Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (861)

sud 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. William Wyler bravurně zrežíroval s absencí ubuleného happyendu a naivních klišé krásný příběh princezny a novináře uprostřed krásy Říma. Mužný Gregory Peck (doteď mi v uších zní jeho boty při závěrečné scéně) a křehká kráska Audrey Hapburnová (je zde krásnější než kde jinde) podali výtečné herecké výkony v romantické komedii, která ve svém žánru nemá konkurenci. 100%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film sa u mna zapise na vrchol mojich oblubenych romantickych komedii a to hlavne vdaka vynikajucemu scenaru a skvelim hercom. Je prekvapujuce, ze tak ako ma nudila komedia RANAJKY U TIFFANYHO (1961), o nieco viac sa mi pacil muzikal MY FAIR LADY (1964) a ako sa hovori do tretice vsetko dobre a tak s Audrey Hepburn dopadli Prazdniny v Rime zatial najlepsie a s tym som naozaj nepocital :-)... 29.05.2009 ________ Gregory Peck - (Joe Bradley) +++ Audrey Hepburn - (Princezna Ann) +++ Eddie Albert - (Irving Radovich) +++ Hartley Power - (pan Hennessy) +++ Harcourt Williams - (Ambasádor) +++ Produkcia: Robert Wyler a William Wyler +++ Hudba: Georges Auric +++ ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Znáte jiný romantický film, ve kterém se spolu hlavní hrdinové nevyspí po prvním dni? Opravdu moc, moc příjemný film, který v dnešní přesexualizované a oplzlé době působí jako osvěžující vánek, vánek z dávné filmové minulosti. A film s nejkrásnější princeznou - vně i uvnitř. A Peck je prototyp gentlemana, jak se patří :-) ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Romantický film s neromantickým koncem. Jsem ráda, že jsem se nenarodila v královské kolébce a na má bedra nebyly vloženy povinnosti vůči své zemi. Jsem nesmírně ráda, že jsem si mohla hrát s kým jsem chtěla, že jsem si mohla jet kam jsem chtěla a později, že jsem se mohla milovat s tím, do kterého jsem se zamilovala. Film jsem dnes viděla úplně poprvé a dlouho, předlouho jsem se na něj chystala. Audrey byla sluníčko a v roli křehké princezny, která se vzepřela rozvrhům a užila si svůj den jako anonymní žena, jí to nesmírně slušelo. Konec filmu ani nemá cenu moc rozebírat, protože ... dojemnější vyznání vzájemných citů, aniž by o tom mezi nimi padlo jediné slovo, jsem ještě neviděla. (Challenge tour 2015) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně půvabný snímek, který i po letech hravě strčí do kapsy dnešní romance. Hollywood v něm objevil křehkou Audrey Hepburn, která v roli princezny Anny touží poznat skutečný život za hranicemi denních povinností. Utíká ze svého sídla a dusivých každodenních plánů při návštěvě Říma a po boku charismatického (a ziskuchtivého) novináře Bradleyho prožívá „opravdový“ den. Místo šťavnaté story pro noviny ale vítězí úcta a láska a pro oba nový pohled na svět!! Svěží, všestranné a podmanivé herectví Hepburnové a cynický novinář Gregory Pecka tvoří bezesporu jednu z nejroztomilejších dvojic. Perfekcionista Wyler sází na divácký efekt, prosadil si natáčení v Itálii, dojemně laděné scény prokládá ironicky laděnými. Úchvatné jsou sekvence z Bradleyho bytu, závěrečná tisková konference i řada jiných!! Laskavá komedie i dnes působí velmi civilně a na komedii získala nevídaných 10 nominací na Oscara. ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Letadlo, kterým přiletí tajná policie, aby našla princeznu (Audrey Hepburn), je Breda-Zappata BZ.308 – stroj, jehož byl vyroben pouze jeden prototyp pro italské letectvo. Po natáčení bylo sešrotováno. (HellFire)
  • V období natáčení filmu a jeho uvádění do distribuce probíhal v Evropě podobný příběh naživo. Britská princezna Margaret se zamilovala do neurozeného Petera Townsenda, příslušníka RAF, a chtěla si ho vzít. Tato skutečná romance pomohla propagaci filmu až natolik, že se objevil názor obviňující tvůrce, že mají na existenci britské královské aféry svůj podíl. (Jirka_Šč)
  • Prázdniny v Ríme boli Americkým filmovým inštitútom (American Film Institute) zaradené na štvrté miesto v rebríčku „10 najlepších filmov v žánri romantická komédia“. (TheRoller)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno