John SturgesKamera:
Charles LangHudba:
Elmer BernsteinHrají:
Yul Brynner, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson, Robert Vaughn, James Coburn, Brad Dexter, Eli Wallach, Jorge Martínez de Hoyos (více)VOD (3)
Vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou, který vesničany každý rok připraví o většinu sklizně a zásob. Proto se vesničané rozhodnou nakoupit v nejbližším městečku zbraně a bránit se. Chtějí o svém plánu poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem, který je nadchnul bravurním kouskem jehož byli svědky po svém příjezdu do městečka. Ten jim však poradí, aby si nekupovali drahé zbraně, se kterými stejně neumí zacházet, ale najali si střelce a sám se záležitosti ujme. Podaří se mu získat ještě šest dalších mužů a s nimi se vydá do ohrožené vesnice. Přestože první střetnutí s Calverovými muži dopadne pro statečné muže příznivě, nevyzpytatelná povaha vesničanů situaci zcela nečekaně zkomplikuje. (oficiální text distributora)
KINO Scala-Projekt 100/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 10/10 Akce 8/10/// PLUS: poprvé viděno na plátně, poprvé v originálním znění=zážitek, děj je vtipnější než jsem si pamatoval, herecké obsazení už nikdy žádný budoucí remake nemůže překonat MÍNUS: právě skutečnost, že se chystá remake, který nemá šanci, když bude kopírovat, tak je to zbytečný, když si půjde vlastní cestou, tak to nebude tak úplně ono, no uvidíme, u této verze mě snad jen zamrzela poměrně zbytečná smrt čtyř hrdinů, navíc častěji potkali náhodnou kulku, než že by skonali heroicky při osobním souboji./// Shrnutí: Snad každý viděl tuhle nepřekonatelnou klasiku westernové žánru, přesto si nenechte ujít příležitost vidět film v kině po více jak padesáti letech./// Celkem 92%/// ()
Tak tomu říkám klasika. Tohle byl asi úplně první opravdický western který jsem viděl. Neohrožená parta sedmi chlápků (vždycky jsem měl nejradši Chrise), kteří brání chudou vesnici před bandity vedenými Calverou (výtečný Eli Wallach). A už od dětských let je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Vždycky a stejně rád jako tenkrát se nechávám unést tím překrásným příběhem o odvaze, cti, smrti a lásce k životu. Spolu s Tenkrát na Západě nejlepší western a geniální klasika, která bude už navždycky zářit na filmovém nebi. 100%. ()
Legendární remaková záležitost o sedmi statečných, kteří brání vesnici sedláků před nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou (Eli Wallach). Hvězdné obsazení předvádí skvělé herecké výkony (mě se hodně líbili moji oblíbenci Steve McQueen a Charles Bronson). Příběh o odvaze, česti a spravedlnosti se stal jedním z nejlepších westernů i když v mém žebříčku je na prvním místě Tenkrát na Západě. Společně s Velkým útěkem nejlepší snímek Johna Sturgese. Na závěr bych ještě pochválil pěknou hudbu, která nás provází celým snímkem. ()
Mexičtí farmáři jsou bez šance, najatá sedmička pistolníků už ovšem nějaké má. Klasické westernové téma přichází. Úlisného a záludného banditu Calveru s početnou skupinou vyžírek se totiž dá porazit i chytrostí, okolo plyne místy naivní, ale většinou moc příjemná atmosféra, tvůrci dávají dostatek prostoru celé sedmičce, takže každý dostane šanci zazářit (s ohledem na to, jaká esa je hrají, tak pochopitelně i zazáří). Velkým plusem je jistá režijní ruka Johna Sturgese a nestárnoucí hudba Elmera Bernsteina. Silný je i sociální a lidský přesah celého vyprávění, kdy pistolníci mají své motivace, které nejsou triviální a mnohdy potvrzují vlastní důstojnost. Remake japonského snímku Sedm samurajů navíc dosáhl většího ohlasu než předloha. Zaslouženě. ()
Rozpočet filmu - ? Výdělek filmu - ? Hudba - ?. Scénář - ?; Oscar - ?; Kamera - ?; Český lev - ?; Počet vypítých nápojů během nátečení - ?; Počet koní ve filmu - ?; Počet vystřelených nábojů - ? Počet obyvatel vesnice - ? Počet banditů - ? Počet klobouků na hlavách kovbojů - ? Počet sombrér na hlavách mexičanů - ? Počet statečných ---- SEDM !!!!!!!!!! Děkuji všem uživatelům, kteří píšou statistický komentáře za inspiraci. Proč psát svoje pocity, proč psát jak se mě film líbil, proč pojmenovat profesionální stránky filmu, proč psát o hereckých výkonech, o postavách ve filmu, o režii, o hudbě, o kameře, o působení filmu na mé vnímaní, na mé srdce, na můj rozum nebo na mou duši, když si pod slovo "komentář k filmu" můžu napsat třeba, že včera Slávie remizovala s Arsenalem, měl jsem 15piv a kuřecí steak s hranolkama, zaplatil asi 440Kč a seznámil jsem se s Kristinou, že je to ostatním u prdele a zajímají je pocity z filmu, kvalita filmu a emoce z filmu, to mě hold nedojde protože jsem blbej jak tank. Mnohem více však děkuji uživatelům, kteří píši kvalitní nebo zábavné komentáře za inspiraci k následnému komentáři. Sedm statečných je už několik desetiletý mimořádný filmový zážitek, díky různorodým charakterům hlavních hrdinů a jejich odlišnou motivací chránit vesničany před banditama a právě to děla ze sedmi statečných tu nejlepší partu filmového plátna a při zvucích té užasné hudby by si asi každý z nás přál, aby to byli právě oni, kdo by nás chránil před současnými bandity v poslanecké sněmovně, před tlupou ožralejch nácků, před lidma co se nestydí zabít druhého pro dvacetikorunu. Vím nejde to, ale tenhle film je doslova brána k romantickům snům o statečných chlapech. ()
- Scenárista filmu William Roberts písal pôvodne komédie, čo sa vo filme odzrkadlilo v spuste fórikov. (marlon)
- Mexičtí cenzoři požadovali, aby sedláci nosili vždy čisté oblečení. (Kulmon)
- V roce 1980 zavolal Steve McQueen (Vin), který umíral na rakovinu, Yulu Brynnerovi (Chris), aby mu poděkoval. „Za co?“ zeptal se Brynner. McQueen odpověděl: „Mohl jsi mě vyhodit z filmu, když jsem tě vytáčel, ale nechal jsi mě zůstat a ten film mě proslavil, takže díky.“ Brynner mu řekl: „Já jsem král a ty jsi rebelující princ; každý je stejně královský a je nebezpečné jim zkřížit cestu.“ McQueen řekl: „Musel jsem si to s Yulem vyřídit, protože bez něj bych v tom filmu nehrál“. (sator)