Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (19)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Bod obnovy má místy scénář jak od Novy. Po řemeslné stránce sice tah na světovou branku určitě má, koneckonců nevšední vizuál byl to, co upoutalo v traileru, ale příslovečné klacky pod nohy mu hází celá řada logických chyb a klišé. Hlavní postava má nedůvěru v celý systém, od úplného začátku, a vlastně není řečeno proč. Celý ústav Obnovy je placený z daní a stát (a policie) nemá žádnou kontrolu nad tím, co se tam děje? K čemu vlastně celý ten humbuk s privatizací? Nejsou jasné motivy postav. Hlavní hrdinka se nechová úplně pochopitelně, ale především záporák nemá moc motivaci pro to, co dělá. Negativní teroristická reklamní kampaň na věčný život, který se platí z daní? Na detektivku příliš mnoho nejasností. Celý nápad s bodem Obnovy přináší spoustu zajímavých myšlenek, spojených především s otázkou etiky. Ale to se tady vlastně moc neřeší. Verze člověka, které spáchají a nespáchají vraždu, to byl asi nejzajímavější moment, připomínající minority report. Kdyby se děj neorientoval tak křečovitě na detektivku, tak by třeba alespoň část dějových klišé zmizela. I když stopáž není úplně krátká, vztahy mezi postavami si často divák musí domýšlet. Třeba proč velitel policie nakonec pomůže Trochinovské. Nebo jak přesně funguje vztah šéfa Europolu a šéfa Obnovy. Možná, že kdybych se podobně vrtal v Hollywoodské produkci, přišel bych na obdobné množství děr, ale Hollywood to prostě prodá tak, že mě nenapadne se ptát. Ačkoliv je dějová linka děravá, a napětí místy umělé, je tu i spousta pozitiv. Mnoho vizuálních originálních nápadů, hudba držící krok s nejnovější cimrou a dobře zahrané postavy, když zrovna bylo co hrát. Na české prostředí určitě nadprůměrný počin, ve srovnání se světovou scénou, ke které se snímek hlásí spíš průměr.

plakát

Občan X (1995) (TV film) 

Na televizní drama velice dobrý nadstandard. Solidní herecké výkony, dobře popsaná sovětská byrokracie, slušná atmosféra. Akorát nevím jestli formát, kdy divák od začátku ví, kdo je vrah, je úplně funkční. V Čikatilově případu bylo tisíce podezřelých, a na obrazovce byl v podstatě jenom Čikatilo, a přesto se o něm člověk mnoho nedozví, protože většinu času kdy ho divák sleduje, zrovna někoho vraždí.

plakát

Blízko od sebe (2013) 

Poměrně hutné rodinné drama, které stojí především na hereckých výkonech a dialozích. Po herecké stránce není mnoho co vytknout. Přímo vynikající je Meryl Streep a velmi dobrá Julia Roberts. Rychle vzniká mezi postavami napětí, které svým cynickým poštěkáváním matka (Meryl Streep) akceleruje. Celé drama se nese v duchu postupné deziluze a rekonstrukce všech vztahů. Divák většinu stopáže hledá někoho, kdo vzbudí alespoň nějaké sympatie. A většina postav je buď krutá, sobecká, ublížená nebo slabá. Atmosféra je postavená bravurně a většina dialogů funguje dobře. Z usedlosti v Osage County se rychle stává místo, na kterém nechcete žít. Co už tolik dobře nefunguje, je gradace. Zaručeně nejvypjatější scéna u oběda přijde poměrně brzy, a zbytek filmu spěje k nevyhnutelnému konci v poměrně pomalém tempu. Jako scenáristická berlička působila scéna s trávou a s lopatou, která urychlila odchod jedné z dcer. Svým stylem moc nezapadala a působila nepravděpodobně. Největším problémem snímku je ale sklouzávání do klišé. Film, který v podstatě nepředstaví žádného protagonistu, se kterým by se měl divák ztotožnit, nemůže zničehonic fungovat jako klasický „doják“. V tomhle ohledu je nefunkční především hudba, postavená na folksongu, šveholící country kytaře a v závěru „budu brečet“ harmonické kadenci. A odjezd Ivy, kdy Barbara běží a dramaticky dobíhá auto v závěru, působí po všech tvrdých slovech co jich za celý film padne až komicky. Kdyby se film dokázal udržet prvotního syrového stylu až do konce, a nespadl k „jednoduchým“ emocím a patosu, byl by jeho dopad vyšší. 65%

Poslední hodnocení (658)

Menu (2022)

25.06.2024

Klíč k sexu (2022)

odpad! 15.06.2024

Madagaskar (2005)

15.06.2024

Příšerky s.r.o. (2001)

15.06.2024

Vražda v Orient expresu (2017)

31.03.2024

Rodina Sopránů (1999) (seriál)

31.01.2024

To se mi snad zdá (2023)

16.01.2024

Crash (2004)

11.01.2024

Wonka (2023)

08.01.2024

Reklama