Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Noomi Rapace ve filmu o postapokalyptickém světě, ve kterém musí šest vojáků tajně přepravit záhadný balík přes zamrzlé souostroví. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Steven47 

všechny recenze uživatele

Šestice vojáků musí po ledu doručit zásilku, která má ukončit válku. Je docela škoda, že o samotném konfliktu vlastně nevíme nic. Jaký byl jeho rozsah? Kdo je proti komu? Co vlastně znamenal ten začátek, to jako nepřátelé kradou děti? Asi by mi nevadilo, že filmu chybí tenhle kontext, pokud by skončil o 20 minut dříve. Jenže finále si hraje na strašně osudové rozuzlení, které na mě prostě nezafungovalo, když člověk reálně neví, co je v sázce a zda vůbec ten „balíček“ aka kanystr, je tím, za co se vydává. Ale ať jenom nekritizuji, Černý krab má slušné tempo, skvělou mrazivou atmosféru, pár dobrých přestřelek i silných scén a dobrou práci s kamerou. Postavy v rámci možností fungují, i když občas jsem si klepal na čelo, co tam vymýšlí. O většině sice nic nevíme, ale to není na škodu. Výjimku tvoří Noomi Rapace, jejíž postava má pravidelné flashbacky s dcerou, u kterých jsem nepochopil, k čemu sloužily. Pro funkčnost finále by za mě bohatě stačila úvodní scéna. Slušný akční film se zajímavým nápadem, který sráží na kolena snaha za každou cenu velkolepě ukončit pouť hlavní hrdinky. 5/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Ránu ti obvážu, krvácení zastavíme? Fakáč ti ukážu, ty obvazy ušetříme!" To si nedělám prdel, náš do břicha střelený a jako prase krvácející holohlavec, co vypadal jak čečenský hrdlořez na bruslích, fakt řekl: "Nechci to obvázat, šetři obvazy na potom." Načež se, neošetřený, neobvázaný, vtipně motal po ledu jak ožralej mužik a spolubojovníky tím "drobátko" zdržoval. A další a další bejkoviny, kdy jediný důvod k imbecilnímu chování postav bylo to, že je to napsané ve scénáři. Nakonec už jednoho z hrdinů vlastní neprůstřelnost srala natolik, že zalehl granát, což mě rozsekalo (jeho kupodivu ne :-)). Blbounký scénář dal vyniknout zejména drsné Noomi, co ani na průstřel břicha nedbala a dál divoce bruslila, jak Sáblíková, jedoucí si pro medaili. Ostatně i na ty medaile došlo, rozdávala je zakrslá hlavní velitelka, kterou hrála Putinova sestra (jasná podoba). Btw, soucitný Darkrobyk "utrpení Rapaceové fakt věřil". Ale co moje utrpení? A že jsem u toho trpěl jako zvíře! Naštěstí to mělo happy end, kdy Noomi odvážným skokem definitivně rozhodla válku, bohužel v neprospěch svého národa :-), čímž udělala radost nejen nepříteli a domácím pacifistům, ale i mě. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Netflix a jeho neskutečná trefa do černého. Norsko napadne neznámý nepřítel (dle vybavení lze hádat těžko která armáda to je) města jsou v troskách, lidé umírají po tisících, armáda je demoralizovaná a v koncích. Vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině je tíživý pocit uvěřitelnosti a beznaděje o to silnější. Noomi s tajným úkolem musí přejet 100 námořních mil po ledu, aby zvrátila absolutní prohru Norské strany. Atmosféra by se dala krájet, několik výtečných akčních sekvencí, smutných a nepříjemných scén (mrtvoly včetně dětí v ledu) a vynikající hudba. Kdyby to mělo přeci jen svižnější tempo, dal bych klidně plnej. Ale jak už jsem řekl, vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině neskutečná trefa. Netflix boduje.85%. ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Adam Berg jde ve šlépějích dánského režiséra Petera Flintha a se zhruba čtrnáctidenním rozestupem od snímku Proti ledu nám servíruje identicky strohý a jednotvárný příběh, ve kterém je skupina ústředních postav, v tomto případě vojáků, vystavena krutému a nehostinnému zasněženému prostředí. Jejich cílem je dopravit na bruslích, přes zamrzlé souostroví, dva kanystry do výzkumné laboratoře, které zcela zvrátí vývoj války. Vyjma absurdního faktu, že pouze šest švédských vojáků umí bruslit, chybí Černému krabu jakékoli budování napětí. Příběh plyne poměrně nudně a nezajímavě, ve stylu přesunu postav z bodu A do bodu B, tam se propadne led, následovaný přesunem z bodu B do bodu C, tam napadnou vojáky nepřátelé, poté dojde k přesunu z bodu C do bodu D, tam se objeví neznámá loď. Ano, takto je zpravidla napsán základní návrh scénáře, který je následně dále rozvětvován. Zde však k žádnému rozvětvení nedochází a celá příběhová struktura působí ohromně lacině. V porovnání se snímkem Proti ledu nabízí alespoň dva myšlenkové přesahy. První z nich je ten, že motivovaný člověk je výkonnější a více se soustředí na dosažení určitého cíle. Druhý je poté ten, že mateřská láska je natolik silná, že matka pro své dítě udělá cokoli. Z tohoto důvodu se u Bergova snímku přikláním ke druhé hvězdičce. Ale opakovat zcela jistě již nikdy nebudu. 😕 (20.03.2022) ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je filmařsky dobrý, ale mě (pardon za ta slova) nasral! V téhle době dle mého nebylo příliš moudré dát do filmu dva hlavní představitele roku 2022, a to jest válku (na Ukrajině) a (korona)virus. Film v sobě měl naprosto úžasný potenciál, ale ten se v brutalitách (které mi vyloženě vadily, a opravdu, opravdu hodně!) ztrácel, až se pomalu vytratil úplně. A to je škoda... No, a ještě řeknu, že asi největší plus je kamera, která je skvělá! Hned těsně za ní jsou herci a překvapivě dobré efekty. 5/10 ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama