Reklama

Reklama

Poslední lup

  • angličtina The Last Theft
Krátkometrážní / Animovaný / Horor / Krimi
Československo, 1987, 22 min

Obsahy(1)

Černá groteska Jiřího Barty o nenasytném zloději, kterého touha po zlatě zavede do světa iluzí a klamů.  Krátký film J. Barty je vlastně hraným filmem s minimem animace a přece s maximem výtvarného výrazu. Výtvarné je nejen scénické aranžmá, maskování aktérů a záběrová kompozice, ale především kolorit, jenž dává této hororové moralitě o tom, jak kosa lačnosti narazila na kámen krvelačnosti, další dimenzi ironického nadhledu. Jde o černou grotesku o zaslepeném lupiči, který je posléze svými obětmi z onoho světa okraden o to nejcennější, o vlastní krev. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Velice hezká a doopravdy povedená černá groteska o mladém lupiči, který se nechá oklamat falešnými poklady a nakonec se stane obětí upírů. Krásný a velice osobitý snímek kombinující hru herců a animaci reálů. Ty všechny obrovské a příšerné šlapající stroje na vysávání krve, a vůbec všudepřítomná atmosféra strachu a hrůzy kdy nevíte co bude, to vše tenkrát vypadalo tak moc důvěryhodně že jsem se fakt příšerně bál, jako malý kluk když to dávali v TV mi to skutečně nahánělo strach. A také jsem to skutečně strašně moc hltal. Za zmíňku ještě stojí připomenout hudební doprovod který vznikl za pomoci skupiny Michaela Kocába. Za lepších 5*. Podobný filmeček krom některých Švankmajerovských děl se nám dnes už jen tak natočit nepodaří. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Veksláckej zlodějíček s mimořádně nechutným řídkým sumčím knírem byl extra slizkej a šíleně osmdesátkovej, že by to na horor stačilo samo o sobě, a já mu přál krutou smrt. Zklamán jsem nebyl, jen klidně mohla být o něco hroznější. K tomu výtečná Kocábova hudba, práce s kamerou a barvami a František Husák v barokním a nemocničním. To by se Heduš divila, co dělá Ludva po nocích. Působivé. Zatraceně působivé. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Být to o 5 minut kratší, asi by se nic nestalo, ale i tak to dobře vypadá, má to slušnou atmosféru, která zaujme a napíná s tím, jaká pointa z toho vzejde a je to i dobře vymyšlené. A hlavně se mi líbí, jak SPOILER upíři nepoužívají to "staromódní" kousání do krku, ale jdou na to hezky lékařskou cestou :-) KONEC SPOILERU. Je to prostě povedené, ale ne dokonalé. 4* ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Jíří Bárta mě zaujal už svým Krysařem. Nyní jsem na jeho tvorbu narazil podruhé a určitě né naposled. Oproti Krysařovi jde o hraný snímek s minimem animace. Příběh nenasytného zlodějíčka mě zaujal, nechybělo tomu napětí a měl i slušnou atmosféru. Pochvílit musím i kameru, střih, obstojné herecké výkony a skvělou hudební kulisu. Celkovej vizuál působil potemněle ale ku prospěchu věci. Místy to bylo dobrý psycho. K dokonalosti tomu ale ještě něco chybí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nechci tvrdit, že pointu si J.Bárta a V.Mergl vypůjčili z Ohavného Dr.Phibese, ale i kdyby, mně to vůbec nevadí. Mistrné skloubení Bártových obrazů s herci a hudbou vytvořilo i dnes působivý...horror? Kdysi mne hodně strašil, dnes ho obdivuji. S jakou grácií se chopil F.Husák postavy krvavé hraběnky, je obdivuhodné. Barevné filtry, stylizace, horrorové prvky - pavučiny, pavouci, holé větve v mlze, šerosvit... Něžná nožka sešlapuje šlapadlo zas a znova a malé děvčátko se již nemůže dočkat. Jeho úsměv je však poněkud zubatý... ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama