Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dům se láme na kousky. Bučící kráva se ve víru zvedá do vzduchu. Traktory padají jako déšť. Těžký benzínový tanker se stává letadlovou bombou. Rozsáhlá ničivá přírodní síla devastuje vše a blíží se rychlostí 300 mil za hodinu. Tornádo udeřilo. Začíná vířící dobrodružství plné vzrušujícího napětí a skvělých speciálních efektů s Helen Huntovou a Billem Paxtonem v roli vědců stíhaných nejničivější silou přírody. Tito lovci bouří doufají, že pomocí elektronických senzorů získají dost informací na vytvořené lepšího varovného systému. Aby to dokázali, musí vražednému tornádu vstoupit do cesty. Honička začíná. (Universal)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Julie, musím končit, lítaj tu krávy !!" ;) Ze spojení de Bont, Crichton nemohlo vzejít nic jiného než naprosto nadčasová dechberoucí adrenalinová jízda nejen pro milovníky bouřek, po pár minutách je průměrnému divákovi i průměrnému psychiatrovi jasné, že tentokrát spojení honit se za tornádem neznamená žádnou metaforu, která na vás to obrovské nadšení, jak ze strany tvůrců, tak i hlavních postav, prostě přenese jako málokterý jiný film a ještě vám až neskutečně zvedne náladu !! Helen Hunt se mi snad nikdy nelíbila tolik jako zde, v mé oblíbené pochoutce z KFC dochucené tradičně skvělým ostrým soundtrackem Marka Manciny i na svoji dobu úžasnými triky !! A tak Twister z dílny režiséra naspeedovaných akčňáků a fenomenálního kameramana Jana de Bonta platí za moji jasnou letitou srdcovku, velmi originální, svižnou i vtipnou záležitost, která nevědomky pomohla na svět celé řadě naprosto zhovadilých následovníků s tornádem v názvu, jednu z nejvýjimečnějších v rámci krystalických akčních béček, paradoxně se spoustou ne zrovna béčkových herců, což jména jako Helen Hunt, Bill Paxton či Phillip Seymour Hoffman jasně dokazují !! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Musím končit. Lítají tu krávy." Mezi mé nejoblíbenější volnočasové aktivity patří kličkování náklaďákem mezi tornády. Kdykoli u baráku spatřím nějaké tornádo, tak se neudržím a jdu do toho. Nedělal bych to, kdybych kdysi nezabloudil do kina mezi poletující stodoly, dobytek, cisterny či kombajny. Tam se zkrátka pracovní i rodinné problémy řeší nejlépe a mne vždy pobaví být přitom. Jen ta tornáda se mne snaží naštvat a škodolibě se vyhýbají blízkosti mého domu, takže jsem mezi ně ještě nevyjel. Ale jednou si to určitě rozdáme. Takže všechno lítá, co peří má: Stodola? Samozřejmě lítá. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nenáročný a bezesporu i kultovní katastrofický snímek plný skvělých, s grácií stárnoucích záběrů, v nichž si podávají ruce praktické a digitální triky. Za zmínku rovněž stojí i plejáda sympatických hereckých tváří s vtahující audiovizuální stránkou, díky níž Vám Twister velmi rychle uteče. K tomuto počinu se zkrátka vždy budu velmi rád vracet. Skvělá práce! „Is there an F5?” ()

classic 

všechny recenze uživatele

Všetky filmy režírované de Bontom, sú pre mňa veľmi podpriemerné, i keď debut - Nebezpečná rýchlosť, je vskutku nadpriemerná, a ani tentokrát si lepší kameraman, ako režisér, neodpustil odkazy na filmy Stanleyho Kubricka, ako sú „2001 : Vesmírna Odysea, prezentovaná v kultovom, akčnom filme, kde sa premietala v jednom z kín, tentokrát som si všimol aj legendárne OSVIETENIE, premietané vo večernom, letnom kine, kde čoskoro plátno zmetie nevyspytateľné tornádo, tak som ani nemohol dopozerať film vo filme ! Poprípade prístroj, ktorý chce spapať TWISTER, sa volá podľa postavy z bravúrneho muzikálu - The Wizard of Oz, čiže toto sú obľúbené filmy Jana de Bonta” ? Ešte sa vrátim k citovanému : To mi až tak nevadí, pretože film sám o sebe, je veľmi hlúpy, s príšernými hereckými výkonmi, ale celkom dobrou vizuálnou stránkou, t. j. vizuálne efekty a zvuk, inak trochu sa čudujem, že to zarobilo také veľké peniaze, lebo by mi to skôr pasovalo odvysielať v niektorej z komerčných televízii, ako na velikánskom plátne, zrejme ľudia obľubujú katastrofické filmy, alebo som trebárs na vlastnej koži zakúsil, aký je to pocit pre úplne obyčajných Američanov, ktorí musia znášať takéto divoké, prírodné živly, bohužiaľ bolo mi to zdokumentované prostredníctvom, nie príliš dobrého filmového diela, kde si jeho režisér naivne myslel, že dokáže znovu a opätovne nadviazať na predchádzajúci snímok, a ani spolupráca veľkého SPIELBERGA, ma nedokáže obalamutiť, aby som bol trochu viac zhovievavejší ! Najviac oceňujem lietajúce KRAVY a TRAKTORY, inak ruky preč ! Sympatická „huntka” nedokáže sama utiahnuť celý film, a pritom ju doslova žeriem ! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vydatná porce nefalšované hollywoodské zábavy, ve které se jede od úvodních minut pekelně přímočaře, ale zároveň zvládá udělat ze svých postav něco více než jen artefakty úctyhodného hrdinství (přestože k tomu už v závěru hodně směřuje). Mistr na adrenalin Jan de Bont a Steven Spielberg jako producent jsou tu zkrátka hodně cítit, navíc ruku v ruce se skvělými herci, ještě lepšími efekty a scénářem ne tak hloupým, aby lahodnou formu obrátil v bezcitnou a samoúčelnou audiovizuální onanii. Byť lacinější, pořád účinně omamné filmové umění... 85% ()

Galerie (105)

Zajímavosti (55)

  • Původní podtitulek filmu mělo být „It sucks“, ale producenti jej nakonec změnili, protože by tato fráze nahazovala na smeč kritikům. (kriplozoik)
  • V městečku Wakita v Oklahomě (město tety Meg) jsou v místním muzeu tornád mezi vzpomínkovými předměty z filmu fotografie, filmové plakáty a také replika stroje Dorothy. Stojí v něm i Jeep Honcho z roku 1982, obdobný, v jakém ve filmu jezdila Jo Harding (Helen Hunt), než s ním nabourali s Billem (Bill Paxton) do mostku, i Dodge RAM, ve kterém jezdili následně. (biker)

Související novinky

Twisters přináší smršť do kinosálů

Twisters přináší smršť do kinosálů

22.07.2024

Katastrofický dobrodružný snímek Twisters, volné pokračování legendárního blockbusteru Twister z roku 1996, má nyní za sebou první víkend od svého nasazení do amerických kin, a jak se zdá, hlavy u… (více)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

13. Filmový víkend ČSFD (2.-4. srpna)

25.06.2024

Drazí ČSFĎáci, s velkou radostí vás tento rok opět zveme na Filmový víkend ČSFD, který se dočká již 13. ročníku. Náš vlastní malý filmový svátek se bude konat od pátku 2. srpna do nedělního rána 4.… (více)

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

Nová kniha Michaela Crichtona budí zájem studií

05.05.2024

Světoznámý spisovatel a mimo jiné i filmový scenárista, režisér a producent Michael Crichton (1942–2008) nám v minulosti přinesl obří divácké hity jako Jurský park, Westworld a Twister, což jsou díla… (více)

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

Projekty od Universalu loví mladé hvězdy

14.04.2023

Studio Universal v současnosti chystá několik projektů, jimiž by rádo navázalo na své zajeté a osvědčené značky. Jedním z nich je tento týden oznámený a blíže nespecifikovaný příspěvek do světa… (více)

Reklama

Reklama