Reklama

Reklama

Zeptej se prachu

  • USA Ask the Dust (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama podle slavné románové předlohy Johna Fanteho se odehrává v období americké hospodářské krize. Temperamentní Mexičanka Camille (Hayek) doufá, že si polepší sňatkem se zámožným Američanem. Vše se ale zkomplikuje, když se setká s Arturem Bandinim (Farrell) – mladým Italem, který se chystá ukončit svou spisovatelskou kariéru a usadit se s nějakou půvabnou modrookou blondýnkou... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

k212 

všechny recenze uživatele

Zeptej se prachu je hybrid, který si neumí vybrat mezi brutálně-otevřenou romantikou a-lá Bukowski a standardně ubrečenou melancholií. Colin Farrell coby drzý, sebestředný a vysokomyslný floutek, co se rád strojí a srší vtipem, popřípadě urážkami, prochází vztahem (vztahy), aby nakonec na cestě hledání dospěl k úchvatnému závěru, že koho milujeme, toho nesmíme urážet a ponižovat (ale to vlastně byla stigmata z dětství, takže ho to omlouvá :-) Ne skutečně, já to Colinovi uvěřila, alespoň v první části tohoto rozvláčného dílka. Salma Hayek mu občas přihrává, ale jinak je tu tak nějak na ozdobu, ostatní herci působí skoro neviditelně až nedůležitě (i když židovská vychovatelka trochu vyčnívá). Vůbec mi všechny postavy -vyjma páně spisovatele Artura- připadají nanicovaté, bez pozadí a psychologizace, dokonce i hlavní ženská postava. Zeptej se prachu je film, který ve mě po určité době sledování vzbudil dojem, že se dívám na lepší televizní film, protože filmové prostředky, dekorace a výprava nejsou průměrné. Ale to je vlastně všechno, co ve mě tohle studené dílko vzbudilo. Škoda. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak skvěle obsazené a řemeslně nepochybně zdařilé a přitom tak nemastné neslané a plytké melodrama... :-/ . . . To se tedy fakt ptám, jak je tohle možné... Navíc tedy pro našince na čétéčku opět naordinovaný zcela jalový český televizácký dabing a ořez otřes na 4:3 dovršil u mě pocit marnosti, utopené někde v prachu mainstreamové pouště... Ani tu slzičku za nádhernou šelmičku Salmičku už jsem pak neměl ve vší té emoční vyprahlosti sílu uronit... ;-) . . . Ale tři hvězdičky nakonec musím dát, protože to by potom na ty naše tuzemácké plytkosti musel zbývat většinou už jen ten odpad... - - - P.S. Možná tedy někdy na dvd - myslím si, že vidět tenhle film tak jak si zaslouží by nakonec i minimálně za ty tři hvězdy stálo... - - - - - (Poprvé viděno 26.1.2009 na ČT1, komentář zde jako mnohý - 27.1.2009) ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Romantika bez citu. Colin Farrell a Salma Hayek jsou slušní herci, mezi kterými ovšem nic necítíte, jen sledujete jak si vyměňují repliky předepsané scénářem. Vzhledem k tomu, že vedlejších rolí tu moc není a na jejich vztah stejně žádná další postava nemá žádný vliv, není čeho se chytit. Vynikající kamera, výprava a kostýmy, perfektně evokující místo i dobu dojem vylepší, leč nezachrání. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Asi bych dala i za čtyři, kdyby byl film o třetinu kratší. Mě to prostě sedlo a myslím, že na tenhle příběh sedí slogan, že "co se škádlívá-rádo se mívá". Takhle mi to připadalo po celou dobu mezi Salmou a Colinem. Ten hraje mladého a citlivého/i když to skrývá/ spisovatele, který se zatím jen hledá a do toho mu vstoupí tahle krásná Camille. Jejich kočkováná mě baví a vůbec nenudí. Vsuvka s Donaldem Sutherlandem je příjemná a vtipná, stejně jako Arturův vztah s Idinou Menzel. Mě osobně potěšila i účast Richarda Schickela/kterého od dob Andělů v Americe obdivuji/.Konec je na mě moc rychlý, ale rozhodně si nemyslím, že je to tak velký propadák, jak se o Zeptej se prachu píše.3,5* ()

castor 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že docela tápu, co pozitivního o této výpravné romanci napsat. Roztomilá angličtina horkokrevné Salmy Hayek? Chemie mezi ústředním duem dopadla asi jako řada starších příípadů (Roberts-Pitt v Mexičanovi, Jolie-Banderas v Sedmém hříchu). Jejich nenávistná, později spalující touha se ve filmu spíše pojmenovává, než že by byla skutečně cítit, příliš toho oběma milencům (i přes nesporné herecké výkony) nevěříme!! Pro mě bohužel film plný prázdnoty.. a špatným scénářem!! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (8)

  • V snímku se měl původně objevit Val Kilmer, ale nakonec si roli rozmyslel. (imro)
  • Během úvodního víkendu promítání v USA (10. – 12. 3. 2006) snímek utržil 68 779 dolarů v sedmi kinech. Celkový výdělek se vyšplhal na 743 847 dolarů. (imro)
  • Robert Towne nabídl postavu Camilly Salmě Hayek již během příprav projektu. Byl odmítnut, neboť se Salma nechtěla zaškatulkovat jako Mexičanka. Roli přijala o osm let později. (imro)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Reklama

Reklama