Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuju špionážně-vojenský-akční film. Ačkoliv trvá dvě a půl hodiny, uteče to jako voda, protože se pořád něco děje. Kdo zabil prvního z výsadku a proč? Kdo je zrádce? Co ta tajemná žena? Divák si neustále klade otázky a ani si nemá čas všimnout zde pro mne skutečně podružných detailů jako nekonečné zásobníky, kulaté dveře z jedné strany, ale hranaté z druhé, neustálé zásoby výbušnin, žádné škrábnutí statečných hrdinů... Nebo jo, všimne, ale v rámci žánru a fandění hrdinům ledacos odpustí. Protože jednotlivé miniscény jsou napínavé samy o sobě - tohle klidně mohla být divadelní hra, jak přesně jsou členěné jednotlivé scény - a dohromady dávají srozumitelný a jasný celek. Navíc zde hraje i zimní příroda - hory v úvodu, samotné orlí hnízdo, až hororové cesty lanovkou, zvláště v noci, kamera kouzlí i na samotném hradu a dodává velký kus atmosféry. Pravda, snad jen Richard Burton už mi přijde trošku odulý a postarší na tuto roli, ale sám si z toho v jedné replice dělá legraci. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasický válečný film s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. Velkolepá podívaná z konce 60. let, kdy Clint Eastwood naplno rozjížděl svou kariéru i v USA. Tímto snímkem opět potvrdil svou image málomluvného muže, který hlavně koná, na úkor slov. V tomto filmu je trochu upozaděn geniálním Richardem Burtonem, ale jeho charisma a mladá vizáž na obrazovce působí naprosto skvěle. Dobývání Orlího hnízda, se nesmazatelně zapsalo do filmových dějin. Dnes již legendární, napínavá pasáž na lanovce, charismatický Clint, na druhou charismatický Burton, přesně padnoucí a napínavá hudba, která výborně podkresluje dramatické scény, válečná a mrazivá atmosféra a spousta nezapomenutelných scén. Tento snímek bezpochyby patří mezi válečnou klasiku, ke které se pokaždé rád vrátím a ponořím se do ledového dobrodružství s britsko-americkými hrdiny. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Proč jsem jen o tom filmu nikdy neslyšel? Přitom je to takový skvost. Je docela nezvyk vidět takto mladého Clinta Eastwooda, tedy ve vrcholné formě, jak zabijí tuny nepřátel. Film je neskutečně promyšlený a plný zvratů. I akční scény jsou na tu dobu dost dobré. Zajímavé je i to, že tam má žena dost významnou roli, což u těchto filmů není moc běžné. Možná bych vytkl trochu dlouho stopáž a místy až lehce nereálné scény. Jinak jsem spokojený. "MI6 byla infiltrována." ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší než veškerá má očekávání. Tohle není válečný film. Tohle je dokonalé mistrovské dílo Briana Huttona. Richard Burton jako nevyzpytatelný velitel, Clint Eastwood v roli pomocníka, který děla to, co má a ještě něco navíc, skvělé prostředí a pomalé vyprávění děje. Navíc - zamotanost nad zamotanost. Zamotanější rozuzlování jsem ještě neviděl. Délka naštěstí vůbec nevadí, příběh a atmosféra vás vtáhnou do děje, jako by jste byli jedním z aktérů a to si zaslouží za pět. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Burtona s Eastwoodem asi moc štvalo že nehrají Jamese Bonda, tak si udělali vlastního. Za druhé světové, a na alpském hradě, které se překvapivě nejmenuje Wolfenstein. Luxusních aut a martini si tu tedy moc neužijí, a bondgirls tu nějaké sice jsou, ale času na špásování s nimi taky moc není, protože tady je nasazení v akci od začátku až do konce, a bodycount v druhé půli jde přes stovku. Na 50 let starý film impresivní. Příliš dlouhé, v jeden moment značně překombinované, ale stejně, impresivní. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Navzdory Eastwoodově pozdější filmové násilné pověsti zabil právě v tomto filmu nejvíc lidí ve své kariéře. (Javert)
  • Mjr. Smith (Richard Burton) a jeho skupinou při útěku ze zámku vyskočí z lanovky do řeky. V záběru, kdy vylezou na břeh, mají ale všichni suché vlasy. (topesto)
  • Na konci filmu se na letišti počasí mění z oblačnosti a mlhy na jasnou oblohu. (Marek06)

Reklama

Reklama