Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na neohrožené desperáty, jejich proklatě nízko zavěšené kolty a šlechetné úmysly. Pod maskami westernových ctností dlí lumpové, srabové a vyžírkové, kteří se nepřetrhnou, aby přispěli k věhlasu svého zapadlého městečka. Tichá tolerance banditů, žádná úcta k mrtvým a svolnost k nestoudným bahenním zápasům. Pouze šerif, který je již čtyři roky na cestě do Austrálie, v této bohem zapomenuté díře může zjednat pořádek. A v prvé řadě bude třeba nasadit mříže do místní věznice. V okolí deseti prérii nespatřuji westernovou komedii srovnatelné vtipnosti. Do podvědomí se vkrádají Ohnivá sedla Mela Brookse, což byla ovšem švihlá parodie, pravidla žánru přeskakující jako Indiáni oheň, nikoliv šikovně přetvářející jako ohnivá voda mysl střízlivého kovboje. Konverzační humor teče proudem, znevažuje váženost „osadníků pustých končin“ a velmi dobře funguje i po vyjmutí z místa svého původu, z filmu samotného. Pozapomenutá studnice kovbojských anekdot, která se jedním zhlédnutím určitě nevyčerpá. 75% ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Legendární westernová komedie s padouchy a se špinavými padouchy. Pokud si vás ale nezíská herecký výkon hlavního hrdiny (James Garner), tak to bude chvílemi i docela otrava. Aby komedii udržel jen situační humor, to už sakra musí být situační humor! I tady by prospěla občas nějaká ta hloubk, případně dějové zvraty. ()

Reklama

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Nemam moc rad westerny. Vlastne ani stare filmy (coz je vec co mi casto mi cinefilovsti kamaradi vycitaji), ale tehle film jsem videl bez prehaneni alespon tricetkrat, protoze jako dite jsem jej mel na VHSce... Sice znam nazpamet temer kteroukoliv konfrontaci cerstveho serifa a nicemu, kteri se musi chovat vzorne jak ve skole :-D, ale presto bych se na nej rad jeste nekdy podival. Par hlasek si pamatuji dodnes a scena, kde serif pouzije "zpomalovaci" lano stejne jako dnes pouzivaji policisti zpomalovaci prahy.... Opravdu klasika a s vynikajicim dabingem. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jason McCullough (James Garner) je vlastně na cestě do Austrálie, když nenapravitelně zasáhne do života jednoho zlatokopeckého městečka. Tady je totiž silně potřeba šerifa, který by nepráskl do bot hned po prvním výstřelu. McCullough projeví o práci zájem, samozřejmě že jen na přechodnou dobu, protože jeho kroky přece neodvratitelně směřují ke klokanům... Nejznámější a patrně jedna z nejlepších westernových parodií všech dob, která zaručeně pobaví i dnes. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Originální western okořeněný notnou dávkou humoru a pohodové atmosféry Divokého západu pobaví všechny milovníky tohoto žánru. Má vše, co je k tomu potřeba - sympatického stoicky klidného šerifa, zbabělého a vychytralého starostu a pány radní, opileckého pomocníka, vdavekchtivou dívku, aby i romantice bylo učiněno zadost a samozřejmě bandu desperátů, které je třeba umravnit. Neodolatelné kouzlo tomuto filmu dodávají vtipné dialogy, inteligentní netuctový humor a nezapomenutelné hlášky, skvěle nadabované našimi předními herci. Doufám, že se šerif na cestě do Austrálie zastaví zase někdy v našem obyváku. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Když při večeři u sebe doma vykládá starosta (Joan Hackett) šerifovi (James Garner) o své dceři, má během rozhovoru ubrousek u krku pokaždé v jiné poloze, aniž by se ho přitom jakkoliv dotýkal. (GordonCZ)
  • Šerif Jason McCullough (James Garner) provedl stejnou ukázku excelentní střelby jako Lin McAdam (James Stewart) ve filmu Winchester '73 (1950). Místo podložky ale použil ozdobu indiánského náhrdelníku s dírkou uprostřed. Aby dokázal, že skutečně ozdobu prostřelil, přelepil otvor poštovní známkou. (sator)
  • Film byl zahrnut do seznamu 500 filmů nominovaných do 100 nejvtipnějších amerických filmů Americkým filmovým institutem. (sator)

Reklama

Reklama