Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (716)

sud 

všechny recenze uživatele

Snad ta nejlepší pocta člověku z filmové branže, kterou můžete shlédnout. Ed Wood je na filmařském poli skutečnou legendou, i když legendou v negativním slova smyslu. Neměl žádný filmařský talent, žádné peníze, žádnou invenci. Čeho však měl přehršel, to byl zápal k filmařině. Točil svá béčka s absolutní radostí a láskou k filmování. Jeho filmy proto dnes nejsou vesměs označovány jako nejhorší filmy všech dob, ale jako kultovní braky kultovního režisérského neumětela. Jím ale ani vzdáleně není Tim Burton. Člověk se zápalem pro filmování, ovšem s talentem, dokonalým důvtipem a invencí. Když jsem se dozvěděl o tom, že životopisný snímek o Edu Woodovi natočil Tim Burton, tušil jsem, že to nebude úplně normální film. A měl jsem pravdu. Ed Wood je kromě životopisu titulní postavy rovněž černočernou komedií s typickými Burtonovskými prvky a humorem. Johny Depp je zcela zaslouženě jedním z nejlepších herců součastnosti. Ed Wood je v jeho podání dravý a rozdováděný floutek, který ovšem ví co dělá a svým okolím zůstává neuznáván a nepochopen. Martin Landau vlil Bélovi Lugosimu novou krev do žil, podal ho jako velmi svérázného a zajímavého chlapíka a zcela zaslouženě byl odměněn soškou Oscara. Dále mě velmi potěšil Bill Murray, který se líčil jako ženská, mluvil jako ženská a navíc se jí i chtěl stát. A v první chvíli jsem nemohl poznat Vincenta D'Onofria v roli Orsona Wellese. Nádherná, atmosférická, éterická a expresionisticky černobíle půvabná podívaná. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film o filmu, to je profláklá záležitost, ale film o režisérovi, to už se jen tak nevidí a navíc, tohle není ledajaký film a není ani o ledajakém režisérovi, je přímo o tom nejhorším režisérovi všech dob... Edward D. Wood, Jr, král nejhorších a nejdebilnějších horrorů pod sluncem (resp. měsícem) a přesto od něj nemusíte znát ani jeden film, abyste si dokázali Burtonova Ed wooda vychutnat. Škola hrou je totiž hadra, tohle je biografie v tom nejzábavnějším stylu, ale vůbec se nejedná o nějaké zesměšňování. Burton naopak Ed Woodovi vzdává spíše jakousi poctu a obdiv k jeho nadšení a entusiasmu, který nezná hranic. Komické jsou tak situace kdy např. Ed Wood na každý nepovedený záběr řekne s úsměvem "perfect", nebo když na osočení, že natočil nejhorší film všech dob reaguje, že ten příští bude jistě lepší. Je to milé a odhadnout přesnou míru tohoto inteligentního humoru určitě nebylo jednoduché, Burton to však zvládl a nebyl jediný, kdo prokázal svůj talent. Depp byl kouzelný a spolu s Landauem předvedli mistrný výkon... Nevím, co vytknout, ale zase na 5* se mi to jaksi nelíbilo. 8/10 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Fízli!“ – „Máme povolenie?“ – „Nie.“ – „Tak utekajme!“ Rozkošné, pôvabné a potom ešte aj rozkošné. Edovi Woodovi Jr. sa mnohí smiali vtedy a trvá im to dodnes a asi majú pravdu, ale jedno sa musí uznať: a to nepríjemne vysoký počet režisérov, ktorí ani pri rozpočte tri milióny dolárov (viete – a chcete - si predstaviť, čo by s takými peniazmi urobil Ed?!) nerobia ani troška také zábavné filmy. Veď jemu stačila odpísaná herecká legenda (ktorú všetci dávno pokladali za mŕtvu) a umelohmotná chobotnica a aká scéna mu z toho vyliezla! No ale k samotnej životopisnej snímke Tima Burtona (ktorá zasa až taká životopisná veru nie je). Výborná zábava so špičkovou vizuálnou stránkou, fantastickými hercami (Johnny Depp v jemnom bielom angorskom svetríku, Martin Landau ako oscarový Béla, Mike Starr, Bill Murray), pomilovania hodnými scénami a zábavnými dialógmi („Máte už scenár?“ – „Srať na scenár... ale máme plagát.“) S krásnym záverečným cameo Vincenta D´Onofrioa (OLOVENÁ VESTA) o tom, čo je to láska ku kinematografii a kam vám môžu vyliezť všetci, ktorí si myslia opak. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160498/Ed-Wood-100.html ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi nejdospěleji pojatý Burton, přesto lehce rozpoznatelný. Tentokrát ovšem nenechal hrát svou morbidní fantazii, ale inspiroval se skutečným příběhem možná až příliš odhodlaného režiséra s trošku odlišným pohledem na svět. Jeho ztvárnění Johnnym Deppem asi nepotřebuje komentář. A když se přidá famózní Martin Landau nebo roztomilý part Billa Murraye, není obrany. Timův opus magnum. Filmařina není o malých detailech. Je o velikosti filmu. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo nemá na něco talent, ještě to nic neznamená. Pokud to něco ovšem dělá rád a s vášní, může to být průšvih. Pokud o tom navíc neví, je to už tragédie. Bez mrknutí oka vydržím horory, krváky, dojáky, ale tohle vážně ne. Tohle rvalo moje filmové srdce a utěšoval mě jen pocit, že blažený jest člověk ve své nevědomosti. Skvělý film, pocta filmům a vzdání holdu filmové legendě v jednom. Myslím, že ho doopravdy ocení až středně pokročilí filmoví fajnšmekři. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Raná verze scénáře (tzv. treatment) byla hotová za šest dní. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno