Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (481)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Helander není možná nejlepší režisér, což se v některých pasážích filmu docela projevilo (všichni si pamatujeme na ten soft průser Sejmi prezidenta) ale napodobit Tarantina a Wirkolu mu šlo obstojně. Hlavní hrdina je naprosto tichý řezník, který krájí nácky tak vtipně a efektivně, že jsem prskal smíchy na celé kino. Má to styl, má to šmrnc, má to prostě koule. Úžasná hudba, naprosto famózní. Vynikající práce s kamerou, brutální a vtipná akce a skvělá nadsázka. 4 hvězdy jsou naprostou povinností a ta pátá je navíc za to, že s těmi 71% jste fakt kokoti 🖕. 80%. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kostěj láme náckům kosti... bez nadsázky, bez radosti.“ Neuvěřitelné a úžasné... kolik lidí zde papouškuje slovo nadsázka, jehož význam jim očividně zcela uniká. Jistě, i nadsázka se za polárním kruhem dá najít, například u Wirkoly..., Ale u Helandera? Tady se vše bere smrtelně vážně. A do toho zničehonic  nesmyslná až trapná ptákovina s krumpáčem a letadlem, houby nadsázka, spíš nepovedená odbočka do... parodie? A teď přiložíme k očím OKULÁRY TRIEDRU: [][] Co to tam v tundře vykopal, dědek Omnibus? ΩΩ Alle unsere Minen. ΩΩ Zehn Stangen Pferdesalami. ΩΩ Röster für einen nutzlosen Hund. ΩΩ Joukko suomalaisia ​​huoria, bohužel děvčat studenějších než chlupy na koulích nahého dědka Kostěje. [][] Byť s rape-revenge náckem, přivázaným mstitelkami k hlavni tanku. Finská vodka? Nur 50%. Scheiße! Ale dám 60, neb předešlou objednávku (vražedného nahého dědka) firma Helander vyskladnila správně. O Vánocích pak moje děti radostně výskaly u velké přepravní bedny, s divoce vrčícím Santa Clausem uvnitř. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Prej "...nelze přeložit"... No řekl bych, že "sisu" jsou přeneseně česky "koule", soudě podle průběhu děje. Protože tenhle zlatokop je měl určitě jako tenisáky. Bohužel nejlepší munici vystříleli tvůrci už v traileru a zbytek děje žádné další převratné gagy nepřináší... No vlastně jeden jo - někoho pod vodou podříznout a pak mu ještě proříznutým hrtanem vydejchávat vzduch z plic, tak to jsem dosud nikde jinde neviděl. Ale není to jen stylizovaná, přehnaně brutální a iracionální řežba, je tam i spousta úchvatných širokoúhlých záběrů tundry, ždibec severské zádumčivosti, nebo i něco historických informací (třebá já jsem dodnes o tzv. "laponské válce" nevěděl nic). Ale abych aspoň chvilku uvažoval o maximálním hodnocení, nesměl by pojízdný babinec nedobrovolných souložnic připomínat pojízdné obludárium, "kostěj" Aatami by nesměl být tolik nesmrtelný a hlavně by ve filmu Němci museli šprechtit německy a Finové finsky, a ne všichni anglicky, to mi vadilo ze všeho nejvíc. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Láska ke splatteru a John Wickovský kult osobnosti v luxusním finském podání. Krásně syrová řezanice která nikam nespěchá, každý brutální kill a každý nasraný škleb hlavního démona z pekel, živoucího ztělesnění všeho Finska, se tu náležitě vychutnává. Členění do kapitol a krásně přepálené gore evokují Tarantina, ale ten právě ten pomalejší styl filmu evokuje spíš spaghetti westerny. A všechna čest autorům že zvládli takovouhle stylovku, a ne jen prázdné exhibování bezuzdného násilí a nekorektnosti jak se to v podobných filmech nezřídka děje. Jen humoru by mohlo být trochu víc, hlavně v první půlce, která se místy vleče až trochu moc. Ale poslední třetina, kdy už náckové konečně jenom zoufale utíkají a je jich stále míň a míň, ta už je perfektní. 8/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Helanderova "Tarantinovka" z druhej svetovej vojny s nádychom "Tenkrát na Západe", obohatená o minimum dialógov či hlbokého zmyslu v podobe námetu, no zato doslova a do písmena plná krvi a brutálneho násilia. A čo na to všetkými milovaný "Carnifex"? Kurva KONEČNE! Áno, mohol by som jebať piate cez deviate a mudrovať ako bolo čo na piču, no keď raz niečo nemá ponúknuť hlbokú myšlienku, no len vyslovene "zabaviť", aký má priestor "filozofia"? Určite tomuto pokusu nebudem brať kredit, Ja som nadmieru spokojný .. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Hlavný hrdina povie počas filmu 2 vety. (Johnny.ARN)
  • „Sisu“ je finské slovo překládané jako stoické odhodlání, statečnost, odolnost a otužilost. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama