Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, konečné řešení začíná. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (313)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Konference ve Wannsee aneb plánování genocidy v přímém přenosu, v dobrém rozmaru a nad stolem plným klobásek, chlebíčků a dobrého vína. Vyloženě konverzační záležitost odehrávající se na nádvoří a v interiérech starého šlechtického sídla. V podstatě jde o formu dnes tak oblíbeného hraného dokumentu, ovšem tentokrát nejde jen o levnou kulisu pro odvyprávění historických událostí, ale protagonisty se stávají špičkoví herci a scénárista si dal záležet na propracovaných charakterech nacistických pohlavárů a na špičkově zpracovaných dialozích. Nezazní tam jediný výstřel, neodehraje se ani jediný masakr, ale z těch cynických zapálených a nadutých řečí prakticky neustále mrazí. Je jen hodně málo filmů, které by dokázaly ukázat nacismus v takové zrůdnosti, jako právě tenhle kousek. Celkový dojem: 90 %. Apendix ukazuje dobře, jak je lidská spravedlnost nedokonalá a přednost dostávají politické zájmy... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska bych tomuto filmu dal pět hvězdiček bez mrknutí oka. Ovšem z hlediska kvality musím ubrat. Nechci být nepochopen, ale připadal jsem si jak na čaji o páté. Přitom, když si přečtu právě onen protokol z této konference , který jsem zanechal v diskuzi u tohoto filmu, tak se mě dělá špatně. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

V roce 2001 se natočilo několik filmů s válečnou tématikou, začala i sama válka(Bushovci s Ládinovci).Pár z těch filmů-Černý jsestřáb sestřelen, Země nikoho ad.- se staly oceňovanými a sbíraly Oscary.Ale to nejlepší s válečnou tematikou je televizní- seriál Bratrstvo neohrožených a Konference ve Wannsee- a ještě k tomu od jedné produkční společnosti, kterou snad nemusím déle představovat, HBO.Bratrstvo je seriál přímo o válce a sbíral ocenění.Konference- a to je na ní nejlepší -je komorní drama na pozadí války která popisuje setkání nacistických pohlavárů a jejich jednání o řešení problému židovské otázky.Herecké výkony jsou naprosto dokonalé není co vytknout, skvělému výsledku přidává i prostředí kruté zimy.Je to i přiměřeně dlouhé takže nuda určitě nehrozí.A herecký koncert Stanleye Tucciho jakožto Adolfa Eichmanna je nezapomenutelný, pro mě jsou ostatní v pozadí. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument, jehož síla a působivost spočívá v tíze a váze fakt a souvislostí. jež v rámci non fiction - ve skutečnosti nejpůsobivější formě scifi - podává. To je základní rámec skvělého filmu, jehož scénářem se stal jediný dochovaný exemplář zápisu v rukou muže, jmenovce jména, které je pro Němce vším - Martina Luthera. Pozitivně právní ortodoxie, tato neúmyslná sestra i nechtěná matka organizovaného zločinu, v tomto případě posloužila způsobem, který budí děs i dnes. Bohužel ne u všech. Ještě hrůznější než představa cikánského a židovského exodu-etnocidy jsou možné následné důsledky dalších, řetězově následujících činů tohoto druhu. Svým způsobem bylo a zůstává Wannsee vrcholem. Vrcholem lidského zla a zloby. Zvolená dramatická forma kulturního dědictví - i pakultura je de facto formou kultury - působivost této mefisotofelské ďábelskosti oproti očekávatelnému klasickému dokumentárnímu filmu ještě zesílila. Historii archivních dokumentů doplňuje historiografie orálních pramenů - zápis z této porady je jakousi syntézou obou těchto přístupů. Zní to hrozně, ale podobných děl by mělo být více. O to víc, oč rychleji ubývá pamětníků a přímých účastníků těchto strašlivých hrůz nejkrvavější a nejzločinnější války dosavadních lidských dějin. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Konečné řešení židovské otázky. Tahle hrozná věta dostala na uvedené konferenci svou podobu, kterou Adolf Eichmann začal hned realizovat. Je neuvěřitelné s jakým klidem dokázalo pár lidí rozhodnout o osudu statisíců. Tohle by se mělo povinně pouštět těm mladším (a nejen jim). Výborné herecké výkony přidávají na autenticitě, ze které mrazí. Já samozřejmě kvitoval účast mých oblíbenců Colina Firtha a Kennetha Branagha. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (16)

  • Stanley Tucci bol jediný americký herec v produkcii. Zaujímavé je, že nebol tvorcami požiadaný upraviť svoj prízvuk na britský, aby ladil s ostatnými. (Real Tom Hardy)
  • Krom nahrávky, kterou v závěru pustí Eichmann, se v průběhu celého filmu neobjevuje žádný hudební podkres. (StarsFan)
  • Klopfer (Ian McNeice) je zobrazený ako obézny a ukazuje nedostatok taktu a citu, dokonca tak veľmi, že ostatní zúčastnení sa cítia nepríjemne. Napriek tomu, v reálnom živote, Gerhard Klopfer bol stavbou tela útly a jeho spolupracovníci si ho pamätali ako pokojného a väčšinou veľmi slušného človeka. (Eeve)

Reklama

Reklama