Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (879)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Válečný film bez bojové akce, zato s obrovskou dávkou ironie a humoru (byť černého). Několikrát jsem viděl Deer Huntera, Apokalypsu i Full Metal Jacket, ale tohle je opravdu zcela jiný způsob nazírání na válku. Nedivím se, že se to mému kamarádovi, fandovi válečných filmů, nelíbilo... Pro mě velmi inspirativní a silný zážitek. Jake Gyllenhaal ani Sam Mendes zkrátka zklamat nemůžou... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nikoliv válečné běsnění, ale jen hodiny nudy, čištění zbraní, vzpomínek a masturbací. Asi to prožívali mariňáci při misi á la Pouštní bouře. Desítky hodin cvičili, aby pak jen bezvýznamně debatovali v nekonečném pouštním vedru. A ztráceli morálku. I tak jsem k filmu mého oblíbeného Sama Mendese přistupoval, čekal jsem zajímavé situace, poselství nebo alespoň pořádnou atmosféru. Ale kde nic, tu nic.. Jde o jednu životní etapu mladého kluka (úžasný Jake Gyllenhaal), řadu filmových citací, tu a tam černý humor, ale po celou dobu děje jsem se neměl takřka čeho chytit!! Cynické vyznění je cítit už od samého začátku, kdy si náš nováček dává otázku, zda-li to byl nejlepší nápad, dát se k pěchotě. Nevím, komu přiřknout chybu.. Traumata z Perského zálivu na amerického diváka doléhají asi podstatně jinak než na toho evropského. Tenhle nevyzpytatelný kousek mě prostě neoslovil!! Technicky samozřejmě pecka (Roger Deakins opět kouzlí).. ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Jarhead začíná tak trochu jako Full Metal Jacket, úvod patří drsnému "gay" instruktorovi Fitchovi s knírkem v uniformě s kloboukem buzerující vše, co se jen pohne. Mariňáci projdou drsným fyzickým i psychickým výcvikem, stráví měsíce v poušti, válka v Zálivu konečně začne, ale nakonec si vlastně ani nevystřelí. Co zaujme, je především Mendesovo vizuální zpracování a kamera, noční scéna postupujících vojáků po poušti s pršící ropou a hořícími ropnými vrty v pozadí nebo záběr na koně potřísněného ropou jsou syrově dokonalé. Film však chce ukázat něco jiného, předhazuje nám téma USA a jejich militantní politiky, tuny $$$ nalitých do války v Perském Zálivu na přelomu let 1990-1991 a studuje morálku vojáků v praxi a zobrazuje vliv válečné atmosféry na jejich psychiku. Jake Gyllenhaal je skvělý už od dob Donnieho Darka a opět potvrzuje své kvality. Snímek má výborné hlášky a celý film doprovází vnitřní hlas hlavního představitele Swofforda. Ke všemu přispívá Newmanova hudba i pestře vybrané skladby podporující tamní atmosféru. Vynikající Mandes sáhl na potřetí sice do úplně jiného soudku než předtím, ale opět zabodoval a to především díky vizuálnímu podání, scénáři, hereckým výkonům, dialogům, hudební stránce, kritice i vtipu (pálení latrín je kapitola sama o sobě). (9/10) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy moc rád nemám, válečné filmy, které jdou více do hloubky jsou mi sympatičtější, ale kdyby se o válce točilo jen takovým stylem, rochnil bych blahem a válečné snímky by byly moje nejoblíbenější. Tomuhle filmu zkrátka nic nechybí, ani zde nic nepřečnívá. Méně je totiž někdy více, jak zní staré dobré pravdivé přísloví. "Nuda" ve filmu - pro diváka absolutní spokojenost. A pro mě dvojnásobná, protože předchozí film Sama Mendese se mi líbil o dost míň. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé předlouhé době zase jeden nekorektní a pořádně odvázaný nářez, který si nehraje na přílišnou uměleckost (Tenká červená linie), ani se nesnaží diváka ohromit svou naturalističností bojových sekvencí (Ryan). Mariňák je cool válečná jízda, ve které jsou mistrovsky rozmixované všechny potřebné filmové ingredience (úchvatný vizuál, výteční herci, lehce filozofie a pořádně depresivní válečná atmosféra) přesně tak, jak si je lehce náročnější divák přeje. Některé scény jsou bezvadně inscenované, některé vtipné, některé šokující. Celek je však vynikající a poprvé jde o snímek od Mendese, ve kterém se divákovi nesnaží vnutit, že on je ten skvělý režisér, která točí jen a pouze umělecká díla (ať už je to pravda, či nikoli). Mariňák je fér záležitost, která dostane a není před ní uniku. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Během operace Pouštní bouře bylo nejdříve potřeba vyřadit z provozu radarové a protiletecké systémy. Operace začala 17. ledna a za pět dní byla protiletadlová obrana zcela zničena. Následovalo rozsáhlé bombardování Iráku, které trvalo až do 24. února. Samotný pozemní útok koaliční armády trval pouhé 4 dny. Operace skončila 28. února 1991 úspěšným osvobozením Kuvajtu. Součástí koaliční armády vyslané do oblasti Perského zálivu byla také československá protichemická jednotka pod velením plk. Ing. Jána Valo. V první etapě bylo vysláno 169 vojáků, ve druhé etapě byl počet navýšen na 198. Hlavním účelem nasazení samostatného protichemického praporu byla případná likvidace následků chemického útoku a první zdravotnická pomoc postiženým, případně zneškodnění chemické munice. Jednotku postihla jedna ztráta na životě čs. vojáka. (stefji)
  • U válečných veteránů operací Pouštní štít a Pouštní bouře se po návratu začal vyskytovat tzv. syndrom války v Zálivu, jehož příznaky byly únava, bolest svalů a kloubů, problémy s vnímáním, nespavost, vyrážky nebo střevní potíže. Příčinou těchto potíží byly pravděpodobně pesticidy, kterých se vojáci nadýchali, spolu s pyridostigminem-bromidem v tabletách, které museli vojáci denně polykat jako prevenci právě proti efektům nervových plynů. (stefji)
  • Jamie Foxx (seržant Sykes) později vzpomínal na svou duševní přípravu: „Nejzajímavější na tomhle filmu byla otázka, kterou jsme kladli sami sobě: Proč vlastně tihle chlapi do války šli? Součástí naší hollywoodské reality je, že se s někým sejdete u kafe nebo na obědě a probíráte spoustu věcí, které se dějí ve světě kolem vás. Pro vojáky tohle neexistuje. Oni prostě dostávají rozkazy a plní je. Na řeči jsou tu druzí. Takže my jsme se ze všeho nejvíc snažili zbavit se vlastních názorů a politického přesvědčení a vžít se do jejich pozice, jak to jenom šlo. V armádě nezáleží na tom, jestli jsi černoch, běloch, hispánec anebo cokoli jiného. Jde jenom o to, jak kamarádovi kryješ záda. Na to se ten kámoš musí stoprocentně spolehnout, stejně jako ty sám se můžeš a musíš spolehnout, že chlap za tebou zase dává pozor na tebe. Tím, že jsme se učili zvládnout tahle nejjednodušší pravidla, jsme se zároveň dostávali do myšlení našich postav.“ (NIRO)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama