Reklama

Reklama

Utajený pasažér

  • USA Stowaway (více)
Trailer 2

VOD (1)

Utajený pasažér omylem poškodí základní systémy podpory života vesmírné lodi, která letí k Marsu. Zásoby docházejí, důsledky pro misi můžou být fatální a posádku čeká nelehká volba. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (256)

HAL 

všechny recenze uživatele

Stowaway není vyloženě srágora, není to film který by mě něčím opravdu štval, na rozdíl třeba od nedávného Clooneyho Midnight Sky nebo nedej bože Chaos Walking. Jeho problém je že je to dost prázdný film, vypráví v podstatě to samé co Sunshine zvládlo mnohem lépe a během asi deseti minut, kdežto tady se s tím táhnou skoro dvě hodiny. Kořen zápletky tedy sfouknou během pár vět, čímž moc neprospívají její důvěryhodnosti, ale zbytek filmu zdlouhavě řeší prakticky ten samý problém co jsme zvládli vyřešit už v Appolo 13... a ani to drsnější finále pak nedokáží pořádně prodat. Je mi jasné že tady se snaží víc o ponor do hloubi duše astronautů v extrémní situaci, ale na to tu zase chybí mnohem větší talent před kamerou a hlavně za ní - on Joe Penna není žádný Tarkovský. Na druhou stranu - na totální nízkorozpočtovku od mladého režiséra ve které jsou za celou dobu jen tři herci to je vlastně docela dost slušné. Film vypadá velice dobře a realisticky (ten design vesmírné lodi se mi tu vážně moc líbí) - popravdě realistický je mnohem víc než tipuji tak desetkrát dražší Gravity. Věřím že kdyby na režiséra začal brutálně šlapat nějaký producent a donutil ho sestříhat ho minimálně o půl hodiny, tak se nakonec dočká mnoha pochval. 6/10 ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Dalo se na to koukat. I přes trošku delší stopáž filmu jsem se nenudil. Připomínalo mi to můj oblíbený seriál " Away '. Ten, ale nemá takové logické chyby. Má o dost lepší herecké obsazení a také lepší i když otevřený konec. PS: Film by se spíš měl jmenovat " Černý pasažér ", pak by to byl krásný dvojsmysl, jenže, to by jsme museli žít v jiné době. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že "Stowaway" tu ostane trošku podhodnoteným filmom. Pretože sú tu určité veci, ktoré sa mu bez debaty uprieť nedajú. Skvelý soundtrack počas celého filmu a veľmi dobre vizuálne spracovanie, kde som sa úprimne cítil, ako keby sme boli skutočne vo vesmíre. Posádka takisto pôsobí ako skutočný tím. A veril som im to všetkými desiatimi. Interiéry vesmírnej lode sú spracované takisto veľmi dobre. A kostýmy rovnako. Takže to sú kvality, ktoré upierať nie je treba. Všetci ľudia čo na filme pracujú si zaslúžia kredit. Ja by som povedal, že postavy vo filme sú dobré. Každého dokážem pochopiť, všetci majú reálne osobnosti a dokážem ich správanie veľmi dobre pochopiť. Filozofické debaty mi nevadia a okrem toho mi tie dve hodiny utiekli tak rýchlo, že som to ani nečakal. Takže bavilo ma to, malo to spád, postavy sú super, kde sú problémy? Osobne mám pár. V prvom rade ako bolo povedané, nechápem doteraz ako sa tam vlastne Michael dostal. Nikdy to nie je vysvetlené a myslím si, že všetci by sme to vedieť chceli. Okrem toho film má niekoľko momentov, kde si povieme - "Čo sa môže pokaziť, keď to všetko vyzerá v pohode?" A nie je tam len jeden taký, ale je ich viac. A potom je pravda, že príbeh nie je veľmi originálny a rozhodne je to niečo, čo sme videli a vieme predvídať čo sa bude asi diať ďalej. No pre mňa to finále nerobilo o nič menej silnejšie a kvalitnejšie spracované. Pretože to bolo podľa mňa veľmi ľudsky a úprimne zachytené a zapôsobilo to na mňa. Takže výsledne hodnotím ako dobrý film. Hodnotenie: B ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Trochu spoiler alert ahead, pokud jste do teď viděli tak tři thrillery a ani jeden z vesmíru, takže neuhádnete co se stane s předstihem půl hodiny. Je to docela slušný film, problém je, že u těchto sci-fi dramat, zejména z vesmíru, ty zvraty musí dávat hlavu a patu. A zmínka o snižování hmotnosti kvůli dalšímu členu posádky, což má mimo řádky nepřímo vysvětlit, proč je na palubě letu na Mars (a zpět) pouze jeden systém filtrace vzduchu, žádná záloha, žádné naddimenzovaní, žádné náhradní součástky. Stejně tak pak další zvrat při pokusu o to získat kyslík ze zásoby. Tak prvně - tohle by byl asi první pokus, než nejdřív obětovat klíčový experiment. Kdo si to spočítá, tak logicky jejich rezervní řešení by správně bylo to první. Problém je při postupu, kde za prvé by asi byla lepší technická příprava "napojení", za druhé solární bouře přijde přesně v ten správný okamžik, za celé ty dny cesty a za třetí opět školácká chyba aneb pospíchej pomalu. Přitom s trochou snahy (a konzultace) se dá vymyslet smysluplnější zvrat, než tohle, co mě rázem odtrhlo od prožívání děje. Škoda, protože jinak to na mě působilo fakt dobře, ale tyhle sci-fi velmi blízké "sci" než "fi" jsou choulostivý recept, který chce opatrné precizní zacházení. A to neříkám, že tady to byl malý krok vedle. Penna do toho prostě v průběhu jinak profesionálního vaření naflusal a pak se rovnou pro jistotu vychcal rovnou do hrnce. Ale to tak dopadá, když to dáte do rukou neotesanému kulihrachovi. Škoda, tak málo chybělo. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Moje první filmový setkání s Mystery Guitar Man(em), kterej za časů mýho vysokoškolskýho flákání se byl mojí oblíbenou formou prokrastinace. Ale o tom tu psát nechci. Chci tu jen napsat jednu důležitou věc - pokud divák nepochopil, proč byl start lodi / filmu takový, jaký je, bude pravděpodobně v tom filmu hledat něco, co v něm vůbec nemá být a Penna imho nezamýšlel nic hlubokého, politicky aktuálního. Film je překvapivě více science než fiction, neřeší nedůležité otázky, nezaobírá se ničím jiným než prostou snahou přežít. A jako takovej je film imho úspěšnej. Z "down to Earth" vizuálu jsem si cvrnknul a downtempo mi vyhovovalo na krásnejch 70%. A Anna Kendrick absolutně zaválela. Penna má za mě palec hore za to, že se pokusil natočit sci-fi, který se netočí. A zároveň zdejší komentáře dokazujou, proč se takové filmy netočí. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (3)

  • Když David (Daniel Dae Kim) vytahuje láhev na kyslík, je slyšet úder – ve vesmíru by ale žádný zvuk slyšet nebyl. (Jarek572)
  • Ve filmu je představena myšlenka rotace lodě na dlouhém laně k vytvoření „umělé gravitace“ – je to jeden ze zvažovaných způsobů pro skutečné dlouhé kosmické lety (např. na Mars), jak bojovat s negativními účinky stavu beztíže na lidské tělo. Z praktických důvodů se ale v realitě uvažuje o vytvoření menší síly než pozemské přitažlivosti. (Jarek572)

Reklama

Reklama