Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu

Recenze (478)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vlastně Bond měl psát srdečné pozdravy spíše z Turecka,ale to je jedno. V Dr.No si dali Bond a organizace SPECTRE prvni spíše oťukávající soubojíček na Jamajce . Zde už to oba soupeři rozjíždějí naplno a Bond dostane napomoc první "hračky" od Q. Soupeře má také zdátne, třeba kopající důchodkyni s otraveným bodákem v noze. Ovšem co mě zaujalo bylo kolik měl Bond holek za cca 2hodiny : "starý případ" , "2 cikánky" a Bondgirl - překrásnou Taťánu Romanovovou . To je i na Bonda fakt dobrý, težko tento rekord někdy vyrovnám. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Dnešní optikou mi první třetina připadla místy až směšná a dějově hodně zmatená. Jakmile se nastoupilo do vlaku, tak se to zajímavě rozjelo až do závěrečného benátského finále. Jsem příznivcem pozdějšího Bonda v podání Daniela Craiga, takže nemám starší díly zhlédnuté. Bylo tudíž pro mě překvapivé, že se SPECTRE objevila na scéně. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

2. bondovka - SPECTRE se na agenta OO7 nakrkla a připravila důmyslnou pomstu za Dr. No. Geniální šachista Kronsteen naplánuje důmyslný plán jak se zbavit "sexistického dinosaura" v čemž mu pomáhají takový poskoci jako Rosa Klebbová, Morzeny (Walter Gottel se později objevil jako generál Gogol - šéf KGB) a hlavně Rudý Grant. Vraždící stroj s vypracovanou muskulturou. Nádherná bond-girl, památná rvačka ve vlaku a skvělý scénář slibují skvělý zážitek. Ale to by tu nesmělo být tolik uňuděných scén - hlavně těch v cikánském táboře. Bylo skvělé, že za rok přišel Guy Hamilton, protože s Youngem by z Bonda zbyla maximálně trilogie. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po famózním sukcesu Dr. NO přemýšlelo producentské duo Saltzman-Broccoli, kteráže knižní předloha by se nejlépe hodila jako pokračování triumfální pouti agenta 007 po stříbrném plátně. Pro Srdečné pozdravy z Ruska nakonec promluvil dosti nečekaný faktor... J. F. Kennedy prohlásil tuto knihu za jednu ze svých nejoblíbenějších, prodeje vzrostly a pánové od MGM měli vystaráno. A tak se půl roku po kubánské atomové krizi objevil v kinech film, v němž Rusko i západ stojí nevědomky na jedné straně barikády, zmanipulováni chytrým gambitem Čechoslováka Kronsteena a organizace SPECTRE v čele s tajemným Blofeldem (všimněte si, že v titulcích je u jeho jména otazník). Zápletka je tentokrát velmi slušně zamotaná, ale v důsledku vyznívá trochu "do ztracena" (či spíš do dalších dílů). Mýtus Jamese Bonda coby superagenta začíná nabývat tvar, na scéně se objevuje Q, víceúčelový kufřík a fotoaparát-záznamník, přesto se tenhle snímek odehrává ještě spíše v intencích klasické špiónky. Hodně dialogů, několik sympaticky odsýpajících akčních sekvencí (zejména pěstní souboj s Grantem v expresu stojí za to), ještě více lechtivých scének než v Dr. NO, krásná Bond girl s ruským akcentem... a trochu slabší Connery, který jen stínuje svému famóznímu výkonu z prvního filmu. Srdečné pozdravy z Ruska mají však jeden z nejlépe zapletených příběhů ze všech bondovek a samozřejmě čirou šedesátkovou atmosféru, pročež nemohu dát méně, než dostal Dr. No... vlastně, co bych nemohl, debut je debut. Terence Young prostě bondovky točit uměl. ___ Bond song: "From Russia with Love" (Matt Monro) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka má podle mě nejlepší scénář, minimálně mezi "Conneryovkami". Krásná dvojitá agentka Tanya Romanova (nejkrásnější Bond-Girl šedesátých let - pryč s Ursullou Andress, budiž sláva Danielle Bianchi) nevědomky vedoucí Bonda do pasti nalíčené Blofeldovou organizací SPECTRE, přesně podle plánu vymyšleného agentem SPECTRu číslo 5, geniálním šachistou Kronstenem (podle scénáře Čechoslovák:)) a prováděného pod dohledem nejošklivější ženské, která se kdy v bondovkách objevila, Rozou Klebovou z KGB (SPECTRE číslo 3). Její bota s otráveným vystřelovákem se stala takřka kultovním módním doplňkem:). Ale tím hlavním soupeřem, se kterým se Bond střetne skutečně tváří v tvář, není nikdo jiný než skvělý Robert Shaw coby drobet vyšinutý vrahoun Grant, jak jinak než ve službách SPECTRu. A ještě tu je Ali Kerim, možná ještě zajímavější postava než Žukovskij v Brosnanových bondovkách. A když se přidá ještě zázračný kufřík od pana Q, skládací sniper puška s tehdejší novinkou - IR zaměřovačem, sametová stužka kolem krku krásné Rusky a exkurze do života rumunských cikánů, je zaděláno na super film. From Russia With Love je prostě nadčasová klasika mezi bondovkami. Howgh! ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • Postava Kronsteena, geniálního šachisty a zároveň agenta SPECTORu, ve filmu pochází z Československa. (wirok)
  • Rozpočet byl 2 milióny dolarů, oproti první bondovce - Dr. No (1962) - tedy dvakrát tolik. (džanik)
  • Prsten, který Blofeld (Anthony Dawson) nosí na malíčku, se v různých záběrech stěhuje z levé ruky na pravou. (ČSFD)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama