Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 vznikl slavný snímek Francouzská spojka s podtitulem Štvanice a při svém uvedení se setkal s nadšeným kritickým i diváckým úspěchem. Kriminální drama bylo oceněno hned pěti Oscary a snímek lze řadit mezi klasická díla americké kinematografie. Otevřený konec vyloženě vybízel k natočení pokračování, které vzniklo o čtyři roky později v režii Johna Frankenheimera. V hlavní roli se vrací Gene Hackman, který za ztvárnění newyorského detektiva Jimmyho Doylea obdržel Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Detektiv Doyle přijíždí do francouzského města Marseille, aby konečně dopadl unikajícího překupníka drog Alaina Charniera (Fernando Rey).  Na jeho dopadení má spolupracovat s marseillským komisařem Henrym Bárthélémyim (Bernard Fresson). Během vyšetřování pozadí drogových kšeftů je ovšem Doyle unesen a držen ve starém hotelu, kde mu únosci systematicky píchají drogy. Po třech týdnech intenzivní drogové kúry ho Charnier nechává propustit na pokraji života a smrti. Doyle musí překonat příznaky silné drogové závislosti a uvědomí si, že měl představovat pouhou policejní návnadu. S celou situací je ovšem odhodlaný se vypořádat po svém a Charniera konečně jednou provždy dostat. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Francouzska Spojka 2 je uz o cosi menej napinava ako vyborna jednicka. Tvorcovia sa viac zamerali na psychologicku dramu nez na plnohodnotny akcnak a film opat stoji a pada na Gene Hackmanovi. Williama Friedkina na poste rezisera vystriedal John Frankenheimer /Vlak 1964/. Celkovo vsak pre mna uz slabsie pokracovanie : 66 % ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zda je dvojka slabším pokračováním už si nevzpomínám, musel bych to po letech vidět znovu k porovnání, ale tehdy se mi to nesmírně líbilo. Vynikající Gene Hackman alias Pepek byl v té době mým nejoblíbenější hercem a musím se na oba díly podívat znovu , abych zavzpomínal na zlaté časy kinematografie. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Po otvorenom konci z minulého dielu prichádza pokračovanie a som za neho rád, ajkeď mi príde slabšie. Marseille nie je New York, ale že by to vadilo nemôžem povedať. Rychlo som si zvykol. Gene Hackman bol opäť geniálny, jeho odvykačka je 5* psycho, no zvyšok nezaujal. Prvých 40 minút sa hlavná postava potuluje mestom, nikomu nerozumie lebo neovláda francúzštinu a príbeh stojí na mieste. Nuda, vata, jednotvárnosť, iné prirovnania ma nenapadajú. Reálnu policajnú prácu vidíme až v poslednej pol hodine, čo je škoda lebo atmosféru poctivej kriminálky film má. Hackmanovi chýba schopný sekundant ktorý by s ním potiahol suché pasáže a ajkeď sa mi záver páčil, pocitovo ide o priemer. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá na tom, jak Pepka chytí drogový dealer a zavře ho, udělá z něho feťáka, a když se Pepek dostane ven, podstoupí krutou odvykací kúru, aby se nakonec mohl pomstít. Dvouhodinová nuda, zajděte na záchytku o Silvestru, bude to zábavnější. Navíc tu tentokrát Roy Scheider (parťák Pepka z jedničky).nehraje. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film v sobě nemá takové tempo jako první díl. Ze začátku sází na konfrontaci hlavního hrdiny s novým prostředím a postupně se mění ve výbornou psychárnu, které jasně vévodí Doylova odvykačka, tady Gene dostal neuvěřitelně prostoru předvést veškerý svůj herecký talent a využil ho dokonale. Ke konci se nám to už krapet mění v atletiku, ale až do závěrečných titulků příběh neztrátí na napětí. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (3)

  • Kvůli větě "Mickey Mantle je hovno" musel producent Robert L. Rosen bývalou hvězdu vyhledat a požádat o svolení. Mantle jakmile záběr uviděl, rozesmál se a dal souhlas k užití jeho jména. (Terva)
  • Zatímco první příběh byl natočen podle skutečných událostí, pokračování Francouzská spojka 2 je čistou fikcí. (Terva)
  • Vila u moře, kde bydlí záporák Charnier (Fernando Rey), je ve městě Cassis u Marseille. (ČSFD)

Reklama

Reklama