Reklama

Reklama

Chicagský policajt Nico Toscani (Steven Seagal) je na stopě něčeho velkého. Podezřelí, zadržení při policejním protidrogovém zátahu, jsou propuštěni a Nico sám musí odevzdat policejní odznak. Možná, že ho postavili mimo službu – v akci mu ale zabránit nemohou. Pro Stevena Seagala je Nico senzačním filmovým debutem, který ho katapultoval přímo mezi největší akční hvězdy a vyslal ho po stopách bývalých agentů CIA, kteří pašují drogy... a plánují politický atentát. Jak se Nico a jeho partnerka Jax (Pam Grier) blíží k psychopatickému gangsterskému bossovi (Henry Silva), rozpoutává režisér Andrew Davis (Uprchlík) nad celým Chicagem doslova akční smršť... (Magic Box)

(více)

Recenze (270)

honajz 

všechny recenze uživatele

Zhruba do 15-20 minut před koncem filmu děj šlape jako hodinky. Je znát, že Seagal vychází z vlastních zkušeností, takže to má celé civilní projev i vzhled a uvěřitelné reálie. Dokonce i humor se zde objeví, ne nějak výrazně, ale pár drobností se tu zachytit dá (a ano, jde o chtěný humor). Vlastně mi tu vadila jen Sharon Stone, taková buchtička domácí putička, která měla za úkol jen starostlivě svého manžela nabádat, jestli to náhodou nechce pro klid v rodině vzdát. Jenže od scény v garážích jde film totálně do kopru a finále je uspěchané neuvěřitelně. Jako by se konec celý narychlo musel předělat nebo na větší a promyšlenější finále nezbyly prachy. Shazuje to pak celý dojem z filmu, který je vlastně obžalobou amerického pokrytectví válečného, drogového i politického. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nejplnohodnotnější herecký i kaskadérský výkon svojí kariéry podává Nico... teda Steven hned v jeho prvním filmu. Jezdí na střeše auta, běhá po střeše vlaku, šprechtí japonsky a španělsky, předvádí parádní bojový kousky, poprvý zlomí nějakou tu ruku a nohu, jeho postava nekompromisního a neohroženýho italskýho policajta není úplně plochá a je hodně sympatická, protože ještě nenamachrovaná, respektive namachrovaná v mezích snesitelnosti. Tahle temná akční krimi strčí do kapsy většinu obdobný produkce a navíc ji zdobí mj. sexy Pam Grier a hnusák sadista Henry Silva. Trochu mě jen nebavil onen angažovaně politický leitmotiv s grázly v žoldu CIA a jedním uvědomělým senátorem, víc by mi vyhovoval leitmotiv jen kriminální a prvoplánově řežebný. Ale rok vzniku (1988) je samozřejmě vysvětlující a výrazně polehčující okolnost. Pozitivní zajímavostí je taky myslím to, že bejby malinko čmoudnutýho Seagala a stoprocentní Árijky Stoneovky vypadá jako malej mulat, ve většině americkejch filmů je to naopak, i děti rodičů-uzenáčů musej bejt blonďatý nebo aspoň modrooký. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

První akční film Stevena Seagala z dob, kdy se v akčních filmech ještě nepřebíjelo. Nico Toscani s prvky autobiografie je jedna z nejpamátnějších postav velkého Stevena. Samozřejmě ne nejlepší, ale přesto povedená tvorba, známá pod označením "Seagalovka". Pro mě zhruba na hranici 65% nebo-li těsně pod čtvrtou hvězdou ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Steven Segal hrál v jisté době s chutí a rád, prý proto, že pomáhá dobru a trestá zlo. Nikdy se role, ve kterých hraje nespokojí s vyšetřováním nějaké pouliční loupeže či přepadení, ale jdou po něčem velkém! Inu velý akční herec vlastně ani o malou problematiku nestojí. "Víc než zákon" je název jako šitý na míru tomuhle více než chlapáckému herci. A po tomhle debutu už to rozjel konečně jeho tým naplno, protože film měl úspěch. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

To boli časy keď bol Steven ako filmový "bažant" plný elánu a entuziazmu, keď sa mu chcelo behať, biť sa, kopať a bol neohrozený najspravodlivejší hrdina...To ešte chudák netušil, že skončí ako 120 kilová masa tuku:) Inak, upozorňujem na Seagalov úúúúchvatný štýl behu, keď naháňa toho gangstra, ja som skoro spadol od smiechu zo stoličky!!!Genialita!!!:)))))))) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (14)

  • Seagal sa na filme podieľal aj ako spoluautor scenára a koproducent. (m.a.t.o.)
  • Choreografii soubojů dělal Steven Seagal sám, protože má v závěrečných titulcích kredit jako Aikido Choreography. (Rominator)
  • Fotky v úvodu filmu pocházejí ze Seagalova archivu. (Fenk)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama