Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Konec 80. let. Zatímco rodiče bojují o přežití v měnícím se světě, děti bojují o území. Dva čtrnáctiletí chlapci, Andrej a Marat, hledají ochranu a podporu uprostřed násilí a chudoby – a nacházejí ji na ulici. (FunDinDung)

Recenze (17)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Doposiaľ jednoznačne najlepšia seriálová záležitosť, ktorú som tohto roku vzhliadol. Drsné, Ruské prostredie a život "bez" pravidiel, no zato v zásadách, ktoré píše samotná ulica. Je to príbehovo pekne zamotané, od piatej epizódy sa prakticky jedná o scenáristický skvost. A Ja len na záver dodám, kam sa na toto hrabe ideologicko-propagandistický Netflix s tými svojim sračkami, ktoré poslednú dekádu niekoľkých mesiacov produkuje, ktorými akurát tak vymýva mozog mysľou neprítomným, ktorí vďaka "trblietkam" v popredí, "cez stromy nevidia les". Fantasticky, realisticky kruto podaný námet, ktorý v rámci žánru ponúka to najlepšie. Vrelo odporúčam. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Nebýt té zpropadené války, byl by seriál na Netflixu velikým hitem. Takhle se dostane mezi pár fandů daného žánru, kteří vědí, že takhle to v Rusku chodí dodnes, jen ti kluci mají jiný hadry a mobily, a jen silný režim dokáže ty tlupy frustrovaných chlapců udržet jakžtakž na uzdě... no a proto je báťuška Putin mezi Rusy tak oblíbený. On to dovede. Myslím, že důvodem k natočení takového seriálu v represivní zemi, jakou Rusko je, je ukázat slabost končícího režimu, jehož tehdejší čelní představitelé jsou dnes v nemilosti, protože způsobili pád (opět) milovaného SSSR. Rvačky jsou slušně natočené, bohužel pořád na jedno brdo a tak se brzy přejí, pohled na osmdesátkovou Kazaň je prakticky stejný, jako pohled na Kazaň roku 2023, takže filmaři ty lokace nemuseli shánět nijak složitě, konec byl očekávaný, protože takhle to většinou opravdu končí. ()

Reklama

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Ouch, Rusové realistično prostě umí nejlépe. A toto je tak syrově pravé, joj, ani děj nazaostává a vy jste nejenom vtaženi, ale také se těšíte na další epizody. Ano, jsou to jen pěstičky a řešení všeho je "nabombit", ale prostě...toto se povedlo. Gangsterska o dětech z Ruska? Why not... Sic tedy v úplném závěru došel dech, dá se odpustit. Postavy skutečně nejsou černobílé, ale sic jde o totální hovada, máme s nimi jisté sympatie a prožíváme jejich psychické problémy společně. ()

999.9 

všechny recenze uživatele

Tajemný a fascinující termín čušpan pochází ze Siblagu. Původně označoval nově příchozího, zpravidla doposud netrestaného vězně, který se tak logicky a zákonitě zařadil na nejnižší stupeň muklovské hierarchie, se všemi nepříjemnostmi z toho vyplývajícími. Slovo později nepatrně zevšeobecnělo a ocejchovalo jedince nezařazeného, nikam a k nikomu nepatřícího, což byl v nemilosrdném společenském prostředí SSSR problém větší než velký. Seriál přinesl termínu značnou popularitu a na trhu se rychle objevila např. trička s nápisy Чушпан, Hе чушпан, atd. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Mně jsou tyhle adorující příběhy ze subkultury vyznávající násilí proti srsti, a je jedno jestli jde o anglické fotbalové chuligány, nebo o ruské pouliční gangy. Pořád se opakuje to samé schéma. Nezkušený nováček je uvedený do společenství ve kterém je prý důležitá čest, pravidla a osobní integrita. Jenže v reálu čestné slovo nic neznamená, spravedlnost je jenom pro ty nejsilnější a lež je naprosto běžná. Musím ale uznat, že v tomhle seriálu jsem si k pár postavám vytvořil částečné sympatie, protože herci jsou do jednoho výborní, a příběh je nevtíravě manévruje do situací, kdy můžou ukazovat svou lidskou stránku. V posledních třech dílech navíc znatelně přitvrdil a s přitažlivostí života v partě pořádně otřásl. S tvrzením, že je tenhle seriál reklamou na socialismus bych byl opatrný. Dnešní americká velkoměsta totiž kolabují ze stejného důvodu. Paralyzovaný stát není schopný nebo ochotný vymáhat své vlastní zákony a udržovat pořádek. Kdo chce vidět kam to vedlo v Rusku, ať si pustí vynikající film Bratr od Alexeje Balabanova. Kam to povede v USA se dozvíme za pár let na CNN. ()

Zajímavosti (6)

  • Zelené auto pronásledující Ajgul (Anna Peresild) je Lada Samara (VAZ) model 2109, nazývána v zemích bývalého SSSR slangově „Děvjatka“. (Dendee)
  • Seriál se odehrává v Kazani, nicméně byl natočen ve městě Jaroslavl. Prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov natáčení v Kazani výslovně zakázal. (ČSFD)
  • Zbraň, která je nalezena v trezoru posilovny, je revolver Nagant model 1895. (Dendee)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno