Christopher NolanKamera:
Wally PfisterHrají:
Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman, Cillian Murphy, Eric Roberts, Ritchie Coster (více)VOD (6)
Christian Bale se pod režijní taktovkou Christophera Nolana vrací v roli Bruce Waynea, který v kostýmu netopýřího muže Batmana pokračuje v boji se zločinem ve městě Gotham. A jeho nejnebezpečnějším protivníkem je král zločinců Joker (Heath Ledger).
Akční dobrodružná fantasy v režii Christophera Nolana navazuje na film Batman začíná a Christian Bale si v ní zopakoval roli Batmana/Bruce Waynea v nekončícím boji se zločinem. Wayne v kostýmu netopýřího muže jde spolu s poručíkem Jamesem Gordonem (Gary Oldman) z Gothamské policie po králi zločinců Jokerovi známého podle symbolu - hrací karty s žolíkem - kterou zanechává na místech činu. Vtipálek s prořízlou tváří (Heath Ledger) má tentokrát v plánu Batmanovi dokázat, že slova Gotham a mír nikdy nebudou stát v jedné větě vedle sebe. Na uvolněné místo po bývalém králi místní mafie usedá Sal Maroni (Eric Roberts) a přebírá vládu nad většinou gangů v Gothamu. Na scéně se rovněž objevuje nový státní návladní Harvey Dent (Aaron Eckhart), který by rozdanými kartami (i s žolíkem v balíčku) mohl pořádně zamíchat...
(oficiální text distributora)
Recenze (3 907)
::::::::::::::::::::::::::::::::::: Tu bublinu, která je kolem filmu vůbec nechápu. Film je jako dobře natočený, ale celkově nic extra. Nějak mne to nezaujalo, stejně jako Milionář z chatrče. Na to, kolik bylo kolem těchto filmů slávy, nic moc. Snad jednou tento film dokáži ocenit ..... ::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()
Učinit z komiksové adaptace osudové drama téměř antických rozměrů? To asi umí jenom Mistr Nolan. Za nejproblematičtější část příběhu bych viděl snad jenom začátek (za což nemůže ani tak film samotný, jako má nepřipravenost na to, co za jízdu člověka čeká), kdy je divák nucen skočit šipku a chvíli se „plácat“ v nahuštěném ději, který se valí jako tsunami vpřed, ale jakmile se naladíte na tu správnou nejvyšší vlnu, čeká vás slastný zážitek. Největším plusem Nolanova filmu je skutečnost, že je dění na plátně vždy o krok dopředu před vašimi očekáváními a představami, jinými slovy - že neustále a neustále překvapuje (Jokerovy kousky, vyústění dilematu na trajektech atd.). A Joker? Kdykoliv se objevil, sral jsem blahem malé netopýry (z jeho dialogu s batmanem na policejní stanici bych si udělal večerníček). Heathe……And Oscar goes to……. ()
Temný rytíř mohl skončit dvěma možnostma. Buď absolutní bombou nebo zklamáním. Co se mě týče, protože ho provázelo mnoho kladných ohlasů a to je vždy určitý signál. Na mne zapůsobil jako velmi dobře zvládnutý komiks, se kterým se máloco může měřit, ale snad mě ani na chvíli nenapadlo dát plný počet. Není důvod. S těmi nejlepšími filmy ho měřit je výsměch. Dle mého názoru se jedná o hype způsobené smrtí Heatha Ledgera. Ovšem jeho herecký projev je geniální. ()
Mocný loutkář Nolan rozehrává tragédii netušených rozměrů, od loupeže až po osudové rozhřešení nedává hrdinům vydechnout, boří dostupné hranice psychiky postav a přes to všechno komiksoví nadšenci po celém světě řičí nadšením, zírají na plátno s očima dokořán a nechávají se pomalu dusit černou příběhovou nití. Gotham totiž pohlcuje tma možná méně jedovatá, než když netopýří muž začínal, ale o to nepředvídatelnější, zrádnější a mrazivější. Šílený smích se neozývá jen z arkhamské léčebny, ale i z bank, mafiánských doupat a všech dalších míst, kde ho není radno slyšet. A přináší zmatek a strach. Proto znovu povstaň, temný rytíři, roztáhni křídla a leť na pomoc těm, kteří mohou podlehnout bezvěrcům a střetni tak svého věčného nepřítele. ()
"Ty mě nezabiješ z nějakého pokřiveného smyslu pro spravedlnost a já tě nezabiju, protože na to je s tebou moc velká zábava." Nolan si svého Temného rytíře vymazlil do podoby, která uspokojí i přísně kritické oko. Já jsem netopýrovy eskapády nikdy moc neprožíval, ale tenhle příběh je příjemně promyšlený, skvěle zahraný a disponuje i dostatečným množstvím efektům, které musí uspokojit i diváka odmítajícího přemítat nad netriviálním dějem. Sice nevlastním řidičský průkaz na skupinu A, ale další projížďku na Batmanově nabušené motorce rozhodně nehodlám odmítnout. ()
- S problémem se musela vypořádat PR agentura, která byla najata na kampaň pro uvedení filmu do kin. V jejím rámci rozeslala napodobeniny dortů od samotného Jokera (Heath Ledger) obsahující vibrující mobilní telefon s vystrčenými dráty tak, že to vypadalo jako nastražená bomba. Několik televizních stanic, které dort obdržely, věřily, že se opravdu jedná o teroristický útok a raději evakuovaly svá pracoviště. (cihlenka)
- Jokerova (Heath Ledger) minulost byla po celou dobu filmu zahalena tajemstvím. Jedna z teorií říká, že Joker byl bývalý voják trpící posttraumatickým syndromem. Vysvětlovalo by to jeho vztek a nechuť k vládě a řídícímu systému v Gotham City, která byla ve filmu mnohokrát zmíněná. (cihlenka)