Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poručík Tyler je zklamaný tím, že nebyl jmenován velitelem ponorky, jak si představoval, ale pouze jeho zástupcem. Navíc ponorka, na které slouží, dostala právě nečekaný a nesnadný úkol: přepadnout poškozenou německou ponorku, na jejíž palubě je kódovací stroj Enigma. Získáním tohoto kódovacího stroje by spojenecká vojska získala přístup k tajným informacím německé armády, a tedy i rozhodující převahu. Plán na přepadení ponorky a ukradení kódovacího stroje spočívá v tom, že Američané se převléknou za německé námořníky a budou předstírat, že jsou ze zásobovací ponorky a jdou také pomoci s opravou. Plán se zezačátku podaří, ale brzy se pravá totožnost prozradí a dojde k boji, který skončí zcela nečekaně. Němci sice americkou ponorku zničí, ale na německé se zachrání část Američanů se zajatými Němci… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (271)

castor 

všechny recenze uživatele

Šifrovací zařízení Enigma je zase v kurzu a smečky německých ponorek v temné hlubině slídí a střílí na vše, co působí jen trochu nepřátelsky. Jedna poškozená ponorka nicméně ukrývá proklínaný šifrovací stroj, který má pro Američany zatraceně velkou cenu. Ale nebude to snadné a ne všichni z toho vyváznou bez újmy. Režisér třetího terminátořího dobrodružství Jonathan Mostow vsadil na příjemně autentickou retro atmosféru, dokázal využít efektní potenciál, kdy nechybí solidní zvukové efekty i diváky očekávané úhybné manévry na poslední chvíli. Navíc mnohé scény působí překvapivě syrově. Velmi solidní je i herecké obsazení, nikdo sice tehdy nevěřil, že Matthew McConaughey zašlape romanticko-komediální žánr a bude jednou platit za charakterního herce s Oscarem v kapse, nicméně v téhle vojenské štaci vypadá velmi dobře. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Akční film z válečného prostředí, cílený na pubertální publikum obojího pohlaví a nenáročného diváka. Dusivá ponorková atmosféra se tu nenajde, ale dívat se na to dá. Škoda jen, že ti lepší herci (jako Harvey Keitel a Bill Paxton) jsou tu za skutečně vedlejší postavy. A abych nezapomněl, je tu jeden působivý a v tomto typu filmu nečekaný dějový moment (ne zvrat). Jinak je nutné zvlášť zdůraznit, že jde o snímek pouze VOLNĚ INSPIROVANÝ skutečnými událostmi, shrnutelnými pod označení Hon Na Enigmu, což by asi byl i údernější distribuční název. A celkem vzato i smyslupnější, protože i když U-571 skutečně existovala a až do svého zničení v roce 1944 "hrdě" sloužila Kriegsmarine v Atlantiku, tak Enigmu ukořistili Britové (ne amíci) z U-110 v roce 1941. Ehm. Ale jak už jsem řekl, je to slušně řemeslně odvedená práce, a jde o přesně ten film, na který se může vypravit rodina s dospívajícími dětmi, a nikdo z nich si nemusí připadat trapně:) K tomu ještě drobné osobní plus za Davida Keitha, který tu vypadá přesně jako zelený baret z Commandos, a můžeme se rozejít s naprosto spokojenými 60%. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tahle ponorková hra není těžká psychologie jako její starší německá sestřička i když kde by das botka byla, kdyby nebylo hudbu Klause Doldingera nikdo neví. Tady to hodně bouchá, je tu víc akce a taky víc vygradovanejch scén, ale i tak se najdou momenty, kdy si člověk říká, radši bych byl v poslanecký sněmovně než v ponorce za druhý světový války. ()

lioncel

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám moc rád, stejně tak příběhy o hrdinství a odvaze .. ale tohle mi nějak nesedlo, celou dobu promítání jsem měl pocit, že si ze mě někdo utahuje .. nevěrohodné a historicky nepodložené .. pokud vím zařízení na šifrování a dešifrování známé pod označením Enigma, získali Britové a ne sympatičtí u.s. borci … proto jsem film nedokázal strávit dodnes … dodatek : právě jsem shlédl motoristický magazín Top Gear - jako host tam byl herec Christian Slater, britští komentátoři si tam dělali z tohoto filmu a hlavně toho hollywoodského prasení dějin a skutečných událostí legraci .. smál se tomu i Slater ... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak nevím jestli jsem kdysi při prvním sledování byl v nějakým blbým rozpoložení nebo jsem v tom hledal nějakou podstatu vesmíru. Je fakt, že nic takovýho v tomhle filmu nenajdeme. Pro někoho povrchní hloupý shit pro mě tak někdy od třicátý minuty strhující akční jízda která nepoleví až do konce. Ano je to ten typ big fucking heroes filmu kdy víte, že nakonec všechno dopadne tak jak má, ale to mi nepřekáží. Mostowa a jeho styl můžu a narozdíl od psycho ponorky je tohle krystalická popcornová zábava a to můžu, sorry Laco.85% ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Shodou okolností bylo číslo 571 také označení první americké jaderné ponorky USS Nautilus, která poprvé vyplula roku 1954. (Čulo)
  • V traileru na film je záběr s německým kapitánem, který mluví anglicky. Ve filmu se pak již scéne neobjevila. (Čulo)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Atlantickom oceáne, tak filmári pracovali predovšetkým v Stredozemnom mori, na Malte, v rímskych filmových štúdiách Cinecittà, Kalifornii a Rusku. (MikaelSVK)

Související novinky

David Ayer a pět tankistů bez psa

David Ayer a pět tankistů bez psa

15.02.2013

Specialista na moderní policejní thrillery má za sebou minulost policajta v Los Angeles a člena posádky americké ponorky. První zkušenost proměnil v sérii drsných kriminálních dramat (loni se vytáhl… (více)

Reklama

Reklama