Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (722)

tron 

všechny recenze uživatele

„Napadlo ti niekedy, že sa život tak zmení?“ – „Nie.“ Ty kokos, toto kebyže má o dve hodiny viac, vôbec by mi to nevadilo, skôr naopak. Ak mi niečo vadilo, tak len detaily. Koncové spievanie bolo niečo, čo chápem, že tam dali, ale pokojne by som sa bez toho zaobišiel. A trochu ma sklamalo, že John Cazale (pre tohto nesmierne talentovaného herca šlo o poslednú rolu, následne zomrel na rakovinu vo veku 42 rokov), Chuck Aspegren, Meryl Streep, George Dzundza, John Savage a samozrejme (za túto rolu oscarový) Christopher Walken hrajú fantasticky, ale na dlhé desiatky minút miznú z deja a nie je vinou toho tak úplne jasné, či je to príbeh ich priateľstva, alebo je to najmä príbeh Roberta De Nira a ostatní mu len jemne nahrávajú. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rozumiem tomu, že chcel Cimino priam detailne vykresliť osobnostnú stránku hlavných postáv PRED, no najmä PO skúsenostiach s vojnou, či silu priateľstva, ktoré dokáže zázraky. Nuž ale hodinový "PROLÓG" (?!) ktorý zbytočne natiahol inak slušný príbehový potenciál na 3 hodiny, to už skutočne chápem trošku menej. Ďalší fakt, ktorý musím skonštatovať je ten, že Cimino nie je žiadny O. Stone, ani iný tvorca veľkolepých, vojnových snímkov. Človek sa ledva ledva dočká dvoch, no nech troch silných scén z pohľadu vyvolania emócii, no inak je (za mňa) tento snímok čistá strata času, pričom Ja napriek zámeru, myšlienke či pointe, ktorou chcel Cimino zanechať odkaz spoločnosti nerozumiem tým diváckym 83%. Toto nie je ani vojnový film (cca 10 minút max), ani žiadna mimoriadna dráma. "Narodený 4 júla" je minimálne o triedu lepším filmom .. ()

Reklama

DaviD3141 

všechny recenze uživatele

Prvý veľký americký film o vojne vo Vietname a jej následkoch získal úctyhodných piatich Oscarov. Jeho dosah Hollywoodu ukázal, že diváci sú pripravení prijať ničivú vojnu ako tému filmu, čo potvrdili mnohé snímky začiatkom 80. rokov. Hoci sa mnoho scén odohráva vo Vietname, hlavnou témou filmu je priateľstvo a psychologický a společenský dosah vojny na malú komunitu – mikrokozmos priemyselného mestečka v Pensylvánii. Brilantná Ciminova réžia vyniká v dramatických výjavoch, ako je svadba, poľovačka či sekvencia, v ktorej väznitelia nútia amerických vojnových zajatcov hrať ruskú ruletu, čo je metaforou zbytočnosti vojny. 80% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlý atypický válečňák, kde se celou první hodinu v pravoslavném blue collar podhůří Pennsylvánie zdánlivě nic neděje, ale mělo pro mě takový mírně znepokojivý DELIVERANCE nádech a skvěle uvádí následný střih do pekel Vietnamu, který pak nenávratně naruší životy tří přátel a jejich okolí, kdy už se nic nevrátí do svých starých kolejí. Válečná pasáž je drsná, vypjatá, temná smrťácká, ruská ruleta pak slouží skvěle dramaticky i symbolicky. "Tlumení" De Niro, Walken a Streepová prvotřídní herecky, do paměti se mi dále vryje Valliho "Can't Take My Eyes Off You" a nádherné lovecké sekvence, točené v horách státu Washington. Nějakou dobu jsem byl rozhozený roztahaností, ale zpětně i ta tu měla dobrý smysl. Takže nejednoduchý, ale zároveň velmi podnětný a srdceryvný film o přátelství v kontextu povinných vojenských odvodů - "they had no choice; the idea of sacrifice permeates everything, along with the cruelty and horror." Pozn: 3. z pěti klasik po zhlédnutí PBS Vietnam War ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Najděte si na stěně bod. Nejlépe nějakou vadu omítky, šmouhu po malování či nerovnost. Barevné stěny s vícero vadami výhodou, vychutnáte si následující tři hodiny daleko intenzivněji. Natáhněte si budík tak, aby zazvonil přesně za 183 minut. Zafixujte očima výše zmíněný objekt a civte na něj až do zazvonění budíku. Těm méně osvíceným z vás, kteří by tu hloubku a intenzitu nechápali, je povoleno najít si body dva a občas mezi nimi těkat očima. CRRRRRR! Tak to byl Lovec jelenů, moji drazí... Abych tedy příliš nekřivdil, ruleta je výtečná. Můžete se tedy zhruba v polovině na deset minut zadívat z okna, ale poté ihned šupky dupky zpět na zeď!!! ()

Galerie (166)

Zajímavosti (41)

  • Do role Michaela byl původně obsazen Roy Scheider, který dva týdny před začátkem natáčení z projektu odstoupil kvůli "tvůrčím neshodám". Roli nakonec získal Robert De Niro. (Tygrys)
  • Film byl v předpremiéře promítán ve dvou verzích. V kratší (dvou a půl hodinové) a delší (tříhodinové) verzi. Producenti se nakonec rozhodli pro nasazení delší verze. (Tygrys)
  • Postava Lindy (Meryl Streep) byla ve scénáři hodně opomenutá. Michael Cimino proto Streepové řekl, aby si vymyslela vlastní repliky. Většina toho, co postava říká, je hereččina improvizace. (Kulmon)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama