Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vykresluje útok maniaka na nic netušící rodinu. A to hned těsně po propuštění z vězení. Tento film nemá obsáhlý děj, je to spíš takový portrét a ukázka činů vraždícího násilníka během 24 hodin. Obsahuje minimum dialogů, ale celé řádění je doprovázené vrahovým monologem o jeho dětství, minulosti, traumatech, sadistických touhách atd. (Flipnic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Okara 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale ten depresivní, stísněný pocit ve mně neustále setrvává. Obyčejné řádění vraha se vymyká obyčejům hned v několika faktorech. Celé jeho počínání je natočeno neuvěřitelně natahovanými záběry bez zbytečných střihů a se zaměřením na detaily. Pomalou kameru po většinu doby doplňuje vrahův monolog o svém dětství, o svých pocitech a úmyslech. Především on z tohoto dramatu právě dělá jakousi psychologickou sondu do nitra obdobně smýšlejících lidí a ukazuje, že oběť je ve své podstatě každý. Celé je to takové špinavé, rádoby amatérské, zlé a výsledný pocit se dá přirovnat k pocitům po pohřbu. Doporučuji nepouštět v dobré náladě, akorát si zkazíte den. 70% ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

V té době možná solidní snímek, ale z některých scén jsem se popadal za břicho, jak komický mi to přišlo. Hlavně chování babky a té dívky, která nevydala ani hlásku, to bylo děsně amatérský. Něco takového bych dokázal natočit i já a určitě lépe. Příběh podle skutečné události, který mi nepřišel ničím zajímavý, takových psychopatů chodilo a chodí po světě tisíce. Čekal jsem syrovější a brutálnější podívanou. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

HOROROVÝ VÝBĚR, ZEMĚ Č.36 - RAKOUSKO - Ano, kdo jiný může natočit takový film, než země s nejúchylnější kinematografií vůbec... Ale nic proti, rakouská kinematografie mi spíš sedí než ne a tady to tak do (cca) půlky vypadalo taky, než se to kompletně vyčerpalo. Chápu popularitu - filmařsky je to geniálně agresivní, psychotické jako mentalita ústředního zabijáka, rozhodně se na to nedívá hezky a to se tvůrcům povedlo ztvárnit dokonale. Zvlášť když jsem odpozoroval, že novější psycho-horory si z toho berou úhly záběrů (jako třeba The Living and The Dead) - a že tu jsou velice chytře sestavené a sestříhané. Chce to vyvolávat neustálý šok, být ekvivalentem k infarktu... a tady se to začíná rozpadat, jelikož svoji hranici šoku to přejde někde ke konci první poloviny a pak už je to jen monotónní sledování počinů zabijáka. Vhled do jeho mysli už jsme dostali, sugestivní vraždy taky a odklízení mrtvol či plány budoucího zopakování akce už hranice neustálého šokování nepřekračují. Kdyby se to zvrtlo ještě víc (že by třeba byl nekrofil), pak ano, fungovalo by to na sto procent a byl by to geniální psycho horor. Tady se ale tvůrci jaksi zalekli nebo si řekli, že to stačí a ono asi jo, ale s každý větším šokem jsou ty předešlé "přijatelnější" a když se tu postupně v půlce vyšplhá na vrchol a pak zase postupně dolů až k SPOILER happy endu KONEC SPOILERU, je mimo poslední scénu druhá polovina vlastně celkem nijaká. Nebo jsem už příliš otrlý, to je taky možnost. Ale tenhle nedostatek jsem vnímal tak jako tak. 3* ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Erwin Leder hrá sadistického maniaka excelentným spôsobom, akoby ním bol aj v skutočnosti. Veril som mu každý pohyb, gesto, reakciu. Filmový príbeh zachytáva psychopatov krátky pobyt na slobode, ktorý skončí presne tam, kde začal: vo väzení. Vo filme je len minimum rozhovorov postáv, pohyblivé obrázky sprevádza jeden súvislý vnútorný monológ psychopatického vraha. Svet videný jeho očani, je zároveň zrkadlom jeho čiernej duše - temný a zvrátený. Bezradný psík pobehuje a oňucháva kaluže krvi, zatiaľčo psychopat odťahuje stuhnutú mŕtvolu domácej pani. Také surové, neopracované a bezprostredné ako realita sama. Angst je film, z ktorého sála chlad. Chvíľami som mal husiu kožu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Luxusní, velmi sugestivní kamera často se vznášející nad hrdinou a šedivá podzimní výprava, díky kterým to má atmosféru, plus typově dobře vybraný maniak. Ale tempo je hodně volné, psychologické násilí se nekoná vůbec a to fyzické má podobu legračního wrestlingu s nerealisticky tichými oběťmi nebo celkem nudných vražd. Pro mě podobné zklamání jako Funny Games. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Jeden oblíbených filmů Gaspara Noého, který jej zásadně umělecky ovlivnil. Zejména co se práce s kamerou týče a použití voiceoveru hlavní postavy. Noé film často skloňuje a uvadí ho také ve svém TOP 18 nejoblíbenějších filmů. (Eldrick)
  • Film je založen na skutečném případu řádění masového vraha Wernera Knieseka. (hladass)
  • Vo viacerých scénach vidieť, ako sa obete hýbu. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama