Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Desetiletý Arthur žije s babičkou v malém domku na venkově. Stejně jako všechny děti, je i on fascinován pohádkami, které mu babička vypráví. Zdá se mu o afrických kmenech a neuvěřitelných příbězích, které jsou popsány a namalovány v čarovné knize jeho dědečka, který před několika lety záhadně zmizel. Idylické časy skončí v okamžiku, kdy jim hrozí zabavení domku. Situace vypadá beznadějně. Jedinou šancí je dědečkův poklad, který je údajně ukryt kdesi na zahradě, v Říši Minimojů, roztomilých malých skřítků, o kterých Arthurovi dědeček vyprávěl. Malý Arthur se rozhodne odvrátit hrozící nebezpečí a vydá se hledat pomoc právě do Říše Mimimojů... Arthurova cesta je důkazem, že někdy i ti nejmenší mohou dokázat velké věci.

Ve filmu najdeme jak hrané, tak animované sekvence. Hlavního hrdinu Arthura ztvárnil Freddie Highmore, kterého znáte z filmu Karlík a továrna na čokoládu a těšit se můžeme i na Miu Farrow v roli jeho babičky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (209)

tron 

všechny recenze uživatele

„Ste monštrum.“ – „Mám to po svojej žene.“ Keď Luc Besson kedysi vyhlásil „nakrútim desať filmov a končím“, jeho obdivovatelia, a že ich bolo, plakali. Keď toto číslo v rokoch 2005/2006 takmer dosiahol ôsmym a deviatym filmom (po niekoľkoročnej prestávke, vyplnenej plodnou ale nie príliš kvalitnou producentskou aktivitou, súvisiacou so založením ambicióznej spoločnosti European Corporation), už sa mu smiali. Kým deviaty film, smutný ANGEL-A, je návratom k starým časom, kedy záležalo na postavách a príbehu, ôsmy je Bessonova adaptácia jeho vlastnej knižky, rozprávky ARTUR A MINIMOJOVIA. Z ktorej by Besson rád mal trilógiu a zo slabého scenára, ktorý sme už toľkokrát videli, je to poznať (z množstva zdanlivo bez logiky nahodených udalostí, postáv a zvratov, ktoré sa ani netaja, že sú tu len preto, aby mal Besson z čoho variť v dvojke a trojke). Napriek peknej vizuálnej stránke však snímka (na ktorej Besson, keďže bola nielen na európske pomery po technickej stránke náročná, pracoval takmer desať rokov) nezaujme. Na tom má podiel nešťastné rozhodnutie skombinovať hraný film s animovaným. Nakoniec zostala len príjemná „reálna“ výprava domu, fajn počítačové triky a bombastické herecké obsadenie/americký dabing (Freddie Highmore, mafiáni Robert De Niro a Chazz Palminteri, Madonna, Emilio Estevez, David Bowie, Havey Keitel, Snoop Dogg, Mia Farrowová). KAENA bola lepšia. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Nejsem nadšeným oslavovatelem animovaných filmů - celá tahle vlna mě nechává vcelku chladným, občas jenom prudí, a máloco z ní v mém případě padlo na úrodnou půdu. Ale tohle je pěkná dětská fantasy. Vstupování do jiných světů mě vždycky bralo, podobná dobrodružství mám rád. Být tam trochu víc bojových scén, jenom trochu víc přitlačit na pilu - neváhám dát čtyři hvězdičky. Jsou tu jasně pootevřená vrátka pro druhé pokračování, a já si umím představit, že by mohlo být hodně dobré. Jenže, držme se při zemi. Jestli nějaká dvojka bude, pak bude nejspíš stát za starou belu. Ale kdyby měl náhodou tenhle Arthur úspěch, pokračování by dělal zase Besson, a trochu víc se odvázal... Ne, tak to v téhle branži obvykle nechodí. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Příjemné animované fantasy osvěžení (vedle /skoro/ všech těch infantilních Pixarovek), Highmore se do takovýchto filmů vyloženě hodí, přítomnost Mii Farrow už je pak jen třešničkou na dortu tohoto správně ulítlého, ale přesto milého snímku, který se nesnaží být ani třeskutě vtipný ani třeskutě napínavý, ale jen si tak pohodově plyne. A Snoop Dogg rulezz :-) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pokus o film plný dětské (klukovské) fantazie, vzpomínek na dětství, barev, léta... Se sociálním podtextem. Ale něco tomu chybí. Upřímnost výpovědi? Asi ano. Celé je to křečovité, hrané, za hranou kýče občas dokonce. Ano, sexuální narážky jsou tady fakt mimo (a ve druhém dílu taky). Skutečně staré dobré polsko-anglické Vodní děti strčí Atrhura i s Bessonem do kapsy kominického kabátu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný rodinný film. Luc Besson stvořil fantasy pro celou rodinu a myslím, že by v tom měl pokračovat, protože Arthur je jen kvalitní. Předem je zde výborně zkombinovaná hraná akce s animovanou pasáží a velm idobře, protože animace je výborná a FReddie Higmore opět potvrdil, že z něj něco bude... No a příběh je zajímavý, je tu vtip, akce i napětí. U tohohle se prostě musejí pobavit všichni. 80%. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (15)

  • Jedna z písní během bitvy v podzemním klubu je píseň „You Never Can Tell“ od Chucka Berryho. Stejná píseň byla použita i ve filmu Pulp Fiction (1994). Princezna tančí stejný tanec jako postava Umy Thurman. (KGBelik)
  • Režisér Luc Besson prohlásil, že to bude jeho poslední film, ale později si to rozmyslel. (KGBelik)
  • Lidé proměnění v Minimoje mají pět prstů, skuteční Minimojové mají pouze čtyři. (KGBelik)

Související novinky

Good bye, Luc Besson

Good bye, Luc Besson

14.09.2006

Ve své téměř pětadvacetileté kariéře natočil tento francouzský filmový kouzelník zatím jen devět celovečerních filmů, no i to mu stačilo k tomu, aby se nesmazatelně zapsal nejen do historických análů… (více)

Reklama

Reklama