Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (509)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejtypičtějších představitelek (post) moderních filmových autorských pohádek Šíleně smutná princezna, odkazující už svým názvem k pohádce klasické, za kterou stojí nestor české režie Bořivoj Zeman. Umně zkombinované pásmo dramatické a muzikálové, výtečná a pod úroveň dobrého vkusu nikdy nesestoupivší hudba Jana Hammera a šťastně zvolení hlavní protagonisté filmu - tak klukovsky vypadající sympaťák Václav Neckář a dokonalý archetyp ženské krásy s tváří Heleny Vondráčkové, to jsou nosné pilíře celého pohádkového filmu. Pohádka oplývající laskavým humorem, pozitivním (a nevnucujícím se) etickým rozměrem, skrze dobu svého vzniku též jasným protiválečným poselstvím a celou řadou drobných nápadů a vtípků z druhého plánu (značka zákaz předjíždění kočárů v úvodu filmu, dialog hlavních hrdinů pod mučícími nástroji atd.), samozřejmý souboj Dobra a Zla a konečně velká a romantická oslava Lásky... ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Šíleně smutná princezna na první pohled (i poslech) do jisté míry vyčnívá z tuzemské pohádkové produkce - zejména díky netradičnímu pojetí, které je okořeněné nezapomenutelnými písněmi, nádhernou (i když "maličko" kýčovitou) výpravou a nejednou nápaditou a humornou sekvencí. Mladičkému Neckáři a Vondráčkové to nesmírně slušelo, duo Kemr-Vostřel bylo výsostně spiklenecké, zatímco duo Marvan-Záhorský mělo královské charisma. Libozvučná pohádka, která nestárne. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem to měl rád, ale pak jsem na to na dlouhé roky zanevřel, a znovu jsem to vzal na milost v momentě, kdy jsem se dozvěděl, v jak útlém věku Jan Hammer složil hudbu k tomu filmu - to mě naprosto šokovalo a přimělo se na ten film dívat novými očima a docenit to, co mi dříve unikalo. Navíc prostě nejde rozporovat, že (rovněž) mladičká Vondráčková je zde skutečně nádherná, a nedokážu si vůbec v té roli představit někoho jiného. Stejně tak proti Neckářovi lze jen těžko něco namítnout, takže podle mě to nejlepší, co se dá v tomto případě udělat, je užít si v telce film, a pak si ho připomínat poslechem skvělého soundtracku. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, ty politické narážky mi tady vadí čím dál víc, a vlastně bez nich se mi pohádka líbila daleko víc, protože by vynikla její poetika a hezké písničky Jana Hammera, i mnohé vtipy a vtipné bonmoty. Mojí nejoblíbenější hláškou je asi „toho se neboj, to je nepřítel“. A Vondráčková s Neckářem hezky mladicky blázní a dávají filmu šmrnc. Co mi ještě na filmu vadí, jsou podivné kulisy interiérů. EDIT: Viděno letos (12/2020) opět a až mne zamrazilo, jak je politicky aktuální. Zvlášť když Babiš s Prymulou, teda král s katem, chodí dům od domu, jestli tam náhodou nejsou lidi nějak moc veselo a jestli jsou hospody zavřené. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakožto zarytí nesnášeč a odpůrce pohádek musím tentokrát sklopit zrak a konstatovat, že tahle se celkem povedla. Ať už za to mohou výborné herecké výkony, kultovní písně, zlidovělé hlášky, jemný humor, svižný děj, nebo spíše kombinace všeho výše zmíněného dohromady. Diváky jistě potěší i lehký nádech satiry, který občas odněkud dýchne. Byl jsem připraven na nejhorší a čekalo mě velmi příjemné překvapení. To by člověk nevěřil, jaká bývala Helena Vondráčková kdysi kočka. Slabší 4 kousky. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Tvůrci různě spojovali záběry. Třeba když Václav Neckář stojí na suché vrbové větvi. Ta vrba byla v bojnickém parku. Ale když spadne do vody, tak ta už se nachází v Blatné a hned jak vyleze z vody ocitne se opět v Bojnicích, které jsou za ním vidět. (cariada)
  • Před koncem filmu ve scéně z vězení nejprve zamyká celu princ (Václav Neckář) otočením klíče po směru hodinových ručiček, po chvíli, kdy do cely přibyli oba králové, zamyká celu princezna Helena (Helena Vondráčková) otočením klíče proti směru hodinových ručiček, a nakonec, kdy zamčené dveře odemyká vlásenkou chůva (Stella Zázvorková), je v detailním záběru jasně vidět, že zámek nemá žádnou západku ani protikus na zdi, který by celu zajistil. (Strato61)
  • Skladatel Jan Hammer, který napsal hudbu a všechny písničky, které ve filmu zazněly, měl tenkrát pouze 17 let. (fannah)

Reklama

Reklama