Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jménem "všech utlačovaných brouků světa" se vynalézavý mravenec Flik rozhodne najmout "brouky válečníky", aby ochránil své mraveniště před hordou příživnických kobylek, které vede zlý Hopper. Když však vyjde najevo, že Flikova jednotka je jen partou ušmudlaných a neschopných cirkusáků, změní se příběh v komické dobrodružství plné "hrdinů proti své vůli"! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (301)

Trustme 

všechny recenze uživatele

Lasseterovský Pixar. To znamená něco jako je to dost, hodně dobrý. Muž, který stojí za tou vší dokonalostí, které rozzáří oči malých i pokročilých dětí - John Lasseter - Pán digitálních loutek. Možná, že Život brouka není až tolik známý a populární jako třeba Hledá se Nemo, ale svou barevností, originálními postavami hmyzí říše je stejně podmanivý. Struktury objektů, postav jsou zde ještě víceméně hladké a nekonají se srstnaté vizuální orgie jako třeba v Příšerkách. Příběh je opět v duchu Disneye - jedinec, outsider dokáže svému světu, že je hrdina a karikuje v mnohém náš lidský (americký) život. Vizuální stránka mravenčího světa je maximálně vypiplaná a to čím tihle animáci bodují je spád, zvraty dějů a gagy zabalené do světů které jsou pohádkové, ale díky animačním technologiím jak téměř živé. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Život chrobáka” ? Lepšie povedané: "neblahý život tisícov, a ešte samých mravcov" , ktorí sa stali otrokmi lúčnych kobyliek, ktoré ich rok čo rok maximálne terorizujú, aby sa im už úplne, načisto poddali, kedy si to slizký líder Hopper aj zakaždým veľmi dobre uvedomuje, keď toho i patrične využíva/zneužíva vo svoj prospech. Tak, ako každú sezónu, tak i teraz mravce opäť zbierajú úrodu (jedlo) pre svojich trýzniteľov, ktorí si zase majú prísť s ľahkosťou po ňu. Už je kompletne nachystaná na „veľkom liste” , keď jeden z mravcov, Flik, ju chtiac-nechtiac, spustí dolu do záhuby, a tak sa ponáhľa rýchlo do mraveniska oznámiť, čo sa mu prihodilo, ale už je neskoro, kobylky dorazili... ! Mravce dostávajú ešte jednu a poslednú šancu, aby do konca leta nazbierali ďalšie jedlo, inak bude s nimi zle-nedobre, no i napriek tomuto nebezpečenstvu, sa Flik podujme, vyhľadať pomoc, akýchsi „odvážnych bojovníkov” , ktorí by im pomohli, raz a navždy, ukončiť toto nekonečné trápenie, konečne sa im vzoprieť, t. j. vyhrať vojnu, žiť si spokojným životom, ale namiesto toho, natrafí na bandu cirkusantov (chodiacu paličku, húsenicu, lienku, kudlanku..., jednoducho, samý hmyz), s ktorými sa za zvuku fanfár, vracia domov, ako najväčší hrdina (dobyvateľ). Je už iba otázkou času, kedy dôjde na lámanie chleba, zároveň sa rozlúskne hádanka, ako sa veci vlastne majú, a tak je Flika už regulovaný vyhnanec ! Hopperovci sa vrátili poriadne nabrúsení, zašľapnúť kráľovnú, no, našťastie si mravce s cirkusantmi ešte predtým stihli pripraviť obrovské prekvapenie v podobe vtáka na drôte. Čiže nebyť toho, že Flik urobí riadny KIKS, tak by nikdy nemuselo dôjsť ku kľúčovej bitke, a tak náhoda je asi blbec, alebo osud už je dopredu daný ? Neviem, niečo z toho to skrátka musí byť. Predfinále i finále, vážne stojí za to. _ Od hračiek ku chrobákom ? Prvý režisér celovečerného animáku od p i x a r u, John Lasseter, by už vedel vyprávať. Režíroval vonkoncom najviac pixaroviek (5), a tak je odborník na slovo vzatý. Zhora, totálne nadol. Ako si vlastne nažíva takýto hmyz a iná háveď, sa dozvedám prostredníctvom humornej optiky špičkových animátorov, ktorí boli pred 22. rokmi, takpovediac, v plienkach ! Ešte sa len učili na kolene, keď teraz by mi už asi aj zrak, skrz-naskrz, vytreli ? Tá animácia by v súčastnosti vyzerala na extravagantný spôsob. Samozrejme, že to má svoje nedostatky, ale už som naznačil, kde sa vtedy nachádzali. Nápaditosť a sviežosť animovanému filmu určite nechýba ! ()

