Reklama

Reklama

První případ otřesného týrání dítěte, který prorazil hradbou mlčení veřejnosti, komentoval žalobce Leroy New slovy: "Tohle je ten nejodpornější zločin v historii státu Indiana." V působivém snímku Tommyho O'Havera si Catherine Keener zahrála zdánlivě obyčejnou ženu v domácnosti Gertrudu Baniszewskou, která ve sklepě svého domu vězní a mučí dospívající dívku v podání Ellen Page. Jejich postavy budou rezonovat v myslích diváků ještě dlouho poté, co zhasnou světla v sále. Jednu z rolí ve filmu také tvárnil Bradley Whitford. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (773)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Slabé čtyři. Je moc "fajn", že je vše podle skutečné události, a že Baniszewskiová byla skutečné mostrum (strýček Google skrývá vskutku nesympatické fotografie této dámy), ale já jsem měl se snímkem problémy. Celkovému zpracování, tj. režii, střihu apod. nemám co vytknout, jen mě zarážely ty postavy a jejich chování. Mělo by být spíše k duhu hodnocení, že všechno to děsivé se skutečně odehrálo, nicméně já jsem celkovou autetičnost jaksi nepobral. Takové zločiny proti lidství není lehké jen tak akceptovat, a to nejsem žádná citlivka. S mírným odstupem třebas Americký zločin uvidím v jiném světle, ale nyní je v mých očích "jen" působivým dramatem s výbornou Ellen Page a Catherine Keener. Jsem poučen, událost je to šokující, ale věrohodnost jsem režisérovi nespolknul. Proč - když je to true story - to mi někdo vysvětlete... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tomuhle typu filmů říkám "nasrávačky". Kdykoliv sleduju nějaké zjevné bezpráví, kdy je lidská bytost ponižována (může to být i zvíře), krutě týrána a nenachází zastání, mám chuť skočit po hlavě do obrazovky a tam na druhé straně všechny surové hajzly skopat a seřezat na jednu vzlykající, o milost žadonící hromádku... a na tu naflusat (toto gesto pohrdání by bylo pravděpodobně poněkud devalvováno, až by mi kemr zůstal bimbat v prodlužující se slině na bradě). Jenže se nejmenuju Samara, neumím prolézat televizí a tak mi nezbývá, než bezmocně zatínat pěsti, drtit mezi zuby nadávky a utěšovat se, že je to jen film... což v tomhle případě nepomohlo, vzhledem k nálepce "podle skutečné události". Mohlo to být přibarvené, ale základní fakta zůstávají a k pocitu hrůzy naprosto stačí. Můj obvyklý cynismus včera večer dostal kopanec přímo na solar kozus, po dlouhé době jsem zas u nějakého filmu brečela jak čuramedánská plačka. 85% ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tady v podstatě na stopro souhlas s Rob Royem. Přijde mi, že podobných filmů jsem viděl mraky, tenhle ničím nevyniká. Explicitně (ale i implicitně) zobrazuje šikanu a násilí jen velmi "light", nemá spád a gradaci. Vidím, že na exploitationů neznalého diváka má díky šokujícímu činu šanci zapůsobit, ale ti "otrlejší" místy zívají. Pár těch znepokojení přijde, ale jinak na pocity vyšlo úplně na prázdno. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde udělal baptistický reverend chybu? Nechal je při křtu ponořené déle, než bylo nezbytně nutné? Mají snad v Indianapolis něco ve vodovodním řadu, co způsobuje sadismus a lhostejnost..? O'Haver si nejspíš řekl, že když má silný námět zaštítěný skutečnou událostí, tak už se nemusí dále starat. Chyba. Když podceníte v dramatu drobnokresbu motivů, nevinné oči laně postavené proti frustrovanému zlu a jeho kohortě posluhovačů sami o sobě nestačí. Když tam chcete vpravit trochu napětí a přitom je to jen faul na diváka (konkrétně podrážení), je to chyba také. Námětem podobné Hounds of Love se mi dostalo pod kůži mnohem víc, tady jsem byl jen nestranným pozorovatelem.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Silné drama, které nepochybně vyžadovalo spoustu práce a příprav. Trošku pak mrzí drobné mezery ve scénáři, kdy není tak úplně přesvědčivě vysvětlené, proč se dívky třeba nepokusily utéct, přivolat pomoc, bránit se, stejně jako zůstalo nedovysvětlené, jakou psychickou anomálií trpěla ona matka. Nicméně i tak je to silná dávka negativních emocí, které v člověku film dokáže vybudit. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (11)

  • Ellen Page byla jedinou volbou na roli Sylvie. (don corleone)
  • Pro svou roli Ellen Page doslova hladověla, aby co nejvíce zhubla. Údajně se do postavy Sylvie Likens doslova položila a hladovku omlouvala tím, že Sylvia také nejedla. (don corleone)
  • Catherine Keener nejprve odmítnula roli Gertrudy Baniszewski, ale když pak nemohla silný příběh dostat z hlavy, potkala se znovu s režisérem O´Haverem a s natáčením souhlasila (don corleone)

Reklama

Reklama