Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nezapomenutelní pistolníci vyrážejí do boje proti banditům... Obyvatelé malé mexické vesnice umějí zacházet s motykami, ale ne s kolty a puškami. Skoro všechno, co se jim podaří lopotně vypěstovat, musejí proto odevzdávat zločinnému banditovi Calverovi a jeho mužům. Jednoho dne však dojde trpělivost i jim. Tři z nich se proto vydají k americké hranici. Tam by totiž mohli najít někoho, kdo je naučí bojovat a pomůže jim postavit se Calverovi na odpor. Jako první přijme jejich skromnou nabídku sympatický holohlavý pistolník Chris. Ten se také ujme úkolu získat další muže. Do boje proti Calverově čtyřicetihlavé bandě nakonec vyjíždí sedm zkušených pistolníků: chladnokrevný Chris, bývalý kovboj Vin, mladíček Chico, ranař Bernardo, mlčenlivý samotář Britt, psanec Lee a spiklenecký Harry… Legendární western Johna Sturgese není třeba českým divákům představovat. Snímek z roku 1960 vznikl jako remake slavného japonského dramatu režiséra Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). Jak japonský originál, tak i americká verze patří do zlatého fondu světové kinematografie. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (947)

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO Scala-Projekt 100/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 10/10 Akce 8/10/// PLUS: poprvé viděno na plátně, poprvé v originálním znění=zážitek, děj je vtipnější než jsem si pamatoval, herecké obsazení už nikdy žádný budoucí remake nemůže překonat MÍNUS: právě skutečnost, že se chystá remake, který nemá šanci, když bude kopírovat, tak je to zbytečný, když si půjde vlastní cestou, tak to nebude tak úplně ono, no uvidíme, u této verze mě snad jen zamrzela poměrně zbytečná smrt čtyř hrdinů, navíc častěji potkali náhodnou kulku, než že by skonali heroicky při osobním souboji./// Shrnutí: Snad každý viděl tuhle nepřekonatelnou klasiku westernové žánru, přesto si nenechte ujít příležitost vidět film v kině po více jak padesáti letech./// Celkem 92%/// ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Schválně jsem si ještě před projekcí Sedmi statečných sehnal jejich samurajskou předlohu. Ta se místy táhne a emocionální dopad na diváka není tak velký. Na rozdíl od westernové legendy, kde se hlavní představitelé střídají v rozhazování chlapských gest a jejich charisma srší všemi směry. Místy je to opravdu slušně obšlehnuté, ale mně to nijak nevadilo, spíš pobavilo. Myslím, že předloha dostala na frak a to nejen díky pořádnému záporákovi, ale i skvělé hudbě, která v mém pomyslném žebříčku westernů posouvá Sedm statečných těsně za Leoneho opus magnum Hodný, zlý a ošklivý. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Klasický western zažíval zlatou éru ve 40. a 50. letech minulého století a tento film lze považovat za jeden z jeho vrcholů. Vyskytují se v něm všechny nezbytné žánrové rekvizity a prvky, od svých žánrových předchůdců se liší technickými vylepšeními - zvukem, barvou a formátem, dále silným hereckým obsazením a precizností zpracování. Lahůdka pro ctitele žánru. Námět není původní, je to remake Sedmi samurajů od Akiry Kurosawy. Klasický western mi jako forma přijde příliš zastaralý - s reálnou historií osidlování amerického kontinentu ostatně neměl nikdy moc společného a dále mi trochu vadí typizované postavy obvyklého westernového schématu. Ale proč se na chvilku neobdivovat všem těm naivním westernovým prvkům, jako je bleskurychlé tasení koltů, rychlopalná střelba bez nabíjení či netenčící se zásoba odpravených lotrů údajně čtyřicetičlenné bandy, pokud je podaná v tak řemeslně vybroušené formě. V paměti zůstane i kvalitní hudba. Celkový dojem: 75%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná klasika, která za ty roky ztratila akorát ze sytosti barev. Sedm neohrožených pistolníků se za nicotných 20 dolarů odhodlává bránit malou mexickou vísku před nájezdy banditů. Jsou to hrdinové bez bázně a hany, kteří ví, co je to čest a morálka. Ač o tom čas od času pochybují. A jejich úhlavní nepřítel? Žádný arcizlosyn, jen pragmatik, který potřebuje nakrmit svou hladovou bandu. Jíst musí všichni. Vítěz je každopádně vždy jenom jeden, ten, který stojí opodál a tiše se směje. Jeden ze vzácných případů, kdy remake překonal originál, byť nemá jeho ambice nabídnout kromě skvělé zábavy i socio-politický portrét určité doby. 85% Zajímavé komentáře: Melies, Exkvizitor, Pacco, wipeout, gudaulin ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak, když jsem se podívala na Sedm statečných poprvé, byla jsem uchvácena. Někde vzadu v hlavě přitom zůstával malý osten, že něco mi tam přece jenom nevoní, nebo by se mi líbilo udělané jinak. Teď, poté, co jsem viděla i Sedm samurajů, už přesně vím, co to je. Je to ta žoviální melodramatičnost, prezentovaná dokonale závěrem. Upřednostňuji chladnou tragičnost originálu. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (69)

  • Hlavnímu představiteli banditů Eli Wallachovi bylo líto, že westerny zpravidla neukazují, co zločinci dělají s penězi potom, co vyloupí banku nebo přepadnou vlak. Odjel tedy do Mexika a nechal si zasadit dva zlaté zuby, načež se při natáčení snažil, aby se náležitě blýskaly do kamery. K tomu si vyžádal opravdu krásného koně s postříbřeným sedlem, aby při jeho příjezdu bylo hned jasné, že dorazil dle Wallachových slov „vyfiknutý bandita“. (Komiks)
  • Podle autobiografie Eliho Wallacha (Calvera) se Steve McQueen (Vin) na sebe na plátně snažil upoutat pozornost na úkor Yula Brynnera (Chris): setřásáním nábojů a zvedáním klobouku během scény s pohřebním vozem, nakloněním se z koně a ponořením klobouku do řeky. Brynner si údajně najal asistenta, který počítal, kolikrát se McQueen během Brynnerova proslovu dotkne svého klobouku. (džanik)

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

Snyderův Rebel Moon rozšiřuje obsazení

09.04.2022

Chystaná velkolepá akční sci-fi Rebel Moon režiséra Zacka Snydera (Armáda mrtvých, Liga spravedlnosti) pro streamovacího giganta Netflix, jež je škálou a pojetím přirovnávána rovnou ke slavným Star… (více)

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

Snyderova sci-fi našla hlavní hvězdu

03.11.2021

Režisér Zack Snyder (Watchmen, Muž z oceli) zdá se našel představitelku hlavní role pro svůj příští snímek. V jeho obří sci-fi Rebel Moon, kterou Snyder točí pro Netflix, a která původně vznikla jako… (více)

Reklama

Reklama