Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý námořní kapitán James McKay přijede na Západ se svou snoubenkou Patricií Terrillovou. Mladá žena je dcerou nejmocnějšího muže v kraji, majitele obrovského ranče Henryho Terrilla. James se budoucímu tchánovi zamlouvá, ovšem jen do chvíle, kdy odmítne bránit se proti násilí. Do tohoto kraje ruka zákona nedosáhne a muži musejí často bojovat s honáky Terrillova konkurenta Rufuse Hannasseyho. V sázce je totiž drahocenná voda, kterou oba rančeři potřebují pro svůj dobytek. Nenávist mezi oběma rody vrcholí a schyluje se k válce. James neví, jak to na Divokém západě chodí, přesto však stále odmítá změnit své zásady. Jen málokdo vidí, že je v mnoha ohledech statečnějším mužem než místní rváči a siláci... Klasický film Williama Wylera vznikl v roce 1958. Je ukázkou toho, že i western lze vytvořit bez zbytečné surovosti, s důrazem na hloubku charakterů a přitom divácky přitažlivě. Své samozřejmě sehrálo vynikající herecké obsazení s Gregorym Peckem v čele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (319)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pěkná a nádhernou širokoúhlou kamerou podbarvená dekonstrukce klišé klasického westernu, kde se stírá hranice mezi černou a bílou, mezi klasickým pojetím dobra a zla. A ani k tomu nepotřebuje přehršel přestřelek, které mě vždycky ve westernech nudily. William Wyler jakoby poskytl inspirační zdroj Clintu Eastwoodovi o několik desetiletí později, ten to ale ještě podal mnohem radikálněji. V hlavní roli nemohl být někdo jiný – a nikdo jiný by to nezahrál lépe – než modelový bezproblémový hoch Hollywoodu Gregory Peck. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Dokonalý návrat do zlatých časů Hollywoodu kdy filmy byly opravdu VELKÉ - velké svými hereckými hvězdami, epickým záběrem a produkčními kvalitami, ale hlavně tématy. A Velká Země dokáže být jak nadčasová a nadreálně všeobjímající, tak díky nuancovanému přístupu ke svým postavám i velmi civilní a lidská. Obrovský objev pro mě. Když už jsem myslel že ze zajímavých westernů už jsem dávno viděl všechny, je nečekaně narazit na takovýto skvost čirá radost. Trestuhodně zapadlý film, o kterém by se mělo mluvit stejně jako o Leoneovkách a Sedmi Statečných. 9/10 ()

Reklama

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Opravdu prijemna westernova zalezitost. Sedm statecnych, ci Tenkrat na zapade a nebo westerny s Eastwoodem sem videl nekolikrat a o jejich kvalite vubec nepochybuji. Velkou zemi sem ted vydel poprve a mam uplne stejny pocit. Je to proste nadherny film se skvelymi herci v cele s vysokym a sarmantnim Gregory Peckem. Dej neni tak "akcni" jako v 7 statecnych nebo jinych westernech, nejsou tam zadni desperadi a bandite, jeho dej je spise poklidnejsi i kdyz o akci tam take nouze neni a tim spis je kazda akcni scena o to vice napaditejsi. Gregory Peck dokazuje ze to byl skutecne Pan Herec a Charleton Heston taky nezklamal, kdo se mi tu ale obzvlaste libil byl Burl Ives a jeho Rufus Hannessey. Proste slo zase o jeden z kvalitnich ale u nas mene znamych westernu, ktere televize moc nedavaji a o to je cennejsi. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně čistě odvyprávěná věc, která věnuje spoustu prostoru všemu podstatnému - zápletce, postavám, jejich motivacím a vztahům mezi nimi. Málokdy člověk narazí na tříhodinový demýtizační western z období klasického Hollywoodu, který jde (zcela nenásilně) do hloubky a vše v něm dává dokonalý smysl. Minimálně v tomto ohledu bych se nebál Williama Wylera označit za Jamese Camerona své doby - bez ohledu na to, jak velký film tvořil, smysluplnost příběhu pro něj byla naprosto stěžejním aspektem. Pro mnoho dnešních diváků asi bude Velká země zbytečně rozvleklá, příliš "uvolněná" a bez pořádného náboje (okázalými "silnými" scénami se zde rozhodně neplýtvá), jako dílo z konce 50. let je to ale naprostý masterpiece. A Gregory Peck a Burl Ives (Oscar za vedlejší roli) jsou ve svých (skvěle napsaných) rolích absolutně perfektní... 80 % ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z názvu filmu musí být každému divákovi s průměrným zeměpiseckým vzděláním jasné, že se příběh odehrává v Lichnštejnsku. Jó, to byly tenkrát časy, kdy se divokým Lichnštejnskem ještě proháněly stáda dobytků, chlapi měli smysl pro čest a ženský neznaly časopis Cosmopolitan. Po skončení filmu jsem měl pocit, že to dříve takhle nějak skutečně na divokým Lichnštejnsku chodilo. Pro získání tohoto pocitu je zásadní, nebát se délky filmu. Dlouhá stopáž snímku má svou podstatu. Postupně do mě totiž ten příběh vstupoval - pomalu, nenásilně, ale s každou přibývající minutou intenzivněji, až jsem ke konci zatoužil Gregory Pecka upřimně obejmout. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (28)

  • Charlton Heston (Steve Leech) zpočátku roli předáka na ranči odmítal, jelikož ji považoval za málo významnou. Jeho agent ho však přesvědčil, že natáčení bude stát za to už jen kvůli možnosti spolupracovat s Gregorym Peckem (James McKay) a Williamem Wylerem. (džanik)
  • Natáčelo se od 30. července do 18. listopadu 1957 v Kalifornii a Arizoně. (Varan)

Související novinky

Navštivte Noc v Hollywoodu

Navštivte Noc v Hollywoodu

02.09.2008

A nemusíte daleko. Stačí v sobotu 6. září ve 20 hodin zavítat do Dvořákovy síně pražského Rudolfina. Tam se totiž koná slavnostní koncert filmové hudby A Night in Hollywood. Pod moderátorským vedením… (více)

Reklama

Reklama