Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Poslední recenze (1 708)

plakát

Rok Draka (1985) 

Čínská čtvrť na expert herní mód. Nekompromisní, drsná hard-boiled kriminálka, v níž Mickey Rourke coby nově nasazený policejní kapitán v newyorském Chinatownu dělá pořádek mezi místní mafií a násilnickými gangy, nabízí to nejkoncentrovanější z Michaela Cimina a velmi strhující a stylizovanou podívanou, která musí bodnout každému fanouškovi tohoto žánru.

plakát

Twisters (2024) 

Dodnes si pamatuju, jak jsem si na den přesně před deseti lety v kině opravdu užil projekci filmu V oku tornáda. To bylo ale béčko, které využívalo opravdu prvoplánových "twisterovských" lákadel a disponovalo strašně napsanými jednorozměrnými postavami. Snímek Twisters je áčkovým ekvivalentem tohoto filmu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ač opět přináší výjevy, jako jsou ohnivé tornádo a bouře nahánějící divocí youtubeři, dělá to s amblinovsky hravým, dobrodružným a stabilně uchopeným tvůrčím přístupem. Daisy Edgar-Jones to dobře nese na svých bedrech a charismatický Glen Powell potvrzuje svůj status největší vycházející mužské filmové hvězdy současnosti. I když to navazuje na blockbusterový Twister z roku 1996, nedočkáme se tu žádných memberberries, jedinou navrátivší se postavou je přístroj Dorothy a je to tak dostačující. Twisters jsou osvěžující letní zábavou, jaká v kinech mnohdy opravdu chybí, a i přesto, že scénář by se dal kousek po kousku rozebrat jako katastrofická blbina, já na tohle zkrátka jsem. Nazvěme to klidně guilty-pleasure.

plakát

Deadpool & Wolverine (2024) 

Ultimátní Marvel porno –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ desensitizovaný mišmaš lákadel určených pro komiksové fanoušky, aby po sobě v kině zanechali co nejvíc mokrá sedadla, nacpaný tolika smyslovými stimuly, aby u něj většina diváků zkrátka vypla mozek a jela na vlně přisprostlé zábavy. Jakmile se totiž aspoň na chvíli začnete zamýšlet nad zápletkou, nad motivacemi postav a nad významem jejich přítomnosti v ději, zjistíte, že jsou prakticky nulové. Neberte mě zle, je to asi nejfajnovější díl Deadpoola a na rozdíl od většiny posledních marvelovských filmů, které jsem viděl, tohle byla aspoň opravdu zábava, nicméně zábava mělká, dětinsky jednoduchá, spotřební a ne tak vtipná, jak se pětice scenáristů zřejmě snažila a chtěla, aby byla. PS. Podvratnou poctu 20th Century Fox a neotřelou volbu cameo rolí, když už vždycky musí být, zde trochu cením, ale ukolébat se tím nenechám.

Poslední hodnocení (5 615)

Twisters (2024)

24.07.2024

Deadpool & Wolverine (2024)

24.07.2024

Brána do pekel (1989)

16.07.2024

Rok Draka (1985)

13.07.2024

Není úniku (1993)

11.07.2024

Vezmi mě na Měsíc (2024)

10.07.2024

Policajt v Beverly Hills: Axel F (2024)

10.07.2024

Jiný člověk (2024)

07.07.2024

Na dotek (2004)

07.07.2024

Reklama

Poslední deníček (37)

KVIFF 2024: Závěrem

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je u konce. Závěrečný ceremoniál proběhl, ceny byly rozdány (jako jeden z mála jsem dokonce vítězný snímek viděl), agentská sekce se uzavírá a já si pomalu balím kufry na cestu zpět z Karlových Varů. Každopádně ve finálním deníčkovém příspěvku je asi ideální čas na pár statistik a shrnutí.

Absolvovaných projekcí a recenzovaných filmů: 27 (v průměru 3 na 1 festivalový den). Napsaných deníčkových příspěvků: 10 (k tomu 8 novinkových textů ať už o festivalu, či nikoliv). Absolvovaných KVIFF Talků: 1. Nachozených kilometrů: hodně. Naspaných hodin: málo. Kinosály, ve kterých jsem letos nebyl: Kinosál A a C, Kino Drahomíra, Kino Čas (ne, že bych nechtěl, ale zkrátka to tak vyšlo).

A jaká je trojice mých nejlepších filmových zážitků z letošního KVIFFu? Vzestupně od třetího místa k prvnímu:

3) Mord (r. Adam Martinec)

2) Jiný člověk (r. Aaron Schimberg)

1) Substance (r. Coralie Fargeat)

Děkuju všem kolegům, přátelům a letošním ČSFD agentům za vynikající společnost a řadu konverzací o filmu, nebo o čemkoliv jiném. Stálo to za to a už teď se těším na ročník s číslovkou 59. Tak na viděnou!

KVIFF 2024: Závěrem