Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuju špionážně-vojenský-akční film. Ačkoliv trvá dvě a půl hodiny, uteče to jako voda, protože se pořád něco děje. Kdo zabil prvního z výsadku a proč? Kdo je zrádce? Co ta tajemná žena? Divák si neustále klade otázky a ani si nemá čas všimnout zde pro mne skutečně podružných detailů jako nekonečné zásobníky, kulaté dveře z jedné strany, ale hranaté z druhé, neustálé zásoby výbušnin, žádné škrábnutí statečných hrdinů... Nebo jo, všimne, ale v rámci žánru a fandění hrdinům ledacos odpustí. Protože jednotlivé miniscény jsou napínavé samy o sobě - tohle klidně mohla být divadelní hra, jak přesně jsou členěné jednotlivé scény - a dohromady dávají srozumitelný a jasný celek. Navíc zde hraje i zimní příroda - hory v úvodu, samotné orlí hnízdo, až hororové cesty lanovkou, zvláště v noci, kamera kouzlí i na samotném hradu a dodává velký kus atmosféry. Pravda, snad jen Richard Burton už mi přijde trošku odulý a postarší na tuto roli, ale sám si z toho v jedné replice dělá legraci. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouhý válečný film, který však tempem a zajímavým prostředím potěší všechny milovníky války. Richard Burton a Clint Eastwood vévodí celému filmu a nespustíte z nich oči. Pro Briana G. Huttona to musel být velmi těžký kousek udržet pohromadě takto dlouhý film, v kterém se moc nemluví a stále se někam postavy pohybují, po někom střílí a plní rozkazy. Zvládl to však velmi dobře a s grácií nechá diváka sledovat úžasnou jízdu válečným obdobím s kvalitní hudbou a dobrým scénářem, který je pouze poměrně roztažený. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět je to zajímavý a i celkem dobře zpracovaný. Jenže já se prostě nedokážu přenést přes to cukrkandlové zpracování neprůstřelného hlavního hrdiny (hrdinů), který kosí nepřátele pouhým pohledem. O jednu generaci mladší Noc lišky, která má (alespoň zpočátku) obdobný námět, je mnohem zajímavější, neboť vypjaté situace dokáže odlehčit humorem. Tady nepřátelé hynou po stovkách a hlavní hrdina si pořídí šrám na ruce. Mno, to už zavání humorem. Ale i přes tento značný nedostatek nelze filmu upřít napětí a slušné tempo. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Parádny vojnový velkofilm, odohrávajúci sa v abolútne dokonalom a podmaňujúcom prostredí (lepší a temnejší hrad je snáď len v Mene Ruže). Je síce pravde, že čo do reálnosti sa občas vynára spomienka na Johna Ramba, MacGyvera a Jamesa Bonda, ale to vôbec nie je negatívom, len treba pristúpiť na danú hru a častejšie dobové technické nedostatky (natočiť ten film s dnešnou technikou, waw!). Perfektné kaskadérske kúsky, natáčanie asi nebola prechádza ružovou záhradou, ale za ten nesporný prínos do kinematografie to za to stálo :) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vyměnil šestiraňák za skopčácký samopal a spolu s trojitým (nebo víc?) agentem Richardem Burtonem se vydal osvobodit jednoho generála. A mimochodem při tom stihl vystřílet půlku německého regimentu. Co mě nejvíc překvapilo byl fakt, že i když má film přes dvě a půl hodiny, nestihl jsem se nudit ani vteřinu. Robert Aldrich do toho sice šel o rok dřív s trochu větší vervou a cynismem, i tak jsou ale tihle orli tím pravým válečným pošušňáním. P.S. Jedná se o ideální vánoční film, protože obsahuje vše důležité, co by takový sváteční snímek měl mít - včetně spousty sněhu a mrtvých nácků. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Obsazení dalších rolí nebylo vůbec jednoduché. Jak režisér Hutton, tak producent Kastner měli svou vlastní koncepci. Nakonec zvítězil Kastner, který si prosadil Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)
  • V jedné scéně prchající zajatec odhodí pistoli na podlahu, ta se ale odrazí do výšky. Je patrné, že je vyrobena z umělé hmoty, pravděpodobně z gumy. Skutečná kovová pistole by pouze dopadla na zem. (topesto)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno