Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh o pátrání po vrazích mladé studentky. Skupina mladíků z prostředí takzvané zlaté mládeže se bavila tím, že se zmocňovala dívek, aby je přiměla ke skupinovému sexu. Jednoho dne unesli z vysokoškolského klubu studentku 1. ročníku a znásilnili ji. Na rozdíl od jiných obětí ale tentokrát studentka nechtěla o svém ponížení mlčet, a proto musela být umlčena. O tom, kteří z únosců se stanou vrahy, rozhodne v její přítomnosti los. Nad ránem dívku odvezou k řece a utopí… Snímek režiséra a kameramana F. A. Brabce podle scénáře M. Zinnerové je vzdáleně inspirovaný skutečným zločinem. Uměleckými postupy obnažuje obludnou podobu egoismu, cynismus a bezcitnost při zacházení s lidskou bytostí, a usiluje o renesanci svědomí, soucitu a lidskosti. Film je doslova nabit hereckými hvězdami. Zaujme excelentní výkon J. Bartošky či M. Stropnického jako hlavního vyšetřujícího nebo obsazení hereckých rodin do rolí filmových rodičů a dětí (B. Polívka a A. Polívková, A. a D. Švehlíkovi). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

In dubio pro reo ... Když jsem dříve četl podrobnosti o vyšetřování skutečného případu hromadného znásilnění a vraždy studentky Ľudmily Cervanové, mrazilo mě. Další mrazení vyvolávaly pochybnosti, zda se nestal komunistický justiční zločin. Na přímou Husákovu objednávku, kvůli odmítání otce zavražděné převzít státní vyznamenání, dokud někoho nezavřou (po 5 letech bezvýsledného vyšetřování, kdy nejprve půl roku strávili ve vazbě tři jiní nevinní studenti a dokonce rok ve vazbě další nevinný student!). Mrazilo mě nejen proto, že na sedmi odsouzených lidech byl možná spáchán justiční zločin, ale také že skuteční vrahové ( arabská stopa ?) by tím pádem zůstali nepotrestáni. Vím, že film byl jen volně inspirován tímto případem, nečekal jsem žádnou doslovnou rekonstrukci. Ale i jako obyčejná kriminálka a studie příčin asociálního chování zlaté mládeže mě Bolero zklamalo. Ne že by byl příběh nějak úplně špatně natočený nebo zahraný,( i když pár slabých až ochotnických momentů tam bylo) ale hlavně mě vůbec nedostal „na plátno“ , něco tomu chybělo. A ani jednou jedinkrát mě u něj nezamrazilo. Chvílemi jsem se dokonce i nudil (pronásledován výčitkami svědomí, co jsem to za necitu). Pro mě slabý průměr. Nevidím důvod ještě někdy shlédnout a ani nějak zvlášť doporučovat. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Otrocky převyprávěný příběh , který jen dokázal, že Brabec se potápí k samému dnu. Co mi ¨na filmu příšerně vadilo byla rádoby sehraná dvojice odvážných policistů a hlavně ta policistka , která měla pořád na boku pistoly (asi aby šlo vidět, že skutečně je policajt). Dále vševědoucí důchodkyně mi také dost vadila a silně pochybuji, že si vše tak do detailů pamatovala. Co filmu úplně schází je napětí a pocit překvapení - ten zcela absentoval. Prostřihy, kdy Marika tancuje jsou nepříjemné a filmu nepřináši nic zajímavého ani konstrukčního. CO musím ale na druhou stranu vyzdvihnout je neskutečně dobrá kamera té tleskám, protože byla tam , kde být měla a jedině ona mě udržela u filmu až do konce. Hudba je také dobrá jenže když si ji tak vybavuji tak vlastně trpí Titanikovským syndromem - stále se opakující melodie s různými detailními změny. Na můj vkus bylo ve filmu moc postav a některé , v čele s Krausem , mi vyloženě vadily. škoda, že film je tak slabý určitě šlo vymáčknout z dané předlohy určitě víc. ()

Reklama

k212 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, zajisté, který je však zpracován tak televizně až to bolí. Jakékoliv náznaky nějaké invenčnosti či "poetiky" jsou oním zpracováním degradovány na nutné zlo. Koncentrace českých herecký hvězd je až neuvěřitelná, ale tak nějak nevyužitá. Navíc ani scenář není nejsilnější v kramflecích a některé dialogy a situace mi přišly dost povědomé z jinčích příběhů (lehká klišoidní kašička, řekla bych). Nicméně i tak je Bolero koukatelný film, při kterém divák nejspíš skřípe zuby zlostí a to je vlastně dobře. 50%. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Pominu-li Obecnou školu, tak jsou Brabcovy filmy prostě protáhlý povídky se zajímavým obsahem podaný naprosto nezajímavým způsobem. Hrozně se to vleče, do toho jsou tam poměrně nesympatický herci (ačkoliv Polívková - nymfomanka tu ještě nebylo), a záběrů na sbor tančící Bolero je málo. Nicméně kromě Brabce to asi bavilo ještě Stropnickýho, kterej si bídu zopakoval o pár let později v nějaký kriminálce Krušný hory, Anděl, Smíchov a tak podobně.. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

První hodina byla příšerná. Amatéřina a nuda. Úplně si musíte říkat. jak je možné, že s takovým hereckým materiálem, to vypadá, jak to vypadá. Ovšem druhá půlka, kdy probíhaly výpovědi a machinace okolo, tak ta byla podstatně lepší. Jsou tam lepší herecké výkony (Bartoška, Stropnický, Kraus, Švehlíkové), jsou tam horší (Harapes, Bambas, Šimčík) a pak je tam Seidlová, která se nedá ani zařadit. Věřím, že česká produkce dokáže podobné kriminálky udělat temnější a celkově lepší. Nominaci za nejlepší kameru naprosto nechápu! Blbost! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Anna a Bolek Polívkovy a David a Alois Švehlíkovy, kteří ztvárnili rodiče a potomky, jsou ve stejném rodinném vztahu i ve skutečnosti. (Olík)
  • Skutočná obeť sa volala Ľudmila Cervanová. (Amityville)
  • V skutočnosti sa vražda stala na Slovensku a takisto aj zavraždená a vrahovia boli zo Slovenska. (Amityville)

Reklama

Reklama