodil do tejto úlohy viac. Seriál je tak trochu mixom viacerých Netflix projektov posledných rokov, ako napríklad Chilling Adventures of Sabrina, The Order alebo Fear Street, takže originálne to príliš nie je, ale velmi ma zaujal príjemný latino podtext, ktorý tvorcovia zakomponovali pomocou hudby a občasných výstupov v španielčine. Záhada okolo vražedného monštra ma dosť chytila a na rozdiel od minulotýždňového 1899 sa tvorcom nerozpadla už v polovici seriálu, ale fungovala až do úplného konca. Aj keď sa to v závere začalo zamotávať už trochu nasilu, stále ma to bavilo. Čo sa týka povinného woke Netflix balastu, seriál je až prekvapivo umiernený. Prvý homosexuálny pár sa objaví až v piatej epizóde (aj to len na chvílku), čo je tuším aj tohtoročný rekord. Aj v rámci feminizmu je Wednesday napísaná znesitelne a dialógy nepôsobia prvoplánovo. Z negatív musím opäť spomenúť nedostatok originality, čo by u príležitostných divákov nemuselo byť problémom, ale aktívni diváci v tom zrejme rozpoznajú nespočet inšpirácií z moderných projektov. Dá sa povedať, že aj herecké výkony sú slabé, ale dôvodom je v tomto prípade to, že Jenna Ortega je oproti vedlajším postavám úplne niekde inde. Taktiež to mohlo vyjsť ešte pred Halloweenom, kedy by sa to hodilo viac, ale aj tak to je jedna z najviac uspokojivých vecí, ktoré som tento rok videl a pozitíva tu s prehladom prevládajú nad všetkým, čo sa tu nepodarilo. Taktiež si myslím, že táto verzia by nemala uraziť ani ortodoxných fanúšikov pôvodných verzií, pretože prinajmenšom Christina Ricci je klasicky viac než uspokojivá a už sa kvôli nej nemôžem dočkať druhej série Yellowjackets. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jennu Ortegu jsem si už před časem zamiloval v seriálu You, takže už jenom kvůli ní jsem to chtěl vidět (dalším lákadlem je pak samozřejmě jméno Tima Burtona, byť ten už mě dnes rozhodně tak nebere jako kdysi; možná též stojí za zmínku, že jsem zcela nedotčený jak původním seriálem z 60. let, tak Sonnenfeldovými komediemi z 90. let). A musím říct, že mě fakt bavila snad v každém záběru a koukat na ni je prostě čistá radost - neuvěřitelný herecký talent! Z herců se mi ještě líbila Christina Ricci a Emma Myers, jinak mi zbytek castu přišel dost katastrofální a vyvolával ve mně silnou averzi. Navíc mi to celé přišlo strašně teenagerské, s povrchním a předvídatelným dějem, a i když mě to celkem bavilo, za nic světoborného to rozhodně nepovažuji, a v bídné produkci Netflixu je to jen lehký závan něčeho trochu lepšího. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Už dvanásť rokov dúfam, že budem môcť napísať “Najlepší Burton od Ospalej diery”, ale i tento raz je to iba najlepší Burton od Alenky. Starý Burton už sa nevráti. Budú sa vracať jeho postavy (už sa vracajú), v rôznych variáciách, ale zároveň sa budú vracať aj jeho príbehy (už sa vracajú, skoro dve dekády). Všetky tie zhruba tri príbehy, ktoré dokola opakuje. Väčšina podarenosti (nechcem napísať kvalít) Wednesday je vlastne v tom, že sa jedná o seriál. Má skvelé postavy, super vybraných hercov, detsko-hororovú atmosféru. Keby to bol film, opäť by sa v nich Burton stratil, ale pri osemhodinovej stopáži sa strácať môže, má totiž dosť času na odpútanie pozornosti od faktu, že scenár opäť slúži len ako nevyhnutné zlo na rozhýbanie jeho figúrok. Najlepšie to vidno na odfláknutom, resp. nasilu na príbeh našróbovanom prepájaní s minulosťou, dokonalej predvídateľnosti postavy Christiny Ricci a hlavne na nepodarenej piatej epizóde, kde proste zobrali stokrát ohratú storku, poskladali ju do tisíckrát videných scén, a čakali, že s Burtonovými postavami a trademarkami si to divák nevšimne. Koľkokrát vôbec to už použil on sám? S Wednesday mu to vyšlo, pretože tie postavy sú vďačné a herci sympatickí. Jemne sa prikláňam k hlasom, ktoré Burtona obviňujú z vykrádania Rowlingovej, ale úprimne? Moc mi to  nevadí. Rowlingová vo filme už roky len  dojí vlastnú značku a Harry Potter tu zatiaľ chýba. Najlepšie na tom celom ale je, že Ortega prerazila. Jej Wednesday je skrátka cool a spolu s Emmou Myers hrajúcou Enid - jej nadšeno-vyšinutým protipólom, tvoria rozhodne najviac cute seriálovú dvojku tohoto roku. 70% ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Počas rodičovského víkendu podáva Enid jej matka letáčiky na "lycantrophy conversion camp", aby jej takýmto spôsobom pomohla zvlčiť. Conversion camp je označenie pre jednu z akcií konverznej terapie - pseudovedeckej a neetickej metódy používanej primárne fundamentalistickými cirkvami v USA. Podľa autorov má táto metóda pomôcť LGBT ľuďom zbaviť sa "nežiadúcej" sexuálnej orientácie a stať sa sociálne akceptovaným heterosexuálom. Rovnako ako LGBT v očiach autorov terapie je aj Enid v očiach vlastnej rodiny vnímaná ako spoločensky nezapadajúca a nežiadúca. (RigorMortis)
  • Na začátku epizody zazní píseň „Non, Je Ne Regrette Rien“ od Édith Piaf. (Duoscop)
  • Kód ke vchodu do tajného „Nightshades Society“ je dvojité lusknutí. Jedná se o lusknutí, které bylo použito v písni „The Addams Family Theme“ v původním seriálu a filmech. (HanzoBureshi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno