Reklama

Reklama

Šílená noc

  • USA Violent Night (více)
Trailer 4

Trávit Vánoce s dominantní matkou (Beverly D´Angelo) jen proto, že je nechutně bohatá a že potřebujete, aby „pustila chlup“, je samo o sobě solidní peklo. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit. Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky. Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa Claus (David Harbour) je v tomhle filmu životem unavený cynik, který chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou. Že se ocitl v domě, kde ozbrojenci drží rodinu jako rukojmí, mu zpočátku vrásky nedělá, jenže pak ho začne o pomoc prosit nejmladší rukojmí, malá holčička, která na něj ještě věří, a tak si vyhrne rukávy a začne úřadovat. Věřte tomu, že naštvanému Santovi byste se nechtěli dostat do rukou. Tichá noc se zpívat určitě nebude, protože tenhle Santa není žádný svatoušek. (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (454)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Seasons Beatings! Nádherný film. Přesně jeden z těch filmů, který zdůrazňuje fakt, proč filmy miluji. Tommy Wirkola opět potvrzuje svůj post drsného řezníka urvaného z řetězů a dost možná natočil i jeden ze svých nejlepších filmů, minimálně natočil film, který má potenciál se státi vánoční klasikou a rozhodně nebude u mě v obýváku každé budoucí vánoce chybět. Pro intouše, podivínské entity, puritány a vyvrhely společnosti to samozřejmě bude "americká chujovina bez příběhu", která je zbytečně sprostá a brutální a těší mě, že při tom jejích slušňácký kodex neskutečně trpěl, takovýhle mučení téhle sebranky si fakt užívám, asi jako David Harbour, který ztvárnil svou nejlepší roli kariéry. Violent Night je jedna šílená, zábavná, pervérzní a brutální akční jízda, která si bere na paškál vánoční tradice, Wickovskou akci, zvrácený humor a reference na Home Alone a dohromady to funguje neskutečně svěže a cool. Příběh je sice jednoduchý, ale v jednoduchosti je krása a důležité jsou všechny jiné filmové aspekty a detaily, s kterými si tvůrci dali práci a ta je velmi viditelná a já ji náležitě ocením. Vedle výborného Harboura, pro kterého to byla role šitá na míru ( mimochodem parádní byl i jeho flashback a doufám, že v případnem sequelu se o něm dozvíme ještě více), tak potěší i záporné postavy, John Leguizamo si střihl až překvapivě slušného záporáka, ale i jeho pěšáci tu mají svůj kousek slávy a těšil jsem se na každou likvidaci, která hýří originálními a zábavnými nápady. Byl jsem si jistý slušnou 4kou, ale jakmile došlo na scénu ve stodole, tak bylo rozhodnuto. To byl takový masakr!!! Santa s lebkodrtičem a bruslema místo nožů předváděl vánoční balet smrti a za mne jde bez debat o jednu z nejlepších scén, kterou jsem letos viděl. Tohle si budu pouštět před spaním každý večer. Celá tahle boží sekvence je následně vygradována pastičkami s Home Alone a tam jsem naopak řval smíchy a radostí, jsem rád, že tu něco takového Wirkola dal, to byly dvě top notch sekvence ( čti orgasmus) hned po sobě. Povedla se i vánoční hudba a samozřejmě bych nemohl nezmínit správně zvrácený a sprostý humor, který se tu náramně hodil. Na mne teda místy zafungovaly i emoce díky roztomilé holčičce a došlo tu i na pár menších zvratů, takže velmi spokojen. Správně zábavná, ulítlá a brutální podívaná asi jako letošní Bullet Train. 9/10. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tommy Wirkola mě úplně rozsekal. Takhle jsem si vánoční komedii rozhodně nepředstavoval. Vůbec se to nestydí brát si to nejlepší ze Smrtonosné pasti a ze Sám doma, ale to ani nevadí. Vidíme tu Santu v dost zoufalém stavu. Nic ho nebaví a Štědrý večer tráví pitím. Vše se změní, když se dostane do domu, kde zrovna probíhá loupež. Malá Trudy byla celá rok hodná a věří a něj. Požádá ho tedy, ať jim z této situace pomůže. Santa se toho nebojí a jako bývalý válečník se do věci vloží. Nemá to sice s lupiči jednoduché, ale občas vytáhne eso z rukávu a o originální smrti tu není nouze. Místy je to dost krvavé, ale vtipné. Dost tomu pomáhá i vhodný hudební doprovod. Víc takových vánočních filmů! "Jste na zlobivém seznamu." ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Opět se ukazuje jaký je Psychor hovno na této stránce, protože ač se nejedná o bůh ví jaký skvost, tak je tento snímek minimálně příjemná jízda a rozhodně se divák nenudí. Samozřejmě pokud má někdo potřebu prozkoumat si to centrimetrové hovado jako Psychor, nudit se určitě bude. V samém závěru je to jako vždy, jen o chuti.. 7/10 = 75% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Koncept Smrtonosné pasti + skutečný Santa Claus = Šílená noc. Když byste měli o Vánocích ještě jednu přebytečnou krabici na dárky, darujte ji Santovi. Ale hlavně do ní vložte kladivo. Může se totiž hodit. Na Štědrý den došlo k přepadení sídla zbohatlíků, které je zároveň tím nejstřeženějším v zemi. A shodou okolností se nedaleko pohyboval skutečný Santa Claus, který rozdával dárky a dostal echo prostřednictvím utajené vysílačky od malé černé dívenky, že je její rodina ve smrtelném ohrožení. A i když ho jeho vánoční poslání spojené s věčnou rutinou rozdávání dárků prakticky nikterak netěší, pomůže lidem v nouzi rád. A tak nám režisér Tommy Wirkola naservíroval krvavý Štědrý večer. Mistrně originální nebyl. Přepadení na sto způsobů už nám předvedli dávno před ním jiní režiséři, ovšem jeho styl je poměrně jedinečný. A i tentokrát má daleko do tradičních zpracování. Umí dát svému filmu pevný tvar, ačkoliv nejednou kombinuje množství žánrů. Nejinak je tomu i v tomto případě. Do titulní role bělovousého mystického mužíka v imperialistické rudé kamizole, s panděrem a sobím spřežením si vybral Davida Harboura, který má víceméně status hvězdy nižší svítivosti, ačkoliv už poslední dobou zasvítil v bijácích, co nepostrádaly kvalitu. Stále je to ale herec, co o svůj definitivní filmový průlom bojuje. Obklopený je početným hereckým ansámblem, ze kterého nejvíce ční šéf zločinecké bandy John Leguizamo. Nechybí ani pokusy vrátit do diváckého povědomí Cama Gigandeta coby hloupého floutka, co svému okolí dokazuje, jak hrdinně perlí v béčkových akčních filmech. A někteří diváci budou tápat nad jmennou položkou Beverly D´Angelo, která vykazuje změnu fyziognomie obličeje, takže většinu času se vyhlíží, kde se ta sedmdesátiletá dáma zdržela a hle - ona už je dávno na scéně. Ta nesnesitelně dominantní matka, to je ona. A ještě se sluší poukázat na Brendana Fletchera coby člena zločinecké bandy, vyznačujícího se směšnou vánoční čepičkou. Zbytek hereckých účastníků spadá do kategorie méně povědomých. Má-li film obsahovat něco speciálního, co by z něj v budoucnu učinilo vyhledávanou vánoční klasiku, tak je to porce specifického černého humoru, nesmí chybět otření se o Sám doma a ikonické vymlácení bandy záškodníků. A právě v téhle části filmu si přijde na své to zmiňované kladivo. Technicky precizně vycizelované, příměs vánočních barevných tonů vkusně zakomponovaná. Mám-li zmínit nějaké nedostatky, je to určitě dojem, že vysvětlující scéna s prapůvodem Santa Clause byla nemile zkrácena, respektive vystřižena. A neřešily se následky zlomeného prstu, který utrpěl Alex Hassell. V pozdější scéně, ve které vystupuje, je vše zapomenuto a jeho postava si nestěžuje na žádnou bolest, což by logicky měla. No a ta holčička, Leah Brady, byla taky strašná. Až vás omrzí všechny ty věčně dokola omílané vánoční klasiky, co už znáte nazpaměť, zkuste sáhnout po něčem výrazně ostřejším a taky prudce vánočním, jakým je tento protichůdný kousek. 8/10 ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na Wirkolu docela slabota. Zčásti se sice jedná o krvavou řežebnou zabijačku, ale z mnohem větší části o laskavě hřejivou vánoční rodinnou komedii. Několik žertů je povedených, několik gagů černohumorně vtipných, ale třeba postava Santy Clause je jednoznačným zklamáním. Je příliš lidská, nadává, chlastá, skuhrá bolestí, krvácí a dokonce i umírá. Můj ideální Satan Claus by měl být úplně jiného ražení - mlčenlivé dvoumetrové hovado s řeznickou sekyrou v obrovských svalnatých prackách, démonický, nezranitelný, nesmrtelný. Jeho návštěvy domácností by spočívaly v nemilosrdném a sadistickém vyvraždění všeho živého v domě, včetně pejsků, kočiček i případných rybiček. Nemluvil by, jen vydával neartikulované animální skřeky. Tak tomu bych říkal biják podle mého gusta. Ale jediná vskutku uspokojivá scéna z celého předchozího filmu byla ta, ve které Santa zmastil svým "mjölnirem" z Walmartu, cucacím špalkem a ostrou bruslí skoro celý private extraction team. A to byla sotva tříminutovka, takže snad uznáte, že na hoďku pade stopáže to není nic moc odvaz. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Miesto natáčania: Winnipeg (Kanada). Natáčanie filmu prebiehalo od januára do marca 2022. (Arsenal83)
  • V novembri 2022 David Harbour spomenul, že počas výroby filmu sa už diskutovalo o tom, že v prípade úspechu sa natočí dvojka, kde sa obsadí aj pani Santa Clausová. Herec prejavil záujem vidieť v tejto úlohe Charlize Theron. (Arsenal83)
  • Morgan Steel (Cam Gigandet) se chvástá tím, že by dokázal zastavit únosce letadla, které narazilo do jedné z věží Světového obchodního centra. Za stejné prohlášení schytal v roce 2012 vlnu kritiky Mark Wahlberg. (HellFire)

Související novinky

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno