Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V každé generaci se objeví nějaká osobnost, která má natolik příznivý vztah k vyvolávání skandálů, rebelii a porušování tabu, že se jí dříve či později podaří překonat obecný světový názor na to, co to doopravdy znamená být svobodným člověkem. V 17. století byl touto osobností jednoznačně John Wilmot, známý také jako Hrabě z Rochesteru - prohnaný a talentovaný rošťák, který prožil svůj krátký a divoký život jako středověká rocková hvězda a stal se známým potížistou, géniem i jedním z nejnezkrotnějších prostopášníků v historii.

Příběh, který se odehrává v době osvícení, kdy rychlý vývoj v oblastech vědy, náboženství a umění a rostoucí pocit sexuální svobody přispěl ke vzniku moderního světa, dokumentuje rychlý vzestup hlavního hrdiny a jeho ještě rychlejší pád. Na začátku příběhu přitahuje zájem okolí svým odvážným psaním a získává pověst talentovaného dareby s lascívním životním stylem. Hrabě, který je důvěrným přítelem krále Karla II. (na dva Oscary nominovaný John Malkovich), se vyžívá v zesměšňování anglické šlechty a neustále šokuje londýnskou společnost svými sexuálními eskapádami - a všechno mu neustále prochází. Když se však zamiluje do divadelní herečky Elizabeth Barry (taktéž na dva Oscary nominovaná Samantha Morton), z níž chce udělat největší hvězdu celé Anglie, jejich vztah a následná zrada zvěstují začátek Earlova sestupu z výšin společenské prestiže a jeho proměnu v lidskou trosku, hledající své poslední vykoupení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Když máte IQ větší než většina jedinců kolem vás měří na výšku cenťáků, tak se dá čekat, že se v jejich společnosti budete nudit a budete se cítit osamocení. Pak nezbývá než si dát drogu, zapít to alkoholem, vyspat se s co největším počtem žen, šokovat zaprděnou většinu tím, že hranice se dají posouvat stále dál a to i ty necudné a celou dobu musíte směle doufat, že Vás už konečně klepne a dostanete se na lepší místo. Pak se to stane...ne neklepne Vás, ale potkáte dívku vedle které Vaše IQ vyšumí, genialita je fuč a vy se chováte jako každý poblázněný zamilovaný pošuk. To je bezva, ale ne, když jste dosud pil krev všem kolem a všichni čekali, až uděláte chybu. A tu zamilovaný člověk udělá snadno. Pak už je na vše pozdě a nic Vás nezachrání před pohlcením a rozcupováním většinou, která Vás nesnášela jelikož Vám záviděla. A když zjistíte, že ona za to třeba ani nestála, tak se tomu rozcupování ani nebráníte, už je Vám vše fuk. Film to ukázal pěkně, ale já osobně tohle z určitých důvodů nedovedu tolik ocenit. Avšak ostatním doporučuji. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Šokující film, ikdyž na základě skutečné historické postavy. Prvních 20 min.jsem byla v šoku, cože to za vulgarity, oplzlosti a impertinence se na mě valí z obrazovky. Myslela jsem, že jsem si koupila historický pornofilm. Jak se valily další minuty, začala jsem děj chápat a soustředila se na výkony Johnnyho DEPPA, Samanthy MORTON a samozřejmě Johna MALKOVICHE. Všichni tři jmenovaní byli za své role nominováni na Oscary. Taková byla doba v 17. století, kdy se za uvolněný a prostopašný sexuální život platilo sifilisem neboli přijíci a dnes je to opět HIV. Dějiny se opakují a stejně tak na obě nemoci ve svém století není lék. Nakonec bych chtěla říci, že bude dlouho trvat, než se znovu na tento film podívám... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebudete ma mať radi. Páni mi budú závidieť, ženy budem odpudzovať. Poviem vám to na rovinu. Idem po tom. Stále. V jednom kuse. Nechválim sa. Konštatujem... Obskočím, čo sa dá.“ Johnnyho Deppa sa dá len ťažko nemilovať. Akonáhle začnete rozmýšľať, či to predsa len už štipku nepreháňa (VTEDY V MEXIKU) alebo či sa nezapredal komercii (PIRÁTI KARIBIKU), podpíše zmluvu na historickú drámu s kontroverzným „umeleckým vydedencom a skurvysynom“, odohrávajúcu sa v blate, ktoré režíruje debutant. Je pravda, že LIBERTINOVA premiéra bola odsúvaná. Jedna verzia šepkala, že štúdio je s výsledkom nespokojné a prestriháva (čo je vždy zlé znamenie). Iná,, že štúdio je síce spokojné, ale film nepúšťa do kín preto, aby v nich nebolo „predeppované“ (Johnny mal v tom čase v kinách viacero snímok). Tak či tak, výsledok ma zaskočil otvorenosťou, drzosťou, pôvabnou vulgárnosťou a pritom poetickosťou „rozbahneného sveta, kde hneď chytíte kvapavku a odpadne vám penis“. Výborné herecké výkony (Samantha Mortonová), výborná atmosféra, skvelá výprava, oplzý humor... mne sa to hrozne páčilo. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/159664/Libertin-80.html ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzrušující přepis stejnojmenné hry Stephena Jeffreyse (autor napsal i filmový scénář). Zpráva o životě Johna Wilmota (1647-1680) provokuje svými tématy svobody, kritiky, satiry a prostopášnosti. Dobré herecké výkony, atraktivní prostředí vyšší společnosti, přetvářky, pokrytectví a samozřejmě divadla. Skvělá Samantha Morton zachytila zrání herečky Elizabeth Barry (1658-1713). Něžné výkony Ruperta Frienda a Rosamundy Pike. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Laurence Dunmore mi absolutne nic nehovori, a pribeh Libertinu ma taktiez prilis neoslovil. Pozor, netvrdim, ze hlavny herec Depp /mne je ten herec dost ukradnuty ....../ nevie hrat. To ani nahodou. Ale jediny film, ktory som s nim videl a pacil sa mi, bol Blow s Penelope Cruz. pribeh je strasna sucharina, neskutocne nudny, k tomu film je prilis pataticky. Rozhovory az na 2 - 3 priklady taktiez o hovne. 29 % ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • Tvůrci z filmu nakonec vystřihli scénu, kde se Johnny Depp a Rupert Friend políbí. (HappySmile)
  • John Malkovich, Lianne Halfon a Russell Smith domlouvali s Johnnym Deppem natáčení filmu už v roce 1996, ale různé finanční problémy zdržely výrobu filmu na několik let. (HappySmile)

Související novinky

Hříšní lidé města temného

Hříšní lidé města temného

09.04.2007

Hororové kombo Grindhouse je připravené na start a Robert Rodriguez se může konečně pustit do dlouho slibovaného Sin City 2. Premiéra byla původně plánovaná už na léto 2006, ale z rychlovky, kterou… (více)

Reklama

Reklama