Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

castor 

všechny recenze uživatele

V mých očích spíš zklamání. Pokus osamoceně vzdorujícího Michaela J. Foxe přehrát charakterní rolí své předešlé komediální výstupy převálcoval suverénní pomatený četař Seana Penna. Výsledek syrový a komorní zároveň. Za (většinou kritickými) velikány vietnamské problematiky ovšem tenhle kus prostě a jednoduše zaostává. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Herecky i řemeslně (holt klasický DePalma se všemi svými trademarky) obdivuhodně zvládnutý a emociálně vypjatý film o srážce humanistických ideálů a spravedlnosti (rozumu) s dobyvatelskou svévolí a paranoiou (šílenstvím). Příběh je (vyjma prologu a epilogu) vyprávěn coby "špatný sen", vzpomínka divácky vděčného a charakterově pevného ústředního protagonisty (skvělý M. J. Fox), který se ani uprostřed nejhoršího vietnamského běsnění nevzdá svých přesvědčení a stále je schopen si od bezohledné válečné mašinerie udžovat zdravý odstup. Jeho odhodlání osamoceně čelit "obecnému" mínění a "věcem, které se stávají" vede takřka až k obětování vlastního života pro nevinnou vietnamskou dívku a "zradě" svých spolubojovníků... Je poměrně nezasloužené, že Oběti války utonuli ve stínu svých slavnějších soukmenovců (Četa, Apokalypsa, Olověná vesta, ale i Narozen 4. července). I ony, stejně jako zmíněné filmy, koneckonců nabízí zcela unikátní nahlížení nechvalně proslulého vietnamského střetu, které jeho celkový obraz z filmových pláten šikovně doplňuje do uzavřené formy. Vypráví zejména o jeho jednotlivých obětech (ve více významech), nikoli výhradně o abstraktní množině (o té pouze implicitně, v druhém plánu, prostřednictvím oněch jednotlivců) a vyzvedává důležitost jediného lidského života na roveň tisícům. Snad to alespoň někdo ocěňuje. P.S. Kromě výborných hereckých výkonů je ve vykreslení napětí i zoufalství zdánlivě beznadějné mikro-války (vně makro-války) zásadní oporou nevtíravá a atmosférická partitura Ennia Morriconeho. Tohle mu jde od ruky. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Atmosférou to nemá na Apokalypsu ani náhodou, jenže zase se na to nechá koukat, protože to zobrazuje válku z trochu jiné pozice, než jen z té válečné. Možná příběh je jeho velkou silou, ale nedokážu se zbavit dojmu, že tak zlý, smutný a nepříjemný válečný film jsem snad ještě nikdy neviděl. Bylo mi toho všeho líto, nejvíc těch lidí, kteří to museli snášet. Problém je nejspíš ale v tom, že to takhle opravdu fungovalo a ten kdo do systému nepasoval prostě a jednoduše šel, střelou přímo mezi oči nebo méně agresivně, pořádným kopancem do držky. Michael J. Fox zahrál naprosto famózně a nevidět Sean Penna v jiných filmech, asi bych ho jako herce nesnášel uplně nejvíce z celé Hollywoodské eskadry. Jestli se autoři na něčem vyřádili tak právě na jeho postavě. Tak ubohou, negativní a úskočně agresivní postavu jsem dlouho, ale opravdu dlouho neviděl. Chvílemi jsem měl chuť vběhnout do televize a ten kopanec uštědřit já jemu. Celkově jsou Oběti války hodnotný film, jehož silou jsou charaktery jednotlivých ačkoliv jednoduchých postav a právě proto jsem ho dokoukal až do konce, ale chvíli jsem váhal jestli na to budu mít síly. Na tenhle film se prostě musí připravit, psychicky. --- Seržante, já myslel, že je to jen takovej fór. - Ne je to vážný jak srdeční záchvat. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po technickej stranke slusne remeslo. Hlavne niektore typicke De Palmove dlhe kamerove najazdy. Ale co sa tyka pribehu, tak vzhladom na to o akej zavaznej udalosti pojednava, tak podla mna nejde prilis do hlbky. Asi najviac ma sklamal Foxov herecky vykon. Podla komentarov sa malo jednat o jeho zivotny vykon, ale podla mna nic extra nepredviedol. Niezeby som si myslel, ze nie je dobry herec, ale scenar mu toho vela nedovolil. Väcsinu casu sa len tvari smutne, z toho co sa okolo neho deje a to je tak vsetko. Paradoxne najzaujimavejsi vykon v celom filme podal neherec Dale Dye. Jemu som toho kapitana veril kazdu sekundu. Co nie je prilis prekvapive, kedze bol dlhe roky vojakom. Jednohubka na jedno pozretie a podla mna pravom zabudnuty film o Vietname. 6/10. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

De Palma je vždycky takové devatero řemesel, desátá bída. Snad ani není žánr, který by neokusil, což nejspíš zapříčiňuje, že z něj nikdy nemám pocit autenticity. Jde o práci z motivy, které objevili jiní. Oběti války jsou prototyp takového filmu - Válečný kus jak podle škatulky, kde sice vše perfektně funguje, ale budí to prostě dojem, že De Palma zase nakoukal mistry a střihnul si takové best of. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Ako uviedol John Leguizamo vo svojej autobiografii, scéna v ktorej Meserve (Sean Penn) udrie Diaza (John Leguizamo) sa natáčala na 14 krát a Sean Penn ho naozaj zakaždým udrel. (Smok)
  • Železničný most využitý v prestrelke ku koncu filmu je súčasťou japonského dopravného systému, stvárnenom už aj vo filme Most cez rieku Kwai (1957). (Smok)
  • Film pôvodne šiel do vývoja v spoločnosti Paramount, ale nakoniec ho dokončila Columbia. (Smok)

Reklama

Reklama