Reklama

DJ Rocco iNc 

všechny recenze uživatele

Ďalšia úspešná Pixarovská rozprávka. Celkom zaujímavý dej a aj postavičky (mravce), ktoré bojovali o svoju slobodu. Pobavil som sa pri tejto rozprávke a najmä pri mravcovi Flikovi. Malý, zbabelý no vynaliezavý mravec, ktorý neskôr v sebe objaví hrdinu a získa priazeň svojej dávno vytúženej lásky. Spolu so svojimi cirkusovými kamarátmi zachránia mravenisko a žijú šťastne až do smrti. Mohlo by sa tvoriť viacero takýchto rozprávok. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Animace tu samozřejmě brutálně kulhá. Nicméně je nutné si povšimnout, že se píše rok 1998. Pro mě je naprosto zarážející, na jakých strojích film vznikal a kolik to muselo zabrat času a otravné práce. Takže po této stránce skládám tvůrcům obrovskou poklonu. Animační vrchol filmu je padající déšť v samotném závěru. Takřka se ve filmu nevyskytují látky, vlasy a další obtížně naanimovatelné věci. Ale znovu poukazuji, že je to vzhledem k podmínkám a k tomu, že byla počítačová animace ve svých počátcích je to jednoduše geniální. Od doby vzniku tohoto filmu udělalo studio PIXAR obrovský skok. Tento animák však položil jeden z pevných prvních kamenů do základu. Moje hodnocení ani tak nevypovídá o tom, jak se mi animák líbil, ale je to kombinace toho jak se mi líbil a toho co do budoucna způsobil se světem animovaného filmu. Pálím 3* a trošku se stydím, že jsem film viděl až 15 let po jeho premiéře. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Absolutně nadupaná a nabitá rodinná komedie! Vynikající příběh a skvělou hudbu ocení rodiče a vtipné herecké scénky s roztomilostí se zase jistě líbí jejich dětem. Výborně poučný film! Dobro zvítězí nad zlem. Zlo je ztvárněno zlými kobylkami v čele s Hopprem, který je opravdu kus drsného chlapa co umí vzít věci do vlastních rukou! Avšak mravenci se dlouho od kobylek utiskovat nenechají, protože mají odvážného a vynalézavého Flika, který je hlavní hrdina celého malebného příběhu. Hopper se dopouští na Flika skoro šikany, ale právě díky mravencově nebojácnosti ostatní mravenci pochopí že jich je na světě 100krát víc a kobylky si na ně nemůžou vyskakovat a už vůbec ne po nich chtít aby jim každý rok odváděli jídlo jakož tomu bylo doposud. Ve filmu je plno zábavných postav a skvělých vtipů, kterým se zasměje určitě každý divák bezohledu na věk. Film končí jak jinak než šťasntě a za doprovodu opravdu povedené hudby, kterou jsem již zmiňoval. Absurditou všeho, alespoň pro mě je, když na konci filmu kamera odjíždí od onoho kmene stromu kde se většina celého klání odehrávala a kde je právě to mraveniště, které po odjezdu působí miniaturním dojmem. Poté si člověk uvědomí, jak se celý ten příběh odehrál jenom uprosřed louky u jednoho stromu v mraveništi... nikde nic... ()

Galerie (72)

Zajímavosti (34)

  • Ve filmu se - stejně jako v mnoha dalších snímcích studia Pixar - objevuje vůz Pizza Planet. (DexMASTER094)
  • V "domácí edici" filmu bylo na výběr z pěti obalů (Hopper, Flick, Dot, Francis a Heimlich). (D3VIL)

Reklama

Reklama