Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (256)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už prvních pár minut úvodní titulkové sekvence mě spolehlivě přeneslo do roku 1984 (a to ten můj byl značně šedivější). Čekal jsem, že se to dá postavit na dynamických basketbalových záběrech a Michaelu Jordanovi. Což byly přesně ty věci, které ve filmu nejsou. Autoři zřejmě usoudili, že by oboje odvádělo pozornost od příběhu, který se rozhodli vyprávět. Tedy typické americké story o tom, jak prodat co nejvíce tenisek. Herecky to táhnou Matt Damon a Viola Davis, dokonce se tu po delší době objevily vypoulené oči a proříznutá pusa Chrise Tuckera. Natočeno je to citlivě, bez přehnaného patosu a s lehkostí komedie. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Do červených čísiel to dotlačilo akurát tak herecké obsadenie, lebo ako drámu tento snímok príliš vnímať nemožno. Ide totiž o čistú konverzačku, ktorá pomerne neemotívne popisuje príbeh jedného modelu tenisiek. Ja osobne, ale tento námet absolútne chápem, keďže pred pár rokmi som bol ešte celkom slušne prejebaný z ich nakupovania. Až po náhodnom stretnutí so psychológom vo vlaku, som po rokoch konečne pochopil, že mať doma 18 párov "Najkov" v rôznych modeloch, je asi predsa len kokotina, pričom po danej debate som si už hádam aj rok žiadne nekúpil. Sa držím čo? :D :D ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

80s nostalgia, prvotriedny casting, svižný šablónovitý scenár, ktorý trieska z pomerne nezaujímavého príbehu, čo sa dá, tu a tam humor, kvantum self-made motivačných kecov (z ktorých sa to ale miestami - pomerne neúspešne - snaží uťahovať) a pachuť po tom, že vlastne ide o príbeh o tom, ako jedna firma a jeden športovec zarobili stovky miliónov bez hlbšej autorskej reflexie. Americká limonáda v tom dobrom i zlom. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Krátce před začátkem projekce jsem kolegům říkal, že Air bude muset být sakra dobrý film, protože příběh o tom, jak vznikly sportovní boty, které se dobře prodávaly, mě ani v nejmenším nepřipadá zajímavý. Ale naštěstí se s přibývající stopáží ukázalo, že vlastně možná ani režírujícímu Affleckovi. Jistě, Air je pořád o tom, jak Sonny Vaccaro zkoušel ukecat rodinu Michaela Jordana, aby podepsal smlouvu s neúspěšnou divizí Nike, nakonec je to však celé o něčem úplně jiném. O lidech, kteří vědí, že jsou průměrní a že jejich jméno pár let po jejich smrti skončí v zapomnění. A že doufají, že budou moci alespoň na chvíli stát po boku legend. Affleck se vyhýbá patosu, ve správných momentech dovede drama odlehčit vtipem a ví, že se může spolehnout na herce. Daří se mu skvěle navodit atmosféru osmdesátých let (už úvodní titulky jsou super), udržovat civilnost a vyprávět na první pohled obyčejný příběh o malých lidech, kteří vycítili šanci udělat něco výjimečného a být u něčeho velkého. Dobrý film ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kdo chtěl být toho času trendy, nosil na nohách tenisky Adidas nebo Converse. Do nelichotivého statusu chtěl šlápnout Nike, tehdy těžký outsider, jehož basketbalová divize skomírala s minimem procent zastoupení na trhu. „Stačil“ odvážný nápad hledače talentů i nemalé přispění neústupné matky budoucí basketbalové legendy. A pak už jen bojovat a nevzdat se. Prostě šéfové Nike zariskovali a postavili celou kolekci bot na jediné osobě. A přitáhli do tohohle byznysu zásadní sportovně-právní precedens. Hrdinové zvedají telefony, střídají kanceláře, zasedací místnosti a celé je to, no, trochu ploché. Okolnosti klíčové spolupráce jednoduše nejsou nijak zvlášť zajímavé, čekal jsem větší spád i nějakou zapamatovatelnou scénu. Takhle je to jen o slušné režii a slušných hercích, dobové nostalgii a zatraceně vydařeném soundtracku. Prostě jsem čekal rafinovanější látku, protože takhle je to zase to americké „ač nejsi nějak výjimečný, důležité je věřit, nepolevovat a jít si za svým…“ Neznamená to ale, že se netěším, co duo Affleck s Damonem přichystá příště. Silné tři, slabé čtyři. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Matt Damon povedal, že práca na tomto filme bola "najlepšia práca, akú som kedy mal. Bol som smutný, keď sa to skončilo." (Arsenal83)
  • V tomto filme sa niekoľkokrát spomína Mel Turpin, keďže v roku 1984 bol považovaný za jedného z najsľubnejších hráčov draftu NBA. V skutočnosti sa jeho kariéra nikdy nerozbehla tak, ako sa očakávalo, a svoj posledný profesionálny zápas odohral v roku 1990. Po chýbajúcich ponukách skončil ako ochrankár a po duševných problémoch si v roku 2010 vzal život vo veku iba 49 rokov. (Arsenal83)
  • O tom, kto prišiel s názvom „Air Jordan“, sa viedli mnohé historické debaty. Tvorcovia filmu sa rozhodli spracovať túto záležitosť čo najcitlivejšie a vykreslili, že David Falk a Peter Moore prišli na meno každý samostatne čírou náhodou. (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

22.06.2024

Úspěšná oscarová dvojice tvůrců Ben Affleck & Matt Damon (Dobrý Will Hunting, Poslední souboj) chystá po loňském zábavném dramatu Air: Zrození legendy další spolupráci. Dva letití přátelé by si… (více)

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama