Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (384)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příjemný satanský horor, který rozhodně není kopií Vymítače ďábla, jelikož jeho cesty vedou zcela jinudy. Dokonce podobnost je jen v pavoučí chůzi, která byla do Friedkinova filmu vrácena až mnohem později. A místo chrlení zeleného slizu je tu krev, což mi přijde daleko děsivější. R. Crowe je skvělý - vtipný, přemýšlivý, rozvážný a bojovný. Poslouchat ho mluvit je radost. I rolička F. Nera ukazuje velikost tohoto herce. Zajímavé bylo, že zdejší démon není nějaký druhořadý břídil, nýbrž jeden z princů Pekla - Asmodeus. Není sice tím nejvyšším, páč Lucifer se zkrátka drobnostmi, jako je posednutí člověka, nezabývá, avšak stojí dost vysoko. A protože Asmodeus je pánem lži a klamu, je jasné, do jaké šlamastyky se zdejší postavy dostaly. Velmi zajímavá je otázka inkvizice a její odpovědnosti za hrůzy páchané ve Španělsku. A rozprava o zlu před komisí je také na pováženou. Scény vymítání jsou epické, souboj v podzemí bombastický. V jednu chvíli jsem měl pocit, že se sedadlo, nebo možná celá řada, se mnou utrhne a vymrští mě ke stropu, tak se hudba v sále rozduněla. To si doma neprožijete. Krásný vizuál, záběry na opatství ve všech úhlech i za bouře potěšily evokací gotického hororu. A když jsem hned zkraje slyšel z walkmanu She Sells Sanctuary od The Cult, věděl jsem, že budu spokojen. Tvé hříchy tě doženou! ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Just another exorcism movie. Aneb další generický žánrový přírůstek, který naneštěstí vyžvanil veškerý svůj děj a odhalil všechny démon scény už v traileru a vlastně nemá čím oslnit. Russell Crowe je fajn obměna od okoukaných manželů Warrenových a jeho role satirického rebelského kněze je solidní, ale jinak je to prostě zkrátka klasická šablona, která v žádném aspektu nevybočuje. Vizuálně fajn, atmosfericky průměr a řemeslně taky taková střední cesta. Čekal jsem víc. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Démon posedne malého chlapce a protože se jedná o podsvětní šajbu, nárokuje si přítomnost nejvyššího z exorcistů. Ten se musí porvat nejen s jedním z pekelných knížat, ale i s vlastní minulostí, do které pekelník soustavně rýpá. Je celkem jasné, že Papežův vymítač nepřinesl do exorcistického žánru vůbec nic nového a tvůrci se o to ani nesnaží. V Pekle sice upletli solidní plán a jak se ukázalo, už ho v minulosti úspěšně aplikovali, ale filmařům se z toho nepodařilo nic pořádného vytěžit. A tak je výsledkem sice řemeslně slušně natočená záležitost, která je ale tak rutinní a neinvenční, že to tluče do očí a řve do uší. Ale přesto mě to bavilo. Démon to má celkem slušně podchycené a nebojí se pořádného blbnutí a  i když všechno to vrčení, levitování a lezení po zdi tu bylo nesčíslněkrát, mě se to prostě líbilo. No ale největší devízou je Crowe, kterého to evidentně bavilo a tím pádem bavil i mě. Exorcistu podal jako celkem žoviálního chlapíka, který ve správné chvíli dokáže přirozeně přepnout do role kajícníka i vojáka archahnděla Michaela. Fajn byl i posedlý chlapeček, kterému dokázali maskéři naplácat na ksicht celkem slušný make-up. Takže ve finále jsem vlastně spokojen a i když nekopu katolickou ligu, jdu si objednat nějakou Amorthovu knihu. 70% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Žánrová jednohubka neurazí a pyšní se několika sympatickými motivy, které však pouze nejistě načrtává. Ani z hlediska stylu se nejedná o nic, na co byste si pár dní po zhlédnutí vzpomněli, jako přímočará zábava na 100 minut ale Papežův vymítač poslouží. Více zde. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Exorcismus prosperuje, dokud ďábel pikle kuje.“ Pekelný puch, u verbala vzruch, síra versus kadidlo a pochybnosti o svéprávnosti posedlých. To vše v přímém přenosu, neb „skutečný otec Gabriele a skutečné zápisky“ (ten flanďák měl teda fantazii). Zbytečně se však netěšte, že ve vatikánské aréně Gladiátor natrhne prdel samotnému Luciferovi. Kdepak. Vládce pekel nikdy nikoho neposedá osobně. V exorcistických filmech odjakživa jen přizdisráčsky kuje pikle zpoza kotle a do předem prohraných bitev s Bohem posílá jen samé druhořadé ocasy. Dnes to odskákal sluha Asmodeus, v pekelné hierarchii až čtvrtý (!) princ v pořadí. OKÉNKO ZPOVĚDNICE: [][] Čeho se bojí lidi víme. Ale čeho se nejvíc bojí ďábel? ϢΨϢ Že někdo příjde na způsob, jak ho definitivně zničit (nápověda: peklo vymyslela církev). ϢΨϢ Že nějaká čertice začne šířit pomluvy, že Lucifer je gay. ϢΨϢ Že ho Russel Crowe přestane milovat. [][] Jo a podle vícero pramenů je kozel Asmodeus  i „rozbíječ manželství“, takže ke třem ateistickým hvězdám pro sichr přihazuji i čtvrtý otčenáš. Abych pak neměl doma s Faustkou peklo :-)). A vůbec, posedlý kardinál, jezuité celá staletí (!) ve službách Satana a chlupatý ocas, co klepe na zadní vrátka Vatikánu. Dámy a pánové exorcisti, kdo z vás to má? ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • V okamžiku, kdy dojde k posednutí sestry a ta se vrhá na všechny čtyři protagonisty a chodí po místnosti jako „pavouk“, je záběr na malého kluka, který leží na lůžku a v jeho obličeji není ani stopa po znetvoření/posednutí (ve srovnání se záběry před a po). (Mashe)
  • Démon nemôže zobrať podobu božskej bytosti (Krišnu, Budhu, Ježiša atď.). (TOPmoovie)
  • Okrúhlu medailu, ktorú páter Gabriele (Russel Crowe) vo filme používa, je rubová strana svätobenediktínskej medaily. Nad krížom je slovo pax (pokoj), ktoré bolo benediktínskym heslom po stáročia. Okolo okraja zadnej strany medaily sú písmená VRSNSMV - SMQLIVB začiatočné písmená latinskej modlitby pri vyháňaní diabla: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (Odíď Satan! Nikdy ma nepokúšaj svojimi márnosťami! To, čo mi ponúkaš, je zlo. Vypi si ten jed sám!) (Arsenal83)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama