Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma sekt, manipulace a vymítání režíruje Campionová střídavě jako komediální drama (trochu jako "Dobrodružství Priscilly") a erotický thriller ("Základní instinkt"), ale výsledek je velmi rozpačitý a rozháraný. Postava Kate zůstává naprosto nečitelná, protože ji před zásahem indické sekty vůbec nepoznáme, což paradoxně zabíjí většinu potenciálně dobrých dialogů. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Pamatuji, jak jsem po návštěvě artového kina v roce 1999 poslouchal srovnání posluchačů mého jinak oblíbeného Radia 1 filmů Zachrante vojína Rayna ("americká kýčovitá produkce") právě s Holy Smoke ("odhalování vnitra silné ženy" a "krásně režírovaný Harvey Keitel") a nevěřícně jsem bouchal hlavou do umakartové zdi tehdy pronajatého pokojíku. Mě tahle dokonale vyprázdněná podívaná, naschvál servírovaná umělecké smetánce mezi návštěvou galerie a divadelního klubu, hnula tak žlučí, že jsem si ji musel spravit koncertem Afghan Wigs v Akropoli. Přímočará, neintelektuální zábava. Kam se hrabou feministické úvahy Jane Campion v Holy Smoke.. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nic proti feministkám, někdy je s nima sranda, ale tady mi to zrovna moc nesedlo. Na jedné straně tu je Kate Winslet, jež je násilně vyrvána ze svého spokojeného života v náboženské indické komunitě a na druhé Harvey Keitel, který má za úkol jí tyto bludy vyhnat z hlavy. Až posud je všechno v pořádku a první chvíle, které oba tráví o samotě na odlehlé chatě slibují celkem solidní konverzačku. Bohužel pak nastupuje ten feministický faktor a Harvey je rázem "jako všichni chlapi" a prakticky se zblázní jakmile uvidí obnaženou Kate. Ta si je naopak tohoto nedostatku vědoma a s Harveym si pohrává. V tomto žánru mě černobílost zkrátka nebaví a černobílým to zůstalo i přes snahu režisérky to na konci nějakým způsobem vyvážit. Díky pak patří oboum hlavním protagonistům, kteří z průměrného dílka udělali přeci jen snesitelnou podívanou. 50% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harvey Keitel byl sice jasnej štramák s charismatem alfa samce v opičí smečce, ale zahrál si ve filmu, kterej je spíš fraškou, než vážným dramatem. V podstatě tento film neví, co chce. Jednou vypráví příběh zmagořelé Kate Winslet, která má stejně tak zmagořelou rodinu, aby v některých scénách rádoby vtipně zrychlila záběr a vytvořila tak dojem komedie. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Režisérka Jane Campion se proslavila filmem Piano a Harvey Keitel hraje i v tomto snímku. A to profesionálního svůdce, který má přesvědčit mladou dívku (Kate Winslet), že buddhistické manýry a její současný přítel nejsou zrovna košer pro mladou Američanku. A hádejte, jestli se dívka a svůdce do sebe zamilují. Vyprázdněný film o ničem nijace podaný a povrchní jak některé doly v Ostravě. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Jde o první film Kate Winslet, ve kterém nosí současné oblečení. (zigot7)
  • Na radu kolegy herce vypila Kate Winslet před scénou, ve které hrála opilou, 3 vodky s tonicem. (Cheeker)

Reklama

Reklama