Reklama

Reklama

V temnotách

  • Velká Británie Out of Darkness (více)
Trailer 1
Velká Británie, 2022, 87 min (Alternativní 84 min)

Šest lidí hledá nový domov v kruté krajině, ale pronásleduje je děsivý nepřítel. (HBO Max)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (94)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Celkem realistická odpověď na otázku, proč člověku trvalo tak dlouho, než se přemnožil, kolonizoval předlohu glóbusu a přestal požírat svoje mrtvé kamarády. Zdejší prehistoričtí obyvatelé sice zjevně znají holicí strojky, mluví podezřele moderně a nosí precizně padnoucí kožené oblečky, tvůrci kolem nich ale celkem schopně křešou atmosféru i napětí a postarali se o to, aby závěr filmu byl zajímavější než jeho úvod (což je vždy výhra). Bubákování ve tmě tvoří paradoxně nejnudnější složku filmu (temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře - temný les - cosi se pohne - vyděšené tváře), mnohem zajímavější je celkový primal fear koncept (pudový strach z nepoznaného v časech, kdy byl pro člověka nepoznaný téměř celý svět) a jeho zdárné vyjádření. Kořeny všech válek, vyhlazování a emocemi znetvořených dilemat v oblasti poznávání mají kořeny hluboko v pravěku a jejich jednoduchost je pro demonstraci uvedeného ideální. Uvítal bych produkčně i obsahově bohatší remake. P. S. V komentářích k nalezení hotová esence pojmu "papouškování" - o horor tu totiž jde až v poslední řadě a smysl přirovnávání k Predátorovi chápe patrně jen ten, kdo s ním přišel první. ()

dannyyy 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl od loňska v očekávání, a to očekávání se proměnilo ve zklamání, jak to většinou bývá. Tady se povedl trailer, který hodně navnadil, protože tam narvali všechny scény, které jako jediné byly ve filmu aspoň trochu zajímavé. Film je bohužel utahaný a moc se toho neděje. Málo akce, pro mě jen minimální napětí, postavám jsem nijak nefandil a protivníka jsem očekával úplně někoho/něco jiného. Roztržená držka, která ale byla hezká, to nezachrání. Škoda. Mohli z toho vytřískat více. Lehký nadprůměr. 55% ()

Reklama

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Příběh se odehrává v době cca 45.000 let před naším letopočtem čili v období středního paleolitu. Ledasco tam historicky nesedí. Muži mají krátké vlasy jakoby sestříhané strojkem a upravené vousy nebo vůbec vyholené tváře. Čím to, sakra, dělali? Že by už znali nůžky nebo se holili pazourkovou břitvou? Ve filmu je několikrát vyslovena naděje, že tlupa najde nějakou teplou jeskyni k obývání. V několika jeskyních jsem v životě byl a vždycky tam byla hrozná zima. Možná tehdejší lidé měli menší nároky na vytápění svých příbytků. Ale ty krásně ušité kožešinové oblečky jim fakt slušely, to se musí nechat. Myslím, že i leckterá dnešní neopohanka by se ráda pochlubila takovou pěknou dámskou bundičkou či kabátkem. Děj mi přišel rozvláčný a zápletka poměrně nezajímavá. Ostatně kvůli tmě a mlze toho stejně nebylo moc vidět. Nepříliš zdařilý film. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Zrůda vrčí v kapradí, snad nás svěrač nezradí.“ Chválím noční les a skřeky ve tmě, husí kůži jsem měl jak Kopčem u skomírajícího ohníčku, který mu právě pochcal šavlozubý tygr. Ovšem humanistické finále se Stockholmským syndromem („Ty jsi zlá, oni mě krmili!“), to si strčte do... SKALNÍ OKÉNKO: [][] Členové tlupy: plesnivý dědek Prudakmet, náčelník Mrdoštěp (nazdařbůh do tmy), synáček Jefuč, bratrošvagr Mrmulík, těhule Rodízhladu a ošklivá čtyřicetiletá dvanáctka Mensesuž. [] Majetek: žádný. Co měli, zahodili, při WTF běhu za Mrdoštěpem, honícím zrůdu. [] Domácí zvířectvo: Prapsa ani praprase neměli, jen pravlka, z posedávání na studených balvanech. [][] Coby tlupa metrosexuálů s účesy od kadeřníka, moderními kalhotami a vaťáky typu gulag, provandrovali bez mapy půl paleolitické Evropy, aby ve finále neuměli trefit z lesa ven. Hlad neřešili lovem, ale cimrmanovsky: „Sníme psy.“ Místo pterodaktylů nad nimi kroužil dron s kamerou, která se občas převracela vzhůru nohama, aby ukojila Cummingovy umělecké ambice a nasrala Omnibuse. Povedlo se. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Jestli tohle měl být černý kůň letoška, tak to jsme pěkně v háji. Out of Darkness totiž lákalo na perfektní monster survival horor, ale bohužel u mě neuspělo ani v nejmenším. Prvních 30 minut jakoby ani neexistovalo a další hodina mě teda taky výrazněji neoslovila. Máme tady "draze" vypadající výpravu, nicméně i přesto se mi tak nějak nechce věřit, že "první lidé" byli hladce oholeni a ostříhání a že měli tak pěkně ušité bundičky a potulovali se jen tak láskyplně krásnou krajinou. Abych jen nehejtil, rozhodně musím vyzdvihnout perfektní hudbu, která s nástupem akce graduje parádně, ale jinak je to takové nemastné neslané, nedá se říct, že by to dokázalo držet napětí nebo vyvolat zájem a už rozhodně se nedá obhajovat takhle nudný a nezáživný závěr. Slabá ptákovina. ()

Zajímavosti (2)

  • Podle slov režiséra Andrewa Cumminga, byl jazyk Talo pro herce extrémně náročný. Jazyk byl kombinací arabštiny a baskičtiny a vypracoval jej lingvista Daniel Andersson. (chaometic)
  • Natáčelo se v okolí Gairloch ve Skotsku a děj se odehrává před 45 000 lety. Film tak odpovídá historii, ve které se první lidé objevili v severozápadní Evropě. (chaometic)

Reklama

Reklama