Reklama

Reklama

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu

  • USA Seaspiracy
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Oceán ho vždycky naprosto fascinoval. Natočí proto dokument o tom, jak lidé ničí život v mořích, a odhalí přitom korupci nevídaných rozměrů. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Spolu s dokumentem Temná stránka lodní dopravy mi to přišlo jako nejdepresivnější věc za hodně dlouho, co jsem viděl - ta nálož zde prezentovaných informací je prostě zničující, byť uznávám, že informovaný divák se zde možná příliš nových věcí nedozví. Většinovému netflixovému publiku by to ale oči trochu otevřít mohlo, i když příliš nevěřím, že by tento film reálně něco dokázal změnit, a v podstatě jen umocnil mou skepsi k tomuto světu jako takovému (a utvrdil můj dojem, že člověk je nejodpornější tvor na této planetě a evoluční omyl). Kritika stran údajné tendenčnosti nebo jednostrannosti dokumentu mi přijde zcela irelevantní a směšná, protože rozporovat základní fakta nelze, a kdo má oči, ten vidí. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, McDonald's. Jak vám můžeme pomoci?" "Dobrý den, jmenuju se Ali. Chtěl bych se zeptat, jestli byste prosím mohli přestat používat plastová brčka? Zabíjí velryby a mořský želvy.... Heh, típla to." ________ Netflix dále zdárně pokračuje v tom, co mu jde krom rejžování peněz od jeho předplatitelů nejlíp – jak u diváků vyvolat deprese z environmentálního žalu a nesnášenlivou averzi ke kapitalismu. Kontroverzní investigativní dokument 'Seaspiracy' tyhle dva elementy kombinuje a zcela bez příkras odhaluje mašinérii světového rybolovu a korupci potravinářského průmyslu. Nelze popřít, že jde o dokument, který je jistým způsobem tendenční až emočně manipulativní. Přesto vás při jeho sledování bude jímat obtížně popsatelný pocit beznaděje, jak jsou kvůli osobním zájmům pár zasranejch businessmanů ničeny celý ekosystémy na úkor zisku – zisku, který jim kvůli rybím pochoutkám s radostí posíláme přímo do kapes. Do prdele, vy si snad z Nema nepamatujete, že ryba je kámoš, né žrádlo? #neníčerstvá! 🐟 ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Je pravda, že "co oči nevidí, to srdce nebolí" a co se děje na moři nad tím se spíš oči zavírají... Něco znám už z dokumentu Temná stránka lodní dopravy, ale protože jsem zvídavý tak jsem si "rád" prohlédl i tento dokument. Samozřejmě nic hezkého tam neuvidíte, ale aspoň pochopíte jak to chodí a začnete třeba upřednostňovat ryby z našich řek a rybníků. A s tím co se děje na moři stejně nic nezmůžeme, tam je to svět sám pro sebe, ale obzory se rozšiřovat musí !! [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 1 /// STYL: 1 (3*MAX) ]  ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Máme tu další populární dokument zacílený vyburcovat veřejnost, lehce vás vyšokovat a přimět šetřit životní prostředí. Ani tento nelze brát i s navijákem (doporučuji pár fact-check videí), ale prezentuje řadu významných problémů ve věci oceán & průmyslový rybolov, což nijak nezpochybňuji a cením. Vedlejší úlovek, vybíjená žraloků (x), ekosystém vyhozený z rovnováhy, bordel ze sítí (kam se hrabou brčka), bullshit nálepky na zboží... Závěr se záběry zmasakrovaných velryb ve vodě zabarvené krví + řešení NEJEZ RYBY - no, poněkud laciný. I tak jsem ale rád, že se podobný tituly točí, pravidelně poutají velkou pozornost a já si rozšiřuji obzor. (x) ()

erased 

všechny recenze uživatele

Výborné téma, dost špatné zpracování. Když už autorská dvojice narazila na tolik problémů, chtělo by se jim věnovat dopodrobna (třeba ve vlastní Netflix sérii), a ne jen brouzdat po hladině. Nemluvě o hrozných investigativních průpovídkách "z terénu" a vtipných zamyšlených záběrech s reflektivními komentáři na úrovni pětiletého dítěte. Přes to všechno musím uznat, že všechny ty nakousnuté problémy alespoň nutí k dohledávání vlastních informací. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že podobný výcuc jsem si mohl přečíst na libovolném veganském blogu. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama