Reklama

Reklama

Podivuhodný příběh Henryho Sugara

  • USA The Wonderful Story of Henry Sugar
Trailer 1

VOD (1)

Bohatý muž se rozhodne získat výjimečnou schopnost, aby mohl podvádět při hazardních hrách. Adaptace oblíbeného příběhu od Roalda Dahla z dílny Wese Andersona. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V rámci Andersonovy dahlovské tetralogie mě Podivuhodný případ Henryho Sugara bavil rozhodně nejvíce, na čemž má svůj podíl jak delší stopáž (oproti třem zbývajícím kraťasům), díky níž působil film více uceleně, tak i výtečná práce s kulisami. Příběhově mě Henry Sugar též nejvíce oslovil. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Spôsob rozprávania uspôsobený dĺžke a bez tej krátkej dĺžky by to nemalo svoju silu. Veľa farieb, orientácia na východ, z ktorej progresívcov chlpy na riti dupkom vstávajú, ale tu sa jedná o orientalizmus - to je to, čo Anderson má rád. Zvláštna forma, ktorú musí mať človek rád, aby bol uchvátený. Okolo mňa to prešlo len takým vánkom, ktorý rýchlo zmizne a nezanechá po sebe ani smrádok. ()

Reklama

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Tak je to jisté Wes Anderson není moje krevní skupina. Nedokáži pochopit, že nejsem ten film schopen dokoukat do konce (vždyť to má sotva 40 minut). Takže nic, nevím co bych hodnotil. Pro mě je to zkrátka nekoukatelné. Pamatuji si jen pár herců, divné kulisy, neustálé promluvy k divákovi a pak jsem se probudil. ()

Setanta 

všechny recenze uživatele

Všechny 4 povídky hodnotím jako jeden film. Líbí se mi to jako formální experiment (doslovné čtení textu herci do kamery), byť jen to jenom nadstavba klasického Wessovskeho manyrismu. Asi nejdivadelnější film, jakého jsem byl svědkem (včetně některých záznamů divadelních představení). Zároveň je ale kadence slov taková, že se často těžko sleduje, naspeedovanost bere prostor samotnému herectví a povídky často nudí. SPOILER: Nejvíce si mě získal Jed, který ve mně vyvolal napětí a zasáhl mě pointou (xenofóbní zmrd). ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Zhliadnutím tohto krátkometrážneho filmíku som porušil svoj dávny sľub, že už nikdy nepozriem nič od Wesa Andersona. Lenže ja som si ho pomýlil so Zackom Snyderom a tak v domnení, že idem pozerať Zackove digitálne hody som si to pustil. Digi hody sa síce nekonali a je to vec od Andersona, ale musím povedať, že spôsob rozprávania, výber hercov a v konečnom dôsledku aj samotná poviedka za to stáli. Dávam štyri a trvám na svojom dávnom sľube s miernou úpravou. Už nikdy celovečerný Wes Anderson. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Wes Anderson vysvětlil, jak se Ralph Fiennes vžil do postavy Roalda Dahla: „V našem domě máme nahrávku Dahla, jak čte ‚Fantastického pana Lišáka‘. Nahrával se, jak čte docela dost svých knih. Existuje také přiměřené množství dokumentárních materiálů o Dahlovi. Vlastně když jsme začali natáčet Henryho Sugara, Ralph byl na place, v malém prostoru, který je rekonstrukcí Dahlova pracovního místa, a slyšel jsem, jak si sám se sebou povídá. Řekl jsem: ‚Řekni mi, co říkáš.‘ Ukázalo se, že Dahla pozoroval z archivních materiálů, které jsem mu poslal, a znal Dahlovy malé rituály. Hrál je sám, jen v rámci přípravy. A já jsem si říkal: ‚Začni znovu, začni znovu! Natočíme to!‘ A tak film začíná tím, že Ralph úplně improvizuje. Každý záběr byl trochu jiný, protože Ralph tak trochu předvádí Dahla, jak se připravuje na psaní. Ralph je tak zajímavý a autentický.“ (Johnny.ARN)
  • Je to druhý film v rade po Asteroid City (2023), v ktorom sa po deviatich po sebe nasledujúcich spoluprácach neobjavuje Bill Murray, obľúbenec Wesa Andersona. Murray mal hrať v Asteroid City, ale musel opustiť produkciu kvôli nakazeniu COVID-19. (Arsenal83)
  • Jedná se o jeden ze čtyř krátkých filmů Netflixu režírovaných Wesem Andersonem a natočených podle příběhů Roalda Dahla, které byly uvedeny během čtyř dnů ve stejném týdnu: 27.–30. září 2023. Část 1, tento film - 27. září 2023; Část 2, The Swan (2023 ) – 28. září 2023; Část 3, Krysař (2023 ) – 29. září 2023;  Část 4, Otrava (2023 ) – 30. září 2023. (Johnny.ARN)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Wes Anderson chystá film pro Netflix

Wes Anderson chystá film pro Netflix

07.01.2022

Režisér Wes Anderson (Život pod vodou, Grandhotel Budapešť) rozhodně nezahálí. Je to teprv pár týdnů, co do našich kin dorazil jeho nejnovější snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